Pieczone udka z kurczaka z dynią i pikantną pumpkin spice – MediEvil

Schowaj/pokaż wstęp

Czy można byłoby wymarzyć sobie lepszy termin premiery remake’u MediEvila niż kilka dni przez Halloween? Różnorodne poziomy – np. cmentarze, krypty, dyniowe wąwozy czy pola kukurydzy z wrednymi strachami na wróble, opatrzone cukierkowo-burtonowską graficzną oprawą, humorystycznymi wstawkami oraz klimatyczną muzyką sprawiają, że jest to idealny tytuł na wczucie się w halloweenowy klimat. Chociaż praca kamery pozostawia wiele do życzenia i jest to chyba największy mankament tego remake’u (no dobra, walka też mogłaby być bardziej dopracowana), to nowa wersja MediEvil nadal jest grą przyjemną, pozwalającą na sentymentalną podróż jako Sir Daniel Fortesque do Gollowmere, znanego nam z oryginału wydanego w 1998 roku na PS1. Pełna recenzję gry przygotuję w osobnym wpisie, aby tutaj skupić się na motywach kulinarnych.

 

MediEvil mimo, iż nie jest grą, w której jedzenie ma nadrzędną rolę to i tak znajdzie się tu kilka smaczków dla fanów in-game food designu. Oprócz całych poziomów poświęconych wrednym, krwiożerczym (chociaż bardziej odpowiednie byłoby kościo) oraz wybuchającym dyniom, znajdziemy też ciekawą broń… udko od kurczaka, którą otrzymujemy za wykonanie zadania w dla wiedźmy z zaczarowanego lasu. Jest to broń, która po rzuceniu w stronę wrogów, zamienia ich w pieczonego kurczaka, którego można zjeść, aby wyleczyć 20 punktów zdrowia. Dość niespodziewana mechanika – ale bardzo pasująca do całego sylu MediEvil. Skoro udka kurczaka i dynie pojawiają się w grze, a do tego mamy sezon pażdziernikowo-halloweenowy, to czy połączenie ich razem i przyprawienie słynną pumpkin spice nie byłoby idealne w tym przypadku? Powiem Wam więcej – ono jest idealnie przepyszne! Jeśli lubicie przyprawy korzenne, dynię i pieczonego kurczaka, to czym prędzej rozgrzewajcie piekarniki i przyrządźcie sobie ten prosty, acz niecodzienny rarytas! Sir Daniel jadłby, gdyby nie to, że brakuje mu żuchwy…

PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ I PIKANTNĄ PUMPKIN SPICE
MediEvil
pieczony kurczak z dynią w pikantno-korzennej marynacie

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1,5h
CENA: 15 zł
LICZBA PORCJI: 3 porcji
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ
piekarnik
forma do pieczenia
patelnia
folia aluminiowa
ręcznik papierowy

SKŁADNIKI:

udko z kurczaka – 6 szt.
dynia hokkaido – 1 szt.
czerwona cebula – 2 szt.
NADZIENIE
olej – 4 łyżki
miód wielokwiatowy – 2 łyżki
natka pietruszki, suszona – 1 łyżeczka
płatki chili – 1 łyżeczka
papryka słodka – 1 łyżeczka
papryka ostra – 1 łyżeczka
cynamon – 2 łyżeczki
imbir – 3/4 łyżeczki
goździki mielone – 0,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki
sól – 2 płaskie łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

1. PODSMAŻANIE MIĘSA (5 min)

Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju. Osusz udka ręcznikiem papierowym. Połóż na rozgrzanej patelni i obsmaż na średnim ogniu z każdej stronie przez ok. 1-2 minuty. Przesmażone udka przełóż do formy do pieczenia.

2. CEBULA (1 min)

Cebulę obierz, przekrój na pół i w ćwiartki. Przełóż do formy do pieczenia.

3. MARYNATA (2 min)

Składniki marynaty wymieszaj w misce i pokryj nią mięso oraz kawałki cebuli. Wszystko równomiernie rozłóż w formie do pieczenia.

4. PIECZENIE ETAP 1 (20 min)

Formę włóż do rozgrzanego piekarnika na środkowy ruszt. Podpiecz mięso przez 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz wstępnie przez ok. 20 minut – w międyczasie zajmij się punktem 5.

5. PODSMAŻANIE DYNI (10 min)

Dynię umyj, przekrój na pół, usuń środek z pestkami (pestki ze środka można ususzyć i zjeść) i pokrój w podłużne paski o grubości ok. 1,5 cm. Podsmaż na średnim ogniu na odrobinie oleju z dwóch stron przez 3-4 minuty, przypraw ją odrobiną soli.

6. PIECZENIE ETAP 2 (5 min)

Do brytfanki przełóż podsmażoną dynię, całość delikatnie polej utworzonym płynem – następnie przykryj formę folią aluminiową i piecz przez kolejne 30 min. Następnie zdejmij folię, podkręć temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 10 minut, aż całość ładnie się zarumieni. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw na 5 min, a następnie podawaj.

PODANIE

Pikantny pieczony kurczak z dynią i przyprawą korzenną dobrze komponuje się w towarzystwie kremowego puree ziemniaczanego lub frytek. Życzymy Wam strasznie pysznej uczty!

Podziękowania dla PlayStation Polska za kopię gry oraz paczkę halloweenową!

Grę można kupić m.in. na PS Store

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Anita „Deer” (@nerdskitchen)

Scroll to top