Fioletowy sernik z owocami leśnymi, karmelem i orzechami – Spyro Reignited Trilogy

Schowaj/pokaż wstęp

Idealny deser na świętowanie premiery remastera gier z przesłodkim smoczkiem Spyro. Nadal trzymamy się tutaj konwencji kolorystycznej i dzięki temu połączyliśmy ze sobą 3 różne smaki oraz tekstury – kruchy orzechowy spód, rozpływająca się w ustach kwaskowa masa serowa z owocami leśnymi oraz aksamitny karmel. Te serniczki są tak przesłodkie jak sam bohater gier – niby malutkie i niepozorne, a zaskakują swoją mocą! Naprawdę polecamy – zasmakują zarówno dorosłym, jak i tym młodszym fanom walecznego smoka.

Prawdziwy, ognisty słodziak!

FIOLETOWO POMARAŃCZOWY SERNICZEK
Spyro Reignited Trilogy
sernik z owoców leśnych, z karmelem i kruchym orzechowym spodem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5h
CENA: 14 zł
LICZBA PORCJI: 8 porcji
POZIOM: średnie
POTRZEBUJESZ
rondel
trzepaczka
foremka silikonowa do babeczek
piekarnik
mikser

SKŁADNIKI:

MASA SEROWA
serek śmietankowy (np. Piątnica Twój Smak lub Philadeplhia) – 2 opak. (250g)
jajko M – 2 szt.
śmietana 30% – 3 łyżki (50 ml)
cukier – 1 łyżka
dżem jagodowy lub z czarnej pożeczki – ok. 7 łyżek (210g)
sok z cytryny – 1-2 łyżki
KARMEL
śmietana 30% – 100 ml
cukier – 80g
KRUCHY SPÓD
masło – 2 łyżki
orzechy włoskie- 2 garście
mąka pełnoziarnista – 4 łyżki
zimna woda – 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

1. SPÓD (5 min)

Orzechy zmiksować utłuc na drobny piasek tłuczkiem do mięsa. Dodać pokrojone w kostkę masło i makę, szybko utrzeć pomiędzy palcami na mokry piasek (albo dalej zmiksować w mikserze). Dodać zimną wodę, szybko uformować kulę ciasta. Zawinąć w folię i schłodzić przed 30 min w lodówce.

2. PIECZENIE SPODU (10 min)

Zimną masą wylepić spody silikonowych foremek, na ok. 3 mm grubości. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 10 min.

. MASA SEROWA (5 min)

W czasie gdy spody się pieką, zabieramy się za masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli wyciągacie je prosto z lodówki, to warto podgrzać nieco serki w garnku (do letniej temperatury).
Serki wymieszać z dżemem – kolor musi być lekko fioletowy. Dodać cukier, sok z cytryny, śmietanę i wymieszać. Spróbować, czy masa jest wystarczająco kwaskowa – nie powinna być zbyt słodka, gdyż karmel przy podaniu serniczków zrównoważy ten smak. Na koniec wbić dwa jajka i dokładnie wszystko wymieszać za pomocą trzepaczki.

4. PIECZENIE (20-25 min)

Na podpieczone spody wylać masę serową (zostawić z 1 cm od góry foremek, bo masa nieco urośnie podczas pieczenia). Piec w 150 stopniach przez 20-25 min, aż góra serniczków będzie ścięta. Po upieczeniu otworzyć piekarnik i zostawić tam serniczki na jeszcze na 5 min. Następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Gdy osiągną temperaturę pokojową , schłodzić dodatkowo w lodówce. Wyciągnąć z niej 5 mim podaniem.

5. KARMEL (25 min)

Do rondla z jasnym dnem wsypac cukier. Podgrzać na średnim ogniu. Jak się rozpuści, zmniejszyć ogień do minimum i kontrolować barwę karmeluu. Na tym etapie trzeba uważać, aby nie spalić cukru. Gdy barwa będzie intensywnie bursztynowa, dodać podgrzaną śmietanę – będzie nieźle buchało, więc nie poparzcie się! Masę mieszać co jakiś czas drewnianą łopatką i podgrzewać na średniej mocy przez około 15 min. Zbite grudki cukru powinny się w tym czasie całkowicie rozpuścić, a finalna konsystencja powinna przypominać płynny miód (po wystygnięciu sos jeszcze zgęstnieje – gdyby sos był zbyt gęsty, można dolać więcej śmietany).

PODANIE

Schłodzone serki polać obficie karmelem i delektować się potrójną fuzją smaków w pomarańczowo-fioletowych barwach!

 


Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, która jest wydawcą tytułu w Polsce.

Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.


* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

Grafika ognia zaczerpnięta z Freepik

 

Scroll to top