Dyniowy mrożony jogurt ze Swirls – The Last of Us: Left Behind

Schowaj/pokaż wstęp

The Last of Us mimo, iż jest relatywnie młodą grą (debiutowało w 2013), to stało się już legendą i wielu uznaje ją za must-play dla każdego szanującego się gracza. Już sam storytelling i postacie, urozmaicona rozgrywka oraz dbałość o szczegóły i kreację świata czyni ten tytuł Naughty Dog wyjątkowym doświadczeniem. Mimo, iż oczywiście gra ma też kilka słabszych aspektów, to i tak zastępy graczy czekały na ogłoszenie kontynuuacji. 24 września Sony pokazało kolejny trailer zapowiadający The Last of Us 2, tym razem z datą premiery ustaloną na 21.02.2020. Firma poszła za ciosem i aby przypomnieć graczom wrażenia z części pierwszej, wrzuciła do oferty PSPLus The Last of Us Remastered, czyli zremasterowaną wersję części pierwszej na PS4 wraz z dodatkiem Left Behind. I właśnie do tego dodatku odwołam się w poniższym wpisie, który idealnie wpasowuje się w trwający okres jesienny i sezon dyniowy.

 

W samej grze nie uświadczymy zbyt wiele jedzenia jeśli chodzi o jego użycie w rozgrywce. Natomiast pojawia się ono podczas zwiedzania lokacji, np. opuszczonych kawiarni i restaracji, gdzie możemy zobaczyć bardzo szczegółowe menu na ścianach, a także czasami podczas cutscenek. W dodatku Left Behind jako Ellie zwiedzamy zniszczone centrum handlowe Colorado Mountain Plaza – jest to istny raj dla takich osób, jak ja, gdyż deweloperzy zaprojektowali cały food court, czyli typowy dla centrów handlowych zakątek z fast foodami (np. Noodle Bowl, Bob’s Burger Club, Macho Nacho ), z których każdy ma widoczne całe menu. Oczywiście są one nieco podniszczone z oczywistych względów, ale nadal da się tam wypatrzeć dokładne nazwy serwowanych dań, zwłaszcza jeśli posłużymy się latarką Ellie.

Co ciekawe, twórcy gry pokusili się także o stworzenie stron internetowych a także kont Social Media kilku firm, które znajdują się w centrum handlowym Colorado Mountain Plaza (obecnie tylko na webarchive, gdyż strony są już niedostępne, ale cała lista jest spisana na Wiki The Last of Us) . Jednym z miejsc, któremu poświęcono więcej uwagi jest sieciówka Swirls Frozen Yogurt, specjalizująca się w przeróżnych mrożonych jogurtach. Otrzymała ona nie tylko wspomnianą stronę internetową czy konto na Twitterze, ale także jest lokacją, przez którą przechodzimy podczas jednej z misji. Moją uwagę zwróciła reklama nowego, jesiennego smaku jogurtu – Pumpkin Pie, a skoro mamy jesień to jest to idealna okazja na wypróbowanie takiego przepisu. Proste, smaczne i idealne dla kochających dyniowe klimaty!

Prawdziwa strona internetowa sieci Swirls z gry

 

MROŻONY JOGURT O SMAKU CIASTA DYNIOWEGO
The Last of Us – Left Behind
Dyniowy mrożony jogurt z przyprawą korzenną (pumpkin spice)

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 4h (10 min przygotowanie, 1h duszenie, 3h mrożenie)
CENA: 15 zł
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ
blender
garnek
zamrażarka
pojemnik do mrożenia

SKŁADNIKI:

MROŻONY JOGURT
Jogurt grecki – 2 szkl.
Puree z dyni – 1 szkl.
Miód – 2-3 łyżki
(opcjonalnie) Cukier puder – 1 łyżka
Przyprawa dyniowa – 1,5 łyżeczki
PRZYPRAWA DYNIOWA – PUMPKIN SPICE
cynamon – 2 łyżki
gałka muszkatołowa, mielona – 1/2 łyżeczki
goździki mielone – 3/4 łyżeczki
imbir mielony – 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE

1. PUREE DYNIOWE (30 min)

Opcja w garnku – wydrąż i obierz dynię i pokrój w małe kawałki lub użyj mrożonej. Wrzuć na patelnię, podlej kilkoma łyżkami wody i duś pod przykryciem ok. 30 min do miękkości. Lekko wystudź i dokładniej zblenduj.

Opcja w piekarniku – dynię wydrąż i pokrój w paski bez obierania. Umieść na blaszce lub w naczyniu żaroopodornym, przykryj folią i piecz w 200 C przez ok. 50 min do miękkości. Następnie wyciągnij dynię z piekarnika, nieco wystudź, zdejmij skórę i dokładnie zblenduj miąższ.

Opcja leniwa – można poszukać gotowego puree dyniowego w puszce.

2. PRZYPRAWA DYNIOWA (2 min)

Wymieszaj wszystkie składniki – jeśli lubisz którąś przyprawę bardziej, to możesz dodać jej więcej. Warto uważać z ilością goździków i gałki, bo można łatwo przesadzić, więc dosypuj je stopniowo.

3. MIESZANIE SKŁADNIKÓW (1 min)

Do pojemnika dodaj jogurt grecki, puree z dyni, miód oraz przyprawę dyniową. Dokładnie wymieszaj i spróbuj – jeśli jest za mało słodkie, dodaj nieco cukru pudru. Można też dodać więcej przyprawy dyniowej.

4. MROŻENIE (3-4 h)

Pojemnik z masą szczelnie zamknij i umieść w zamrażarce. Co 30 minut mieszaj widelcem, aby uniknąć grudek lodu. Po 2 h zblenduj ponownie całą masę i zamrażaj przez kolejne 2h. Przed zjedzeniem wyciągnij masę z zamrażarki na 15 min, aby stała się bardziej aksamitna.

PODANIE

Masę podawaj w kubeczkach, wafelkach lub miseczkach za pomocą gałki do lodów lub rękawa cukierniczego. Posyp z wierzchu odrobiną przyprawy pumpkin spice – opcjonalnie można dodać też bitej śmietany.

Scroll to top