Ciasteczka kukurydziane z makiem i dżemem – Dying Light 2

Ukryj/pokaż wstęp

Witajcie, Pielgrzymi – zapraszamy na kolejny, tym razem świąteczny odcinek inspirowany kulinarną stroną Dying Light z serii Dying2Cook. Nawet wśród zacienionych ulic Villedor warto odnaleźć świątecznego ducha – bo mimo, że świat na zewnątrz się zmienił, miłość do słodyczy nadal przetrwała!

W sytuacji, gdzie cena tradycyjnej mąki gwałtownie wzrosła, zaradni mieszkańcy Villedor mogą wykorzystać też kukurydzę, która zdobi ich domostwa lub jest obwieszona na straganach kupców. Tak więc przepis na nasz świąteczny poczęstunek łączy mąkę kukurydzianą i pszenną ze słodyczą miodu i konfitur wiśniowych przechowywanych na półkach w bezpiecznych strefach. Dodatkowa nuta luksusu – odrobina ziaren maku zebranego z cennych kwiatów zdobiących ogrody na dachach. Bo przecież każde świętowanie zasługuje na coś wyjątkowego – chociaż w tym przypadku ziarna maku nie posiadają „dodatkowych właściwości” oprócz wyjątkowego smaku 😉

Post sponsorowany we współpracy z Techland

VIDEO PRZEPIS

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KUKURYDZIANE Z MAKIEM I DŻEMEM WIŚNIOWYM
Dying Light 2

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
CENA: średnia
PORCJE: 5-7 porcji
TRUDNOŚĆ: łatwa
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ
blachy do pieczenia
papieru do pieczenia
misek
drewnianej łyżki lub miksera ręcznego
wałka

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki / 70g mąki kukurydzianej
1 szklanka / 140 g mąki pszennej, plus więcej do posypania
1/4 szklanki / 50 g cukru
2 łyżki miodu
1 małe jajko
70g masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki mielonego maku
szczypta soli
+ 100g dżemu wiśniowego do posmarowania

PRZYGOTOWANIE

CIASTO
  • w misce dodaj masło i cukier
  • utrzyj do uzyskania puszystej konsystencji drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym
  • dodaj jajko do miski, a następnie dokładnie wymieszaj
  • dodaj mak i miód, a następnie ponownie dokładnie wymieszaj
  • dodaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i szczyptę soli – mieszaj krótko, aż uzyskasz konsystencję okruchów
WYCINANIE CIASTECZEK
  • posyp powierzchnię roboczą mąką pszenną
  • krótko zagnieć ciasto na powierzchni roboczej, aż będzie jednolite i gładkie – posyp odrobiną mąką pszennej, jeśli jest zbyt lepkie, lub dodaj 1-2 łyżki wody jeśli nie lepi się wystarczająco, aby utworzyć jednolite ciasto
  • podziel ciasto na pół i oprósz mąką pszenną, następnie cienko rozwałkuj jedną część ciasta
  • wytnij ciasteczka o ok. 5cm średnicy, a następnie rozwałkuj resztę ciasta i wytnij więcej ciasteczek
  • układaj ciasteczka na blasze do pieczenia (możesz ją uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia), zostawiając kilka cm odstępu między nimi
PIECZENIE
  • przenieś ciasteczka do piekarnika rozgrzanego do 175°C/350°F i piecz przez około 10-12 minut, aż lekko zbrązowieją na brzegach (jeśli ciastka mają średnicę większą niż 5 cm, piecz je odrobinę dłużej)
  • przenieś ciasteczka na kratkę i pozwól im całkowicie ostygnąć
SKŁADANIE CIASTEK
  • posmaruj jedno ciasteczko dżemem wiśniowym, a następnie przykryj drugim ciasteczkiem
  • powtórz z resztą ciasteczek, przykryj i zostaw na przez 1-2 godziny, aby smaki i tekstury się połączyły

Scroll to top