PIEKIELNA LASAGNA – TORT LASAGNE
Doom Eternal
mięsna lasagne ze szpinakiem i chili
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 2 h (35 min pieczenie)
CENA: wysoka
LICZBA PORCJI: 6 porcji
POZIOM: umiarkowany
POTRZEBUJESZ
patelnia
nóż
tarka
łopatka drewniana
piekarnik
forma do zapiekania
(u nas okrągła 21 cm średnicy)
SKŁADNIKI:
FARSZ
mięso mielone wołowe – 400g
seler naciowy – 2 łodygi (100g)
cebula biała – 1 średnia szt.
marchewka – 1 szt. (150g)
czosnek – 3 ząbki
oregano – 2 łyżeczki
bazylia – 1 łyżeczka
olej rzepakowy – 1 łyżka
passata pomidorowa – 500g
koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
słodka papryka – 1 łyżeczka
papryczka chili – 1 szt.
pieprz, sól
BESZAMEL
mleko 3,2% – 375 ml
mąka pszenna typ 450 – 2 łyżki (płaskie)
masło – 1 łyżka
gałka muszkatołowa – 2 szczypty
sól
DODATKOWO
szpinak świeży lub mrożony w całych liściach – 150g
makaron do lasagne – ok. 18 arkuszy
ser żółty, półtwardy np. edam, gouda – 100g
mozarella – 125g
PRZYGOTOWANIE
1. FARSZ – WARZYWA
Cebulę i marchew obierz. Z selera odetnij dwie łodygi (bez liści) i dokładnie umyj. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Z papryczki chili odetnij górną, zieloną część, kilka razy zroluj ja pomiędzy dłońmi i wysyp z niej ziarenka, następnie przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Jeśli nie straszna Ci piekelna ostrość, pokrój papryczkę razem z ziarenkami lub dodaj 2 sztuki!
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojone warzywa, szczyptę soli oraz cukru. Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną i lekko się „zeszklą”. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek oraz słodką paprykę. Jeśli wybierasz ognistą opcję sosu to także moment aby dodać pokrojoną papryczkę chili. Wymieszaj wszystko i podsmaż 30 sekund.
2. FARSZ – MIĘSO I POMIDORY
Do podsmażonych warzyw dodaj mięso mielone, dokładnie rozdrobnij je łopatką, smaż przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszaj. Po 5 minutach dopraw pieprzem oraz solą.
Do podsmażonego mięsa i warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż na mocnym ogniu przez minutę. Następnie dodaj passatę pomidorową lub pomidory w puszce, po 1 łyżeczce bazylli i oregano oraz szczytę cukru. Duś przez ok. 20 minut pod przykryciem, a następnie 5 min bez przykrycia, aż sos stanie się bardzo gęsty. Na koniec dopraw dodatkową porcją oregano i w razie potrzeby solą, wymieszaj i odstaw na bok.
3. BESZAMEL
W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wlej podgrzane mleko, cały czas mieszając. Gotuj sos na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zacznie bulgotać. Dodaj 2 szczypty gałki muszkatołowej oraz sól. Gotuj jeszcze 2 minuty. Sos powinien mieć konssystencję śmietany – jeśli jednak jest zbyt gęsty, dolej nieco mleka.
4. SZPINAK
Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i dodaj szpinak oraz 2 szczypty soli. Smaż do momentu aż liście się skurczą, następnie dodaj 2 łyżki beszamelu, wymieszaj i odstaw na bok.
5. SERY
Zetrzyj sery na tarce i wymieszaj ze sobą.
6. MONTAŻ
Dno formy posmaruj olejem i wykładaj kolejne warstwy lasagnii wg poniższego schematu, rozprowadzając równomiernie sos mięsny oraz beszamel. (makaron warto zalać na 1 minutę wodą, aby łatwiej dopasować go do okrągłej formy, jeśli używasz formy kwadratowej, spokojnie możesz pominąć ten krok i kłaść całkowicie surowe płaty makaronu).
1 + 2 WARSTWA:
płaty makaronu + farsz mięsny (3 łyżki) + beszamel (2-3 łyżki) + mieszanka serów (1,5 łyżki)
3 WARSTWA:
płaty makaronu + szpinak z beszamelem + beszamel (2 łyżki) + mieszanka serów (1,5 łyżki)
4 + 5 WARSTWA (analogicznie do 1 i 2):
płaty makaronu + farsz mięsny (3 łyżki) + beszamel (2-3 łyżki) + mieszanka serów (1,5 łyżki)
6 WARSTWA:
płaty makaronu (tutaj dociśnij rękoma, aby wyrównać wszystkie warstwy) + reszta beszamelu (ok. 4 łyżek) + reszta mieszanki serów
7. PIECZENIE
Lasagne włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30-35 min, aż wierzch się zrumieni.
PODANIE
Po wyjęciu z piekarnika odstaw lasagne na ok. 5 minut, gdy nieco ostygnie, łatwiej będzie ją porcjować. To co, widelce w dłoń i toast za Slayera! Już jedna porcja powinna dać Wam energii na co najmniej kilka godzin palenia piekła!