VIDEO PRZEPIS
NAPóJ INSPIROWANY ŚWIATŁEM UV Z BUTTERFLY PEA TEA
Dying Light 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
CENA: średnia
PORCJE: 1 porcja
TRUDNOŚĆ: łatwa
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ
szklanki
noża
słomki
czajniczka do herbaty
sitka

SKŁADNIKI:
1 łyżeczka / 8 suszonych kwiatów herbaty niebieskiej (butterfly pea tea)*
1 szklanka / 240 ml wrzącej wody
2 łyżeczki miodu, lub wedle potrzeby
2 łyżeczki soku z cytryny, lub wedle potrzeby
1 łyżeczka syropu malinowego
kilka listków świeżej mięty
kilka kostek lodu
1 mała szklanka / 50ml alkoholu, np. wódki lub rumu (opcjonalnie)
cukier do ozdobienia szklanki (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Dodaj kwiaty herbaty do czajniczka lub dużej szklanki, zalej wrzącą wodą, wymieszaj i odstaw na 15 minut do zaparzenia, a następnie przecedź i ostudź do temperatury pokojowej.*
- Przetocz cytrynę dłonią po stole, a następnie przekrój ją na pół i wyciśnij sok.
- Zanurz brzeg szklanki do serwowania w wodzie, a następnie zanurz go w cukrze, aby stworzyć dekoracyjną cukrową obwódkę.
- Wlej ostudzony napar z herbaty do szklanki, dodaj miód i wymieszaj.
*dokładniejsze informacje na temat sposobu parzenia herbaty znajdziesz w instrukcji przygotowania znajdującej się na opakowaniu herbaty; pij napar z umiarem, zgodnie z sugestiami podanymi na opakowaniu herbaty
- Następnie dodaj sok z cytryny i obserwuj, jak kolor zmienia się z niebieskiego na fioletowy.
- Dodaj trochę syropu malinowego – zmieni to odcień drinka na magentę, jest on też kluczowy dla głębszego smaku napoju.
- Potrzyj kilka listków mięty między palcami i dodaj do szklanki, wymieszaj ponownie.
- Możesz spróbować napoju i wyważyć słodko-kwaśny smak, dodając więcej miodu lub soku z cytryny.
- Dodaj kostki lodu, udekoruj miętą i podawaj!
- Jeśli masz ochotę, możesz dodać do napoju trochę alkoholu, np. wódki lub rumu!