Hummus z pieczonej marchwi i buraka – Spyro Reignited Trilogy

Schowaj/pokaż wstęp

Kolory Spyro są świetną inspiracją do stworzenia przeróżnych dań, które można jeść już oczami – fiolet i pomarańcz świetnie ze sobą kontrastują i wyglądają przecudownie na zdjęciach. Do tego mamy całą gamę produktów spożywczych, które z natury charakteryzują się tymi barwami. Umiejętnie przyrządzone zyskują nie tylko większą głębię koloru, ale także mnóstwo smaku. Szukając idealnej przekąski na rozgrywkę postanowiłam przygotować hummus w dwóch smakach i kolorach, na bazie pieczonych warzyw – buraka i marchwi. Brzmi jak marzenie wegan, ale zasmakuje także mięsożercom. Jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, więc warto pobawić się w domową produkcję. Wszystkie składniki powinniście dostać w popularnych dyskontach. To co, czas na smoczyście przepyszną przekąskę!

To może hummusik do szaszłyczka?

HUMMUS DWUKOLOROWY
Spyro Reignited Trilogy
hummus z pieczonej marchwi i buraka, z dodatkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5h
CENA: 10 zł
LICZBA PORCJI: 5 porcji
POZIOM: proste
POTRZEBUJESZ
piekarnik
mikser
nóż

SKŁADNIKI:

HUMMUS BURACZANY Z CZARNUSZKĄ
burak – 1 mała szt.
ciecierzyca – 2 garście (100g)
sok z cytryny – 1 łyżka
pasta tahini – 1 łyżeczka
czarnuszka – 1 łyżka
czosnek – 2 ząbki
natka pietruszki – garść
olej sezamowy – 2 łyżki
sól
HUMMUS MARCHEWKOWY Z CHILI I KUMINEM
marchewka – 3 średnie szt.
ciecierzyca – 1 szklanka (ok. 2 garście)
pasta tahini – 1 łyżka
chili w proszku – 1 łyżeczka
kumin – 2 szczypty
olej sezamowy – 2 łyżki
zimna woda – 2-3 łyżki
sól

PRZYGOTOWANIE

1. PIECZENIE WARZYW (60 min)

BURAKI: Buraki umyć, pokroić w duże kawałki, obtoczyć w oleju rzepakowym i lekko posolić.

MARCHEW: Marchewki umyć, obrać i przekroić wzdłuż na pół. W misce wymieszać olej, sól, chili i kumin. Marchewki włożyć do marynaty i dokładnie w niej obtoczyć.

Przygotowane warzywa rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach do miękkości: czosnek w łupinie przez 20 min, marchew przez 25-30 min (musi być zarumieniona), buraki przez 60min.
Po upieczeniu warzywa ostudzić, a z buraków dodatkowo zdjąc skórkę.

2. CIECIERZYCA

Najlepiej użyć już gotowej ze słoika lub puszki, lub samemu ugotować ją do miękkości (przed gotowaniem namoczyć przez kilka h w letniej wodzie).

3. MIKSOWANIE (10 min)

HUMMUS Z MARCHWI
Do blendera włożyć schłodzoną pieczoną marchewkę, ciecierzycę odsączoną z zalewy, pastę tahini oraz odrobinę soli. Miksować aż do momentu gdy masa będzie gładka i puszysta – w trakcie dolewać wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przyprawić większą ilością chili i kuminu w razie potrzeby.

HUMMUS Z BURAKA
Do blendera włożyć pokrojonego w kostkę buraka, ciecierzycę odsączoną z zalewy, pastę tahini, świeżo zmielony pieprz oraz odrobinę soli. Miksować aż do momentu gdy masa będzie gładka i puszysta – w trakcie dolewać wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

PODANIE

Hummusy przełożyć do miski, wersję z buraka posypać posiekaną natką oraz sporą ilością czarnuszki, wersję z marchwi posypać dodatkową porcją chili i posypać odrobiną posiekanej kolendry. Obydwa hummusy polać z wierzchu odrobiną oleju sezamowego.

Wcinać schłodzone z chrupiącymi nachosami lub grzankami. Idealne do przegryzania podczas gierczenia w Spyro!

 


Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, która jest wydawcą tytułu w Polsce.

Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.


* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

Grafika ognia zaczerpnięta z Freepik

 

Scroll to top