BAJGLE Z BANANEM I KREMEM CZEKOLADOWYM Z BAGEL BROS
The Last of Us II
domowy bajgiel z karmelizowanym bananem i kremem czekoladowo-orzechowym
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2h
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 6 porcji
POZIOM: średnie
POTRZEBUJESZ
miska
mikser
piekarnik
patelnia
łyżka drewniana
papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
ZACZYN
mąka pszenna typ 450 – 1 łyżka
cukier – 1/2 łyżeczki
mleko lub woda – 3 łyżki
drożdże świeże – 15g
CIASTO
mąka pszenna typ 450 – 225 g (ok. 1 i 1/3 szklanki)
mąka pszenna lub orkiszowa pełnoziarnista – 225g
letnia woda – 250 ml
cukier- 2 łyżki
sól – 1 łyżeczka
ROZTWÓR
500 ml wody
1,5 łyżki cukru
1 łyżka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki soli
KARMELIZOWANY BANAN
niedojrzały banan – 2 szt.
cukier – 1 łyżka
masło – 1 łyżeczka
KREM CZEKOLADOWY
orzechy laskowe – 60g
orzeszki ziemne – 50g
czekolada mleczna – 80g
czekolada gorzka – 40g
kakao ciemne – 1 łyżeczka
cukier brązowy – 1 łyżeczka
mleko pełnotłuste – 4 łyżki
sól – szczypta
POSYPKA
płatki owsiane błyskawiczne – garść
posiekane orzechy (obojętnie jakie) – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
DOMOWE BAJGLE
1. ZACZYN (15 min)
Drożdże rozkrusz i wrzućdo miski. Dodaj mąkę, cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 min w temp. pokojowej. Po tym czasie zaczyn powinien podwoić swoją objętość i posiadać bąbelki na powierzchni.
2. WYRABIANIE CIASTA (5 min) + I WYRASTANIE (1,5h)
Do zaczynu wsyp dwa rodzaje mąki, cukier i letnią wodę. Dokładnie wymieszaj widelcem, a następnie wyrabiaj rękoma przez kilka minut do uzyskania jednolitej, miękkiej konsystencji. Jeśli ciasto lepi się do rąk, podsyp je lekko mąką. Uformuj ciasto w kulę, posyp z wierzchu mąką i przykryj ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia (podwojenie objętości) w temperaturze pokojowej na 1,5h.
3. II WYRASTANIE (40 min)
Wyrośniete ciasto podziel na kulki (ok. 6 szt z podanej porcji). Każdą kulkę lekko rozpłaszcz i palcami zrób dziurę w jej środku – aby uzyskać kształt bajgla. Uformowanie bajgle połóż na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw na 40 min do wyrośnięcia.
4. GOTOWANIE W ROZTWORZE (3 min)
W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą i sodą oczyszczoną. Wyrośnietę bajgle wrzucaj pojedynczo do wrzącego roztworu, gotowanego na mały ogniu. Gotuj przez 1 min po każdej stronie, następnie wyłów i odłóż na blaszkę do pieczenia. Każdy bajgiel posyp z wierzchu płatkami owsianymi.
5. PIECZENIE (25 min)
Podgotowane bajgle włóż do nagrzanego do 200°C i piecz przez 25 min do zrumienienia. Wyciągnij i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
DOMOWY KREM ORZECHOWO-CZEKOLADOWY
1. PRAŻENIE ORZECHÓW (3 min)
Na gorącą patelnię wrzuć obrane orzechy laskowe i fistaszki. Mieszając co chwilę, podgrzewaj je aż zaczną pachnieć i lekko się rumienić. Zdejmij je z patelni i gdy nieco ostygną, obierz orzechy laskowe z ciemnych skórek (nie musi być dokładnie, wystarczy z grubsza, aby uniknąć gorzkiego smaku)
2. MIKSOWANIE ORZECHÓW (5 min)
Do robota kuchennego wrzuć jeszcze ciepłe, podprażone orzechy. Miksuje je pulsacyjnie przez kilka min, robiąc co jakiś czas przerwy, aby nie przegrzać silnika. Po pierwszych 2-3 minach powinna zacząć tworzyć się tłusta masa. Miksowanie kontynuuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
3. CZEKOLADA + CUKIER + KAKAO + MLEKO (5 min)
Do rondelka dodaj czekoladę i mleko. Rozpuść na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj cukier, kakao i szczyptę soli. Podgrzej i mieszaj do chwili rozpuszczenia się cukru. Zestaw z ognia i odstaw na chwilę do przestygnięcia, następnie dodaj zmielone orzechy i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dosłodź cukrem lub miodem.
KARMELIZOWANY BANAN
Na patelni rozpuść cukier i dodaj pokrojonego w grube plastry banana. Dodaj masło i smaż przez 1-2 min po każdej stronie, aż banan się zarumieni. Od razu przejdź do podania bajgla, póki banan jest jeszcze ciepły.
PODANIE
Ciepły bajgiel przekrój na pół, posmaruj od środka obficie kremem czekoladowym, na to połóż plastry karmelizowanego banana i posyp posiekanymi orzechami. Zajadaj w towarzystwie świeżo parzonej kawy. Oto sezonowy bajgiel z Bagel Bros w swojej najlepszej odsłonie – na warunki postapokaliptyczne danie wręcz ekskluzywne!
Wpis powstał dzięki uprzejmości Playstation Polska, które dostarczyło nam kopię gry oraz press pack.
Grę można zamówić m.in. na PSStore