GLIMMER FUDGE
DESTINY 2
słodko-kwaśne karmelki z białej czekolady z galaretką
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min + 6h czekania
CENA: 15 zł
LICZBA PORCJI: 10
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ
miska metalowa lub szklana
płaska forma
garnek
szpatułka
ostry nóż

SKŁADNIKI:
MASA
biała czekolada – 200g
mleko skondensowane (7,5% tłuszczu), niesłodzone – 80 ml
barwnik niebieski w tubce – 1 szt.
DODATKI
galaretka niebieska – 1/2 opakowania (40g proszku)
kwasek cytrynowy w proszku – 1/2 łyżeczki
cukier drobny – 1 łyżka
(opcjonanie) posypka cukrowa biało-niebieska – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
1. GALARETKA (5 min + kilka h)
Odmierz 1/3 ilości wody podanej na opakowaniu galaretki (standardowo będzie to ok. 80 ml- jeśli robisz tylko jedną porcję deseru, ponieważ do przepisu potrzeba tylko pół galaretki). Zagotuj wodę do wrzenia w garnku, następnie wyłącz palnik. Po kilku minutach wsyp galaretkę do gorącej wody, dobrze wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotuj!). Następnie wlej płyn do płaskiego naczynia i po schłodzeniu wstaw do lodówki na kilka godzin (pod przykryciem, aby galaretka nie przeszła zapachem innych produktów).
2. ROZTAPIANIE CZEKOLADY (1 min)
Do garnka wlej szklankę wody. Metalową lub szklaną miskę o podobnej średnicy połóż na garnek, tak aby miska się na nim oparła. Podgrzej wodę w garnku aż zacznie wrzeć, do miski włóż pokruszoną czekoladę i powoli, mieszając, roztapiaj czekoladę. Gdy jest już płynna dodaj mleko zagęszczone, cały czas energicznie mieszając – masa szybko zgęstnieje i stanie się ciągnąca jak tofii. Gdy tak nastąpi, wyłącz palnik i ściagnij miskę z garnka. Poczekaj aż masa wysytygnie całkowicie.
3. BARWNIK
Do masy dodaj niebieski barwnik w płynie, dobrze wymieszaj. Możliwe, że biała czekolada (w praktyce jej kolor jest nieco żółtawy) w połączeniu z niebieskim barwnikiem zacznie przybierać zielony kolor – wtedy trzeba dodać znacznie więcej barwnika i kolor się wyrówna.
4. DODATKI (1 min)
Galaretkę wyciągnij z formy i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do całkowicie wystudzonej masy czekoladowo-mlecznej i wymieszaj. Dla lepszego efektu wizualnego i zróżnicowanej struktury/chrupkości do masy można dodać także posypkę cukrową w kolorze biało-niebieskim.
5. FORMOWANIE I CHŁODZENIE (4 h)
Masę przełóż do kwadratowego, płaskiego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch łyżką. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka h. Jeśli zależy Ci na twardszej konsystencji, możesz też przetrzymać masę w zamrażalniku 30 min przed podaniem.
6. KROJENIE + POSYPKA (1 min)
Schłodzoną masę wyjmij z pudełka i zdejmij papier. Pokrój masę na kwadraty. W miseczce wymieszaj drobny cukier z kwaskiem cytrynowym i równomiernie obtocz w tej mieszance kawałki masy.
PODANIE
Podawaj schłodzone. Idealne do przegryzania pomiędzy jednym a drugim eventem w grze! Niech bogactwo smaku glimmeru Was zachwyci!
\
Rekwizyty do sesji dostarczyła Cenega.
Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.