RYŻOWE CIASTECZKA (SMALL RICE CAKES)
DESTINY 2: SHADOWKEEP
słodkie ciasteczka z mąki ryżowej gotowane na parze
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5h
CENA: 10 zł
LICZBA PORCJI: 8 ciastek
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ
miska
formy do muffinek (najlepiej silikonowe)
parownik bambusowy lub metalowy parowar
garnek o średnicy posującej do parownika
SKŁADNIKI:
CIASTO
mąka ryżowa – 125g
woda – 220 ml
cukier – 80g
olej rzepakowy – 1 łyżeczka
ZACZYN
drożdże świeże – 3g
mąka ryżowa – 1 łyżeczka
woda – 2 łyżki
cukier – szczypta
DO BARWIENIA
skórka z połowy cytryny
LUB kurkuma – 1/2 łyżeczki
LUB barwnik spożywczy
DO PODANIA
listki mięty
konfitura owocowa
PRZYGOTOWANIE
KOLOR BABECZEK – opcjonalnie (1 min)
Jeśli chcesz uzyskać żółty kolor, to dodaj startą skórkę z cytryny podczas kroku 3 (gotowanie syropu) i odcedź lub pół łyżeczki kurkumy (kurkuma ma specyficzny, lekko pikantny smak więc trzeba być ostrożnym) albo barwnika spożywczego podczas łączenia ciasta w kroku 4.
1. ZACZYN (1 min)
Drożdże wymieszaj z 1 łyżeczką mąki, 2 łyżkami letniej wody i szczyptą cukru. Zostaw na 10 minut w ciepłym miejscu (powinno się lekko spienić).
2. MĄKA (1 min)
125 g mąki wymieszaj z 70 ml wody (⅓ całej porcji) w misce, powstanie z tego grudkowa, ale tak ma być.
3. SYROP (5 min)
Wlej resztę wody (150 ml) do rondla i dodaj cukier. Podgrzej do wrzenia, aż cały cukier się rozpuści. Jeśli używasz cytryny, dodaj teraz startą skórkę, pogotuj chwilę i przecedź, aby pozbyć się skórki. Gorący syrop wlej do mąki i energicznie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia (masa musi być letnia – aby nie zabić drożdży).
4. MĄKA + SYROP + „WYRASTANIE” (2h)
Mieszankę drożdży wlej do letniej masy ryżowej (nie może być zbyt ciepła, bo zabije drożdże). Wymieszaj dokładnie (masa będzie lejąca – tak ma być) przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po ok. 1h dodaj do masy kilka kropel oleju, wymieszaj, przykryj i odstaw na kolejną godzinę. Masa po tym czasie powinna mieć pęcherzyki powietrza na powierzchni – to oznacza, że fermentacja przebiegła pomyślnie i ciasto jest gotowe do dalszej obróbki.
5. FOREMKI (2 min)
Foremki (najlepiej silikonowe do małych babeczek, ale można zrobić też w jednej dużej, płaskiej formie) wysmaruj olejem.
6. GOTOWANIE NA PARZE (25 min)
W garnku, który pasuje do średnicy parownika, zagotuj wodę i cały czas ja podgrzewaj aby wrzała i tworzyła parę. Postaw parownik na garnku i włóż puste foremki. Ciasto wymieszaj i wlej do foremek do ¾ wysokości. Zamknij parownik (jeśli używasz metalowego, to nałóż bawełnianą ściereczką od środka na przykrywkę, aby para nie skraplała się na ciastka). Gotuj ciastka na średnim ogniu przez 15 min, a następnie wyłącz gaz i zostaw je w parowniku jeszcze przez 10 min. Po tym czasie wyciągnij foremki i poczekaj aż ciastka ostygną. Następnie ostrożnie wyciągnij je z foremek.
PODANIE
Ciastka ryżowe podawaj na zimno z listkami świeżej mięty lub owocową konfiturą do zielonej herbaty lub kawy! Możesz zostawić kilka ciasteczek dla Jade Rabbita, na pewno będzie wdzięczny!
Rekwizyty do sesji dostarczyła Cenega.
Piękne screenshoty zapewnione przez Kinia – dzięki!
Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.