Drink inspirowany światłem UV – Dying Light 2

Ukryj/pokaż wstęp

Witamy w wielkim finale kulinarnych inspiracji z Dying Light w serii Dying2Cook. I to zasługuje na odpowiedni, „ultrafioletowy” toast!

W Villedor światło UV nadaje nie tylko wyjątkowej atmosfery – to podstawa przetrwania, tworząc granicę chroniącą przed przemianą w Zarażonego. Na cześć tego nietypowego wybawcy, stworzymy napój, który jest równie ciekawy w smaku, jak i kolorze, co czyni go idealnym toastem na imprezę sylwestrową w stylu Dying Light!

Użyjemy naparu z herbaty „butterfly pea tea”, czyli niebieskiej herbaty. Chociaż cytryny są dość trudne do znalezienia w Villedor, tutaj trochę pozwolimy sobie nagiąć cechy tego świata, ponieważ dodatek soku z cytryny zmieni kolor naszego napoju na charakterystyczny fiolet. Dodatek miodu i syropu malinowego, a także mięty, podniesie zarówno słodycz jak i orzeźwiający charakter napoju. A jeśli masz ochotę dodać do drinka mocniejszego „kopniaka”, przyda się butelka trunku pozostała z zasobów Starego Świata.

Post sponsorowany we współpracy z Techland

VIDEO PRZEPIS

NAPóJ INSPIROWANY ŚWIATŁEM UV Z BUTTERFLY PEA TEA
Dying Light 2

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
CENA: średnia
PORCJE: 1 porcja
TRUDNOŚĆ: łatwa
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ
szklanki
noża
słomki
czajniczka do herbaty
sitka

SKŁADNIKI:

1 łyżeczka / 8 suszonych kwiatów herbaty niebieskiej (butterfly pea tea)*
1 szklanka / 240 ml wrzącej wody
2 łyżeczki miodu, lub wedle potrzeby
2 łyżeczki soku z cytryny, lub wedle potrzeby
1 łyżeczka syropu malinowego
kilka listków świeżej mięty
kilka kostek lodu
1 mała szklanka / 50ml alkoholu, np. wódki lub rumu (opcjonalnie)
cukier do ozdobienia szklanki (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Dodaj kwiaty herbaty do czajniczka lub dużej szklanki, zalej wrzącą wodą, wymieszaj i odstaw na 15 minut do zaparzenia, a następnie przecedź i ostudź do temperatury pokojowej.*
  2. Przetocz cytrynę dłonią po stole, a następnie przekrój ją na pół i wyciśnij sok.
  3. Zanurz brzeg szklanki do serwowania w wodzie, a następnie zanurz go w cukrze, aby stworzyć dekoracyjną cukrową obwódkę.
  4. Wlej ostudzony napar z herbaty do szklanki, dodaj miód i wymieszaj.

*dokładniejsze informacje na temat sposobu parzenia herbaty znajdziesz w instrukcji przygotowania znajdującej się na opakowaniu herbaty; pij napar z umiarem, zgodnie z sugestiami podanymi na opakowaniu herbaty

  1. Następnie dodaj sok z cytryny i obserwuj, jak kolor zmienia się z niebieskiego na fioletowy.
  2. Dodaj trochę syropu malinowego – zmieni to odcień drinka na magentę, jest on też kluczowy dla głębszego smaku napoju.
  3. Potrzyj kilka listków mięty między palcami i dodaj do szklanki, wymieszaj ponownie.
  4. Możesz spróbować napoju i wyważyć słodko-kwaśny smak, dodając więcej miodu lub soku z cytryny.
  5. Dodaj kostki lodu, udekoruj miętą i podawaj!
  6. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do napoju trochę alkoholu, np. wódki lub rumu!

Scroll to top