Kanapka ze stekiem, jarmużem i karmelizowaną cebulą – The Last of Us 2

Schowaj/pokaż wstęp

Przed Wami drugi, poza domowymi bajglami z karmelizowanym bananem i kremem czekoladowo-orzechowym z Bagel Bros, przepis inspirowany The Last of Us II. W poprzednim wpisie przeczytacie też mini-recenzję gry (w skrócie – tak, baaaardzo warto w to zagrać!) oraz wgląd w detale kulinarne lokacji, które mamy okazję zwiedzić w grze.


Tym razem z kolei odwołamy się do konkretnego przerywnika filmowego, który ma miejsce jeszcze w Jackson, gdzie Ellie wraz Joelem osiedlili się po wydarzeniach z jedynki. Jest on nawiązaniem do incydentu, który jest ciągiem dalszym zajawki fabularnej pojawiającej się już w gameplay trailerze z 2018. Jeden z uczestników imprezy nie zachował się zbyt uprzejmie wobec Ellie, stąd podczas jej wizyty w knajpie Tipsy Bison (podpity bizon :D), winny chce zrekompensować się bohaterce, oferując kanapki ze stekiem jako prowiant na najbliższy patrol. Ta jednak dumnie unosi się i nazywa kanapki określeniem „bigot” (fanatyk, dewota, świętoszek), oddając prezent swojemu koledze z patrolu, Jessiemu. Ze względu na dość mocno kontrowersyjny wydźwięk tej sceny i słowa, zwrot „bigot sandwiches” stało się czymś na miarę mema wśród społeczności fanów serii The Last of Us. Pomijajac jednak już samo przesłanie sceny, fakt, że jedzenie zostało tu wysunięte na plan pierwszy jest kolejnym dowodem na to, że element kulinarny niekoniecznie musi znajdować się tylko w samych mechanikach craftingu aby mieć znaczenie podczas rozgrywki!


Dzięki bardziej dużej uwadze poświęconej detalom lokacji możemy zobaczyć skąd Seth czerpie składniki na tę przekąskę. Nieopodal karczmy Tipsy Bison na uliczkach Jackson znajduje się bowiem zarówno bardzo dobrze zaopatrzony sklep mięsny, jak i piekarnia. Nieco dalej widać „szklarnie”, w których uprawiane są warzywa i owoce (mimo mroźnej pogody). Z kolei sama knajpa wypełniona jest ludźmi mimo bardzo wczesnej pory. Na ścianach wiszą tematyczne ozdoby charakterystyczne dla amerykańskich myśliwych, a oświetlenie stwarza przytulny klimat. Zdecydowanie chciałoby się spędzić tu więcej czasu, zwłaszcza, że mroźna aura za drzwiami nie zachęca do spacerów!



Podejrzewam, że w przypadku warunków, które panują w Jackson, stek mógł być prawdopodobnie zrobiony z kawałka dziczyzny i oczywiście możecie jak najbardziej spróbować takiej wersji, jeśli macie dostęp do tego rodzaju mięsa. W „normalnej” sytuacji użyjemy standardowego steka wołowego, ale zwracając uwagę na to, aby było to mięso sezonowane/dojrzewające, dzięki czemu będzie kruche po krótkiej obróbce termicznej. Do soczystych kawałków mięcha dodałam smażony jarmuż – uważam, że to bardzo niedocenione warzywo, które po usmażeniu nabiera zupełnie innego wymiaru, a dodatkowo idealnie pasuje do zimowych warunków Jakcson – to roślina, która plony daje zimą, a nawet lepiej zerwać ją po mrozach, gdyż traci goryczkę. Do tego karmelizowana cebula i pikantny sos majonezy z płatkami chili i kawałkami suszonych pomidorów dla złamania smaku. Do tego chrupiąca, rustykalna bagietka i można śmiało powiedzieć, że to naprawdę wyczesana kanapka! Gdyby tylko Ellie wiedziała, co kryje się w skrzętnie zamkniętej paczusce, to tak łatwo nie oddałaby tego smakowitego prezentu!

The Last of Us™ Part II_20200619225643

KANAPKA ZE STEKIEM
The Last of Us II
kanapka ze stekiem wołowym, smażonym jarmużem oraz karmelizowaną cebulą z sosem majonezowym z chili i suszonymi pomidorami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POZIOM: proste
POTRZEBUJESZ
patelnia
miseczka
nóż
łopatka drewniana

SKŁADNIKI:

stek wołowy, z polędwicy lub rostbefu, sezonowany (dojrzewający) – 1 szt. (200g)
świeży jarmuż – 2 garście
czosnek – 1 ząbek
cebula biała – 1 szt.
cukier – 1 łyżeczka
natka pietruszki suszona – 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy – 1 łyżka
masło – 1 łyżeczka
pieprz świeżo mielony
bagietka rustykalna – 1 szt.
SOS
majonez – 2 łyżki
chili w płatkach – 1/2 łyżeczki
suszone pomidory – 2 szt.

PRZYGOTOWANIE

1. SOS (2 min)

Do miseczki dodaj majonez, płatki chili oraz drobno posiekane suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

2. SMAŻENIE JARMUŻU (10 min)

Świeży jarmuż umieść w sitku i przelej wrzątkiem. Odkrój twarde łodygi z liści. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżeczkę oleju i dodaj łyżeczkę masła. Dodaj posiekany czosnek, smaż przez 30 sekund, a następnie wrzuć liście jarmużu i lekko posól. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5 min, często mieszając, aż jarmuż lekko się zarumieni.

3. KARMELIZOWANIE CEBULI (10 min)

Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oleju. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, dodaj szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru. Podsmaż na średnim ogniu przez 2 min, następnie dodaj 2 łyżki wody i smaż przez 5min, aż cebula będzie lepka i zbrązowieje.

4. SMAŻENIE STEKA (5 min)

Wyciągnij mięso z lodówki do temperatury pokojowej na ok. 30-40 min przed smażeniem. Dobrze rozgrzej patelnię i wlej na nią odrobinę oleju. Mięso przypraw obficie grubo zmielonym pieprzem i posyp suszoną natką pietruszki. Stek umieść na rozgrzanej patelni i smaż na średnio-mocnym ogniu, mięso od razu po położeniu na powierzchni patelni powinno porządnie skwierczeć. Po 1 min odwróć kotlet, lekko posól z wierzchu i smaż ok. 2 min. Podsmaż jego boki po kilka sekund, trzymając kawałek szczypcami. Odwróć ponownie, lekko posól drugą stronę i smaż przez kolejną 1 minutę lub nieco dłużej, jeśli chcesz, aby mięso było bardziej dosmażone (medium/well done w zależności od czasu i grubości steka – pamiętaj, że mięso jeszcze „dopiecze się” w środku chwilę po usmażeniu). Zdejmij stek z patelni i odstaw na 3-5 min, aby soki wewnątrz mięsa nieco się „uspokoiły”. Następnie pokrój mięso w paski (w poprzek włókien).

5. TOSTOWANIE PIECZYWA (2 min)

Na tej samej patelni, po smażeniu steka, szybko, na mocnym ogniu podsmaż dwie grube kromki bagietki, najpierw od strony miąższu (aby resztki sosu ze smażenia steka wsiąkły w pieczywo), a następnie od strony skórki, tak aby były chrupkie.

6. MONTAŻ (25 min)

Dolną kromkę posmaruj od środka sosem, nałóż podsmażony jarmuż, kawałki steka, karmelizowaną cebulę i ponownie sos. Przykryj drugą kromką i delikatnie dociśnij.

PODANIE

Kanapkę można pałaszować zarówno na ciepło, jak i na zimno! Idealny, pożywny i pyszny prowiant nawet na specjalne patrole w poszukiwaniu groźnych klikaczy…

Wpis powstał dzięki uprzejmości Playstation Polska, które dostarczyło nam kopię gry oraz press pack.

Grę można zamówić m.in. na PSStore

 

Scroll to top