MROŻONY JOGURT O SMAKU CIASTA DYNIOWEGO
The Last of Us – Left Behind
Dyniowy mrożony jogurt z przyprawą korzenną (pumpkin spice)
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 4h (10 min przygotowanie, 1h duszenie, 3h mrożenie)
CENA: 15 zł
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ
blender
garnek
zamrażarka
pojemnik do mrożenia
SKŁADNIKI:
MROŻONY JOGURT
Jogurt grecki – 2 szkl.
Puree z dyni – 1 szkl.
Miód – 2-3 łyżki
(opcjonalnie) Cukier puder – 1 łyżka
Przyprawa dyniowa – 1,5 łyżeczki
PRZYPRAWA DYNIOWA – PUMPKIN SPICE
cynamon – 2 łyżki
gałka muszkatołowa, mielona – 1/2 łyżeczki
goździki mielone – 3/4 łyżeczki
imbir mielony – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
1. PUREE DYNIOWE (30 min)
Opcja w garnku – wydrąż i obierz dynię i pokrój w małe kawałki lub użyj mrożonej. Wrzuć na patelnię, podlej kilkoma łyżkami wody i duś pod przykryciem ok. 30 min do miękkości. Lekko wystudź i dokładniej zblenduj.
Opcja w piekarniku – dynię wydrąż i pokrój w paski bez obierania. Umieść na blaszce lub w naczyniu żaroopodornym, przykryj folią i piecz w 200 C przez ok. 50 min do miękkości. Następnie wyciągnij dynię z piekarnika, nieco wystudź, zdejmij skórę i dokładnie zblenduj miąższ.
Opcja leniwa – można poszukać gotowego puree dyniowego w puszce.
2. PRZYPRAWA DYNIOWA (2 min)
Wymieszaj wszystkie składniki – jeśli lubisz którąś przyprawę bardziej, to możesz dodać jej więcej. Warto uważać z ilością goździków i gałki, bo można łatwo przesadzić, więc dosypuj je stopniowo.
3. MIESZANIE SKŁADNIKÓW (1 min)
Do pojemnika dodaj jogurt grecki, puree z dyni, miód oraz przyprawę dyniową. Dokładnie wymieszaj i spróbuj – jeśli jest za mało słodkie, dodaj nieco cukru pudru. Można też dodać więcej przyprawy dyniowej.
4. MROŻENIE (3-4 h)
Pojemnik z masą szczelnie zamknij i umieść w zamrażarce. Co 30 minut mieszaj widelcem, aby uniknąć grudek lodu. Po 2 h zblenduj ponownie całą masę i zamrażaj przez kolejne 2h. Przed zjedzeniem wyciągnij masę z zamrażarki na 15 min, aby stała się bardziej aksamitna.
PODANIE
Masę podawaj w kubeczkach, wafelkach lub miseczkach za pomocą gałki do lodów lub rękawa cukierniczego. Posyp z wierzchu odrobiną przyprawy pumpkin spice – opcjonalnie można dodać też bitej śmietany.