Piekielna lasagna / tort lasagne – Doom Eternal

Schowaj/pokaż wstęp

Znacie ten mem gdzie zestawione są ze sobą poziomy z Dooma oraz zdjęcia lasagne (żródło – reddit)? Właśnie do niego chcemy nawiązać w poniższym, jubileuszowym wpisie z okazji rocznicy premiery Doom Eternal. Slayerowi należy się tort i to nie byle jaki bo właśnie zrobiony z… lasagne – co by przypominało mu najlepsze przygody z diabolicznymi przeciwnikami! Żeby nawiązać do piekielnego charakteru, pokusiliśmy się o lasagne w wersji hot, i nie chodzi nam tu tylko o temperaturę potrawy, ale także ognisty smak dzięki użyciu charakternych papryczek chili.

Ktoś pewnie zapyta – a co w takiej piekielnej lasagni robi szpinak… Chyba słyszeliście, że ten niepozorny zielony dodatek dodaje mnóstwo siły, której Slayer potrzebuje naprawdę sporo, żeby zwalczyć mnóstwo hord demonów. Poza tym, szpinak nadaje idealnego kontrastu smakowego dla farszu mięsnego, zwłaszcza w diabelnej wersji z papryczkami chili. Zaufajcie nam – przecież nie pakowalibyśmy Was świadomie w kulinarne piekło, prawda? Dodamy tylko, że kremowość beszamelu, wyrazistość sosu mięsnego i podpieczony ser to naprawdę diabielnie pyszne połączenie.

Zdajemy sobie jednak sprawę, że zarówno lista składników jak i proces przygotowania są dość wymagające, ale bądźmy szczerzy – prawdziwy Slayer nie boi się wyzwań, zatem stańcie na wysokości zadania i zadbajcie o to, żeby Wasza lasagne smakowała naprawdę piekielnie dobrze! Warto, chociażby z okazji tej niezwykłej rocznicy! Protip: możecie rozłożyć sobie pracę i sos mięsny zrobić dzień wcześniej i przechować go w lodówce, a następnego dnia przygotować resztę.

PS Dwa dni przed rocznicą premiery podstawki pojawiło się DLC The Ancient Gods – Part II – także nie przegapcie tej dodatkowej zawartości do Doom Eternal.

Mmm, jaka pyszna lawa!
Piekielny gorąc z każdej strony!

PIEKIELNA LASAGNA – TORT LASAGNE
Doom Eternal
mięsna lasagne ze szpinakiem i chili

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 2 h (35 min pieczenie)
CENA: wysoka
LICZBA PORCJI: 6 porcji
POZIOM: umiarkowany
POTRZEBUJESZ
patelnia
nóż
tarka
łopatka drewniana
piekarnik
forma do zapiekania
(u nas okrągła 21 cm średnicy)

SKŁADNIKI:

FARSZ
mięso mielone wołowe – 400g
seler naciowy – 2 łodygi (100g)
cebula biała – 1 średnia szt.
marchewka – 1 szt. (150g)
czosnek – 3 ząbki
oregano – 2 łyżeczki
bazylia – 1 łyżeczka
olej rzepakowy – 1 łyżka
passata pomidorowa – 500g
koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
słodka papryka – 1 łyżeczka
papryczka chili – 1 szt.
pieprz, sól
BESZAMEL
mleko 3,2% – 375 ml
mąka pszenna typ 450 – 2 łyżki (płaskie)
masło – 1 łyżka
gałka muszkatołowa – 2 szczypty
sól
DODATKOWO
szpinak świeży lub mrożony w całych liściach – 150g
makaron do lasagne – ok. 18 arkuszy
ser żółty, półtwardy np. edam, gouda – 100g
mozarella – 125g

PRZYGOTOWANIE

1. FARSZ – WARZYWA

Cebulę i marchew obierz. Z selera odetnij dwie łodygi (bez liści) i dokładnie umyj. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Z papryczki chili odetnij górną, zieloną część, kilka razy zroluj ja pomiędzy dłońmi i wysyp z niej ziarenka, następnie przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Jeśli nie straszna Ci piekelna ostrość, pokrój papryczkę razem z ziarenkami lub dodaj 2 sztuki!

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojone warzywa, szczyptę soli oraz cukru. Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną i lekko się „zeszklą”. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek oraz słodką paprykę. Jeśli wybierasz ognistą opcję sosu to także moment aby dodać pokrojoną papryczkę chili. Wymieszaj wszystko i podsmaż 30 sekund.

2. FARSZ – MIĘSO I POMIDORY

Do podsmażonych warzyw dodaj mięso mielone, dokładnie rozdrobnij je łopatką, smaż przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszaj. Po 5 minutach dopraw pieprzem oraz solą.

Do podsmażonego mięsa i warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż na mocnym ogniu przez minutę. Następnie dodaj passatę pomidorową lub pomidory w puszce, po 1 łyżeczce bazylli i oregano oraz szczytę cukru. Duś przez ok. 20 minut pod przykryciem, a następnie 5 min bez przykrycia, aż sos stanie się bardzo gęsty. Na koniec dopraw dodatkową porcją oregano i w razie potrzeby solą, wymieszaj i odstaw na bok.

3. BESZAMEL

W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wlej podgrzane mleko, cały czas mieszając. Gotuj sos na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zacznie bulgotać. Dodaj 2 szczypty gałki muszkatołowej oraz sól. Gotuj jeszcze 2 minuty. Sos powinien mieć konssystencję śmietany – jeśli jednak jest zbyt gęsty, dolej nieco mleka.

4. SZPINAK

Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i dodaj szpinak oraz 2 szczypty soli. Smaż do momentu aż liście się skurczą, następnie dodaj 2 łyżki beszamelu, wymieszaj i odstaw na bok.

5. SERY

Zetrzyj sery na tarce i wymieszaj ze sobą.

6. MONTAŻ

Dno formy posmaruj olejem i wykładaj kolejne warstwy lasagnii wg poniższego schematu, rozprowadzając równomiernie sos mięsny oraz beszamel. (makaron warto zalać na 1 minutę wodą, aby łatwiej dopasować go do okrągłej formy, jeśli używasz formy kwadratowej, spokojnie możesz pominąć ten krok i kłaść całkowicie surowe płaty makaronu).

1 + 2 WARSTWA:
płaty makaronu + farsz mięsny (3 łyżki) + beszamel (2-3 łyżki) + mieszanka serów (1,5 łyżki)

3 WARSTWA:
płaty makaronu + szpinak z beszamelem + beszamel (2 łyżki) + mieszanka serów (1,5 łyżki)

4 + 5 WARSTWA (analogicznie do 1 i 2):
płaty makaronu + farsz mięsny (3 łyżki) + beszamel (2-3 łyżki) + mieszanka serów (1,5 łyżki)

6 WARSTWA:
płaty makaronu (tutaj dociśnij rękoma, aby wyrównać wszystkie warstwy) + reszta beszamelu (ok. 4 łyżek) + reszta mieszanki serów

7. PIECZENIE

Lasagne włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30-35 min, aż wierzch się zrumieni.

PODANIE

Po wyjęciu z piekarnika odstaw lasagne na ok. 5 minut, gdy nieco ostygnie, łatwiej będzie ją porcjować. To co, widelce w dłoń i toast za Slayera! Już jedna porcja powinna dać Wam energii na co najmniej kilka godzin palenia piekła!

Scroll to top