KANAPKA ZE STEKIEM
The Last of Us II
kanapka ze stekiem wołowym, smażonym jarmużem oraz karmelizowaną cebulą z sosem majonezowym z chili i suszonymi pomidorami
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POZIOM: proste
POTRZEBUJESZ
patelnia
miseczka
nóż
łopatka drewniana

SKŁADNIKI:
stek wołowy, z polędwicy lub rostbefu, sezonowany (dojrzewający) – 1 szt. (200g)
świeży jarmuż – 2 garście
czosnek – 1 ząbek
cebula biała – 1 szt.
cukier – 1 łyżeczka
natka pietruszki suszona – 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy – 1 łyżka
masło – 1 łyżeczka
pieprz świeżo mielony
bagietka rustykalna – 1 szt.
SOS
majonez – 2 łyżki
chili w płatkach – 1/2 łyżeczki
suszone pomidory – 2 szt.
PRZYGOTOWANIE
1. SOS (2 min)
Do miseczki dodaj majonez, płatki chili oraz drobno posiekane suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
2. SMAŻENIE JARMUŻU (10 min)
Świeży jarmuż umieść w sitku i przelej wrzątkiem. Odkrój twarde łodygi z liści. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżeczkę oleju i dodaj łyżeczkę masła. Dodaj posiekany czosnek, smaż przez 30 sekund, a następnie wrzuć liście jarmużu i lekko posól. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5 min, często mieszając, aż jarmuż lekko się zarumieni.
3. KARMELIZOWANIE CEBULI (10 min)
Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oleju. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, dodaj szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru. Podsmaż na średnim ogniu przez 2 min, następnie dodaj 2 łyżki wody i smaż przez 5min, aż cebula będzie lepka i zbrązowieje.
4. SMAŻENIE STEKA (5 min)
Wyciągnij mięso z lodówki do temperatury pokojowej na ok. 30-40 min przed smażeniem. Dobrze rozgrzej patelnię i wlej na nią odrobinę oleju. Mięso przypraw obficie grubo zmielonym pieprzem i posyp suszoną natką pietruszki. Stek umieść na rozgrzanej patelni i smaż na średnio-mocnym ogniu, mięso od razu po położeniu na powierzchni patelni powinno porządnie skwierczeć. Po 1 min odwróć kotlet, lekko posól z wierzchu i smaż ok. 2 min. Podsmaż jego boki po kilka sekund, trzymając kawałek szczypcami. Odwróć ponownie, lekko posól drugą stronę i smaż przez kolejną 1 minutę lub nieco dłużej, jeśli chcesz, aby mięso było bardziej dosmażone (medium/well done w zależności od czasu i grubości steka – pamiętaj, że mięso jeszcze „dopiecze się” w środku chwilę po usmażeniu). Zdejmij stek z patelni i odstaw na 3-5 min, aby soki wewnątrz mięsa nieco się „uspokoiły”. Następnie pokrój mięso w paski (w poprzek włókien).
5. TOSTOWANIE PIECZYWA (2 min)
Na tej samej patelni, po smażeniu steka, szybko, na mocnym ogniu podsmaż dwie grube kromki bagietki, najpierw od strony miąższu (aby resztki sosu ze smażenia steka wsiąkły w pieczywo), a następnie od strony skórki, tak aby były chrupkie.
6. MONTAŻ (25 min)
Dolną kromkę posmaruj od środka sosem, nałóż podsmażony jarmuż, kawałki steka, karmelizowaną cebulę i ponownie sos. Przykryj drugą kromką i delikatnie dociśnij.
PODANIE
Kanapkę można pałaszować zarówno na ciepło, jak i na zimno! Idealny, pożywny i pyszny prowiant nawet na specjalne patrole w poszukiwaniu groźnych klikaczy…
Wpis powstał dzięki uprzejmości Playstation Polska, które dostarczyło nam kopię gry oraz press pack.
Grę można zamówić m.in. na PSStore