Ciasto nadziewane galaretką – Borderlands 3

Schowaj/pokaż wstęp

Wreszcie czas na przepis inspirowany najnowszą odsłoną mojej ulubionej loot-shooterowej serii – czyli Borderlands 3. O tym, jak wypada sam tytuł przeczytacie w osobnym wpisie, o tutaj, w którym szczegółowo opisuję wiele aspektów, także te związane z kulinariami. Natomiast tutaj skupimy się na nawiązaniu do Athenas, rodzimej planety syreny Mayi, którą mamy okazję odwiedzić podczas rozgrywki.

Athenas nawiązuje klimatem do azjatyckich gór, jest mglista, spokojna i w większości niezamieszkane, z wyjątkiem grupki mnichów z Zakonu Nieuchronnej Burzy, którzy są fabularnie związani ze wspomnianą syreną. Podczas eksploracji możemy zauważyć kilka “smaczków” kulinarnych, jak np.szyldy sklepu z serami czy lokalny browar. Moją uwagę przykuł także namalowany szyld syreniej piekarni, gdzie wypiekają bułki ze wzorem nawiązującym do charakterystycznych syrenich tatuaży.

 

Gdy zobaczyłam wspomniany wyżej szyld, od razu w głowie zaświtała mi myśl, aby nawiązać do tego przepisem na popularny w Ameryce tzw. poke cake, czyli ciasto, które nadziewa się płynną galaretką – co w rezultacie daje naprawdę ciekawy efekt wizualny i smakowy. Do tego śmietana, kolorowa posypka i od razu można poczuć się jak w idyllicznej wiosce na Athenas. My użyliśmy tylko niebieskiej galaretki o smaku jeżynowym, ale można pokusić się też o użycie 3 kolorów nawiązujących do tatuaży syren w zależności od umiejętności, której używają (w 3 Amara może władać corrosivem/kwasem – wtedy jej tatuaż jest zielony, a jeśli wybierzemy bonus do efektu ognia – to uzyskamy kolor pomarańczowy). Proste, lekkie i przyjemnie słodkie ciasto już na Was czeka, wystarczy je tylko… upiec! 😀

CIASTO NADZIANE GALARETKĄ
Borderlands 3
Poke cake z niebieską galaretką i bita śmietaną

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 2h
CENA: 15 zł
LICZBA PORCJI: 8 porcji
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ
piekarnik
miska
forma do pieczenia ciasta
papier do pieczenia
ubijaczka lub mikser

SKŁADNIKI:

CIASTO
mąka pszenna typ 450 – 1 i 1/5 szkl.
masło – 6 łyżek (120g)
cukier – ¾ szklanki
jajko – 3 szt.
naturalny aromat waniliowy – kilka kropel
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
sól – szczypta
NADZIENIE
galaretka niebieska – 1 paczka
woda – 300 ml
WIERZCH
śmietana kremówka 36% tłuszczu – 200ml
cukier puder – 3 łyżki
posypka cukiernicza, kolorowa

PRZYGOTOWANIE

1. PIEKARNIK

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, opcja góra i dół.

2. CIASTO (5 min)

W misce umieszczamy masło oraz cukier. Miksujemy je do uzyskania puszystej masy przez ok. 2 min. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy bez grudek.

3. FORMA DO PIECZENIA (2 min)

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

4. PIECZENIE (30 – 40 min)

Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 170 stopni. Pieczemy ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

5. GALARETKA (2 min)

Galaretkę wsypujemy do garnka lub miski i zalewamy wrzącą wodą (połową ilości podanej na opakowaniu) i całkowicie rozpuszczamy, mieszając. Studzimy do temperatury pokojowej.

6. NADZIEWANIE GALARETKĄ (5 min)

Wystudzone ciasto ostrożnie nakłuwamy końcówką drewnianej łyżki lub pałeczką od sushi (nie do samego dna – jedynie do 3/4 głębokości). W każdą z dziur wlewamy ok. 1-2 łyżeczek płynnej galaretki. Gdy wypełnimy wszystkie dziury, przykrywamy ciasto i wkładamy na 2h do lodówki.

7. ŚMIETANA (5 min)

Mocno schłodzoną śmietanę wlewamy do metalowej miski i ubijamy przez chwilę, aż zacznie gęstnieć. Pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu, aż uzyskamy tzw. soft peaks (uważajcie, aby nie ubijać jej zbyt długo, bo Wam się zwarzy). Ubitą śmietanę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i ozdabiamy kolorową posypką.

PODANIE

Ciasto wyjmij z lodówki 30 min przed podaniem. Pałaszuj i rozkoszuj się sielskim spokojem Athenas… o ile zastępy Maliwana go jeszcze nie zakłóciły…

Podziękowania dla Cenegi za kopię gry oraz przewspaniały press kit.

Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Anita „Deer” (@nerdskitchen)

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Anita „Deer” (@nerdskitchen)

Scroll to top