FUSION PIEROGI
Cyberpunk 2077
pierogi z farszem grzybowym w stylu fusion
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1h
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POTRZEBUJESZ
patelnia (najlepiej wok)
nóż
deska
parownik
łopatka drewniana
garnek
SKŁADNIKI:
CIASTO
mąka pszenna typ 500 – 1 i 1/3 szkl
sól- 1/2 łyżeczki
kurkuma – 1 łyżeczka
olej rzepakowy – 1 łyżka
gorąca woda – 125ml
FARSZ
boczek wędzony – 50g
cebula (lub biała i blado-zielona część pora) – 1/2 szt.
grzyby suszone w plastrach (50/50 mun + podgrzybki) – 2 garście, ok. 40-50g
czosnek – 1 ząbek
bułka tarta – 2-3 łyżki
natka pietruszki – garść
pieprz czarny lub chili
sól
SOS
śmietana 18% – 3 łyżki na porcję
sos sojowy ciemny – 1 łyżeczka na porcję
sezam – do posypania
PRZYGOTOWANIE
FARSZ:
- grzyby namocz w letniej wodzie przez 30 min, następnie odsącz je i drobno posiekaj, nie wylewaj wody z moczenia
- boczek pokrój w bardzo drobną kostkę
- na zimny wok wrzuć boczek i dolej odrobinę wody, podgrzej i smaż przez kilka min do zarumienienia, co jakiś czas mieszając
- cebulę, oraz czosnek drobno posiekaj
- na patelnię dodaj cebulę i smaż 2 min, mieszając co jakiś czas
- dodaj czosnek i smaż 30 sekund
- dorzuć grzyby na patelnię i kilka łyżek wody z moczenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min aż cała woda wyparuje, często mieszaj
- posiekaj pietruszkę i dorzuć na patelnię wraz z bułką tartą, dobrze wymieszaj
- dopraw farsz świeżo mielonym pieprzem i solą, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia
SOS:
w miseczce umieść śmietanę i polej z wierzchu odrobiną sosu sojowego, oraz posyp sezamem
CIASTO I GOTOWANIE:
- mąkę, kurkumę i sól wsyp do miski, dokładnie wymieszaj składniki widelcem
- wlej gorącą wodę i olej, wymieszaj widelcem
- gdy ciasto chwilę ostygnie, wyrób je na sprężystą, jednolitą masę przez kilka minut
- jeśli ciasto za bardzo się klei, podsyp je mąką
- gotowe ciasto uformuj w kulę, przykryj je miską i odstaw na ok. 20 min.
- podziel ciasto na dwa kawałki, blat oprósz mąką i rozwałkuj na nim kawałki ciasta na grubość ok. 0,3 cm
- z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółka, np. za pomocą szklanki
- na środek każdego koła wyłóż łyżeczkę farszu i zlep pierogi
- przygotuj parownik (wyłóż go papierem do pieczenia, przedziurkuj w kilku miejsach) oraz zagotuj wodę w pasującym do niego garnku
- ułóż zlepione pierogi na sitku parownika wyłożonym papierem do pieczenia
- gotuj pierożki na parze pod przykryciem przez 10 min
PODANIE
Pierożki umieść na talerzu, posyp sezamem i podawaj na ciepło, maczając w sosie! Takie fuzje lubimy najbardziej!