PIELMIENI Z MIKHAIL’S PIEROGIS
Resident Evil 2 & 3 Remake
rosyjskie pierożki z farszem mięsnym
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min
CENA: 15 zł
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POZIOM: średnie
POTRZEBUJESZ
nóż
duży garnek
miska
łyżka cedzakowa
łyżka drewniania
SKŁADNIKI:
CIASTO
mąka pszenna typ 450 – 200 g (ok. 1 i 1/3 szklanki)
gorąca woda – 110 ml
olej rzepakowy – 1 łyżka
sól – 1/2 płaskiej łyżeczki
FARSZ
mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe – 250g
cebula biała – 1/2 małej sztuki
czosnek – 1 mały ząbek
pieprz czarny – świeżo mielone
sól – 1/2 łyżeczki
zimny bulion lub woda rozmieszana z odrobiną naturalnej przyprawy do bulionu – 40 ml
DO PODANIA
śmietana 18% lub ocet lub roztopione masło (albo z zupą)
pieprz czarny – świeżo mielony
PRZYGOTOWANIE
1. CIASTO (10 min)
Mąkę i sól wsyp do miski. Zagotuj wodę i wymieszaj ją z olejem, odstaw na minutę. Wlej wodę do miski z mąką i solą, dokładnie wymieszaj widelcem. Gdy ciasto nieco ostygnie, tak, aby nie parzyło rąk, wyrób je na sprężystą, jednolitą masę przez kilka minut. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsyp je małą ilością mąki. Gdy ciasto ma już odpowiednią konsystencję, przykryj je miską i odstaw na bok na ok. 20 min.
2. FARSZ (5 min)
Mięso mielone dokładnie posiekaj. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, czosnek zmiażdż przez praskę i dorzuć do mięsa. Dolej zimny bulion i przypraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Dobrze wymieszaj rękoma – mięso powinno być bardzo wilgotne, miękkie i jednolite w konsystencji (aby później utworzyć soczysty farsz w środku pierożków).
3. WAŁKOWANIE CIASTA (5 min)
Blat lekko oprósz mąką. Rozwałkowuj na nim ciasto na grubość ok. 0,3 cm. Nie może być zbyt cienkie, gdyż istnieje ryzyko, że farsz wypłynie. Jednocześnie nie może być zbyt grube, bo pierożki będą bardzo twarde,
4. FORMOWANIE (20 min)
Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wycinaj koła. Na środek każdego dodaj czubatą łyżeczkę farszu mięsnego. Dla ułatwienia możesz posmarować boki ciasta (dookoła farszu) wodą, aby łatwiej się sklejały. Zlepiaj pielmieni w kształt półkola (jak standardowe pierogi), od środka w kierunku boków. Mocno dociskaj łączenie ciasta. Następnie zegnij boki pierożka i zlep je ze sobą, tworząć coś na kształt dużego uszka. Gotowe pielmieni odkładamy na blat posypany mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły.
5. GOTOWANIE (5 min)
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj ok. 1 czubatą łyżeczkę soli. Wrzuć pielmieni do wrzącej wody i delikatnie zamieszaj drewnianą łyżką, zmniejsz ogień, aby woda jedynie lekko bulgotała. Pamiętaj, aby pierożki miały sporo miejsca w garnku, więc jeśli masz mały garnek, to gotuj pielmieni partiami. Po wypłynięciu pierożków na powierzchnię gotuj je przez 3 minuty. Następnie przenieś łyżką cedzakową do miski.
PODANIE
Gotowe pielmieni można podawać na kilka sposób – oprószone świeżo zmielonym pieprzem z kleksem śmietany lub odrobiną octu, a nawet w zupie. Najlepiej wkładać je w całości do buzi aby nie zostawiać pysznego bulionu z wnętrza pierożków na talerzu. Mikhail Viktor poleca tę specjalność kuchni rosyjskiej w wykonaniu restauracji Mikhail’s Pierogies!
Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, która dostarczyła nam kopię gry i jest wydawcą tytułu w Polsce.
Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.