FIOLETOWO POMARAŃCZOWY SERNICZEK
Spyro Reignited Trilogy
sernik z owoców leśnych, z karmelem i kruchym orzechowym spodem
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5h
CENA: 14 zł
LICZBA PORCJI: 8 porcji
POZIOM: średnie
POTRZEBUJESZ
rondel
trzepaczka
foremka silikonowa do babeczek
piekarnik
mikser

SKŁADNIKI:
MASA SEROWA
serek śmietankowy (np. Piątnica Twój Smak lub Philadeplhia) – 2 opak. (250g)
jajko M – 2 szt.
śmietana 30% – 3 łyżki (50 ml)
cukier – 1 łyżka
dżem jagodowy lub z czarnej pożeczki – ok. 7 łyżek (210g)
sok z cytryny – 1-2 łyżki
KARMEL
śmietana 30% – 100 ml
cukier – 80g
KRUCHY SPÓD
masło – 2 łyżki
orzechy włoskie- 2 garście
mąka pełnoziarnista – 4 łyżki
zimna woda – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
1. SPÓD (5 min)
Orzechy zmiksować utłuc na drobny piasek tłuczkiem do mięsa. Dodać pokrojone w kostkę masło i makę, szybko utrzeć pomiędzy palcami na mokry piasek (albo dalej zmiksować w mikserze). Dodać zimną wodę, szybko uformować kulę ciasta. Zawinąć w folię i schłodzić przed 30 min w lodówce.
2. PIECZENIE SPODU (10 min)
Zimną masą wylepić spody silikonowych foremek, na ok. 3 mm grubości. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 10 min.
. MASA SEROWA (5 min)
W czasie gdy spody się pieką, zabieramy się za masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli wyciągacie je prosto z lodówki, to warto podgrzać nieco serki w garnku (do letniej temperatury).
Serki wymieszać z dżemem – kolor musi być lekko fioletowy. Dodać cukier, sok z cytryny, śmietanę i wymieszać. Spróbować, czy masa jest wystarczająco kwaskowa – nie powinna być zbyt słodka, gdyż karmel przy podaniu serniczków zrównoważy ten smak. Na koniec wbić dwa jajka i dokładnie wszystko wymieszać za pomocą trzepaczki.
4. PIECZENIE (20-25 min)
Na podpieczone spody wylać masę serową (zostawić z 1 cm od góry foremek, bo masa nieco urośnie podczas pieczenia). Piec w 150 stopniach przez 20-25 min, aż góra serniczków będzie ścięta. Po upieczeniu otworzyć piekarnik i zostawić tam serniczki na jeszcze na 5 min. Następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Gdy osiągną temperaturę pokojową , schłodzić dodatkowo w lodówce. Wyciągnąć z niej 5 mim podaniem.
5. KARMEL (25 min)
Do rondla z jasnym dnem wsypac cukier. Podgrzać na średnim ogniu. Jak się rozpuści, zmniejszyć ogień do minimum i kontrolować barwę karmeluu. Na tym etapie trzeba uważać, aby nie spalić cukru. Gdy barwa będzie intensywnie bursztynowa, dodać podgrzaną śmietanę – będzie nieźle buchało, więc nie poparzcie się! Masę mieszać co jakiś czas drewnianą łopatką i podgrzewać na średniej mocy przez około 15 min. Zbite grudki cukru powinny się w tym czasie całkowicie rozpuścić, a finalna konsystencja powinna przypominać płynny miód (po wystygnięciu sos jeszcze zgęstnieje – gdyby sos był zbyt gęsty, można dolać więcej śmietany).
PODANIE
Schłodzone serki polać obficie karmelem i delektować się potrójną fuzją smaków w pomarańczowo-fioletowych barwach!
Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, która jest wydawcą tytułu w Polsce.
Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości
Grafika ognia zaczerpnięta z Freepik