Fusion pierogi – Cyberpunk 2077

Schowaj/pokaż wstęp

Wyjątkowo bez długiego wstępu – przed Wami przepis na FUSION PIEROGI inspirowane knajpą PIEROGI WORLD z Cyberpunk 2077.

Połączyliśmy w nich smaki kuchni polskiej i azjatyckiej i podaliśmy je w kojarzących się z grą kolorach. Przepis ten mieliśmy przyjemność przygotować z okazji premiery gry w barowym studio CD Projekt Red – przestrzeń idealną do robienia klimatycznych zdjęć! Video przepis na pierogi został stworzony we współpracy z Polsat Games i opublikowany po raz pierwszy podczas wieczoru premierowego gry.

Hey Choombas!

FUSION PIEROGI
Cyberpunk 2077
pierogi z farszem grzybowym w stylu fusion

CZAS PRZYGOTOWANIA: 1h
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POTRZEBUJESZ
patelnia (najlepiej wok)
nóż
deska
parownik
łopatka drewniana
garnek

 

SKŁADNIKI:

CIASTO
mąka pszenna typ 500 – 1 i 1/3 szkl
sól- 1/2 łyżeczki
kurkuma – 1 łyżeczka
olej rzepakowy – 1 łyżka
gorąca woda – 125ml
FARSZ
boczek wędzony – 50g
cebula (lub biała i blado-zielona część pora) – 1/2 szt.
grzyby suszone w plastrach (50/50 mun + podgrzybki) – 2 garście, ok. 40-50g
czosnek – 1 ząbek
bułka tarta – 2-3 łyżki
natka pietruszki – garść
pieprz czarny lub chili
sól
SOS
śmietana 18% – 3 łyżki na porcję
sos sojowy ciemny – 1 łyżeczka na porcję
sezam – do posypania

PRZYGOTOWANIE

FARSZ:

  1. grzyby namocz w letniej wodzie przez 30 min, następnie odsącz je i drobno posiekaj, nie wylewaj wody z moczenia
  2. boczek pokrój w bardzo drobną kostkę
  3. na zimny wok wrzuć boczek i dolej odrobinę wody, podgrzej i smaż przez kilka min do zarumienienia, co jakiś czas mieszając
  4. cebulę, oraz czosnek drobno posiekaj
  5. na patelnię dodaj cebulę i smaż 2 min, mieszając co jakiś czas
  6. dodaj czosnek i smaż 30 sekund
  7. dorzuć grzyby na patelnię i kilka łyżek wody z moczenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min aż cała woda wyparuje, często mieszaj
  8. posiekaj pietruszkę i dorzuć na patelnię wraz z bułką tartą, dobrze wymieszaj
  9. dopraw farsz świeżo mielonym pieprzem i solą, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia

SOS:
w miseczce umieść śmietanę i polej z wierzchu odrobiną sosu sojowego, oraz posyp sezamem

CIASTO I GOTOWANIE:

  1. mąkę, kurkumę i sól wsyp do miski, dokładnie wymieszaj składniki widelcem
  2. wlej gorącą wodę i olej, wymieszaj widelcem
  3. gdy ciasto chwilę ostygnie, wyrób je na sprężystą, jednolitą masę przez kilka minut
  4. jeśli ciasto za bardzo się klei, podsyp je mąką
  5. gotowe ciasto uformuj w kulę, przykryj je miską i odstaw na ok. 20 min.
  6. podziel ciasto na dwa kawałki, blat oprósz mąką i rozwałkuj na nim kawałki ciasta na grubość ok. 0,3 cm
  7. z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółka, np. za pomocą szklanki
  8. na środek każdego koła wyłóż łyżeczkę farszu i zlep pierogi
  9. przygotuj parownik (wyłóż go papierem do pieczenia, przedziurkuj w kilku miejsach) oraz zagotuj wodę w pasującym do niego garnku
  10. ułóż zlepione pierogi na sitku parownika wyłożonym papierem do pieczenia
  11. gotuj pierożki na parze pod przykryciem przez 10 min

PODANIE

Pierożki umieść na talerzu, posyp sezamem i podawaj na ciepło, maczając w sosie! Takie fuzje lubimy najbardziej!

Scroll to top