VIDEO PRZEPIS
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KUKURYDZIANE Z MAKIEM I DŻEMEM WIŚNIOWYM
Dying Light 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
CENA: średnia
PORCJE: 5-7 porcji
TRUDNOŚĆ: łatwa
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ
blachy do pieczenia
papieru do pieczenia
misek
drewnianej łyżki lub miksera ręcznego
wałka
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki / 70g mąki kukurydzianej
1 szklanka / 140 g mąki pszennej, plus więcej do posypania
1/4 szklanki / 50 g cukru
2 łyżki miodu
1 małe jajko
70g masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki mielonego maku
szczypta soli
+ 100g dżemu wiśniowego do posmarowania
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
- w misce dodaj masło i cukier
- utrzyj do uzyskania puszystej konsystencji drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym
- dodaj jajko do miski, a następnie dokładnie wymieszaj
- dodaj mak i miód, a następnie ponownie dokładnie wymieszaj
- dodaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i szczyptę soli – mieszaj krótko, aż uzyskasz konsystencję okruchów
WYCINANIE CIASTECZEK
- posyp powierzchnię roboczą mąką pszenną
- krótko zagnieć ciasto na powierzchni roboczej, aż będzie jednolite i gładkie – posyp odrobiną mąką pszennej, jeśli jest zbyt lepkie, lub dodaj 1-2 łyżki wody jeśli nie lepi się wystarczająco, aby utworzyć jednolite ciasto
- podziel ciasto na pół i oprósz mąką pszenną, następnie cienko rozwałkuj jedną część ciasta
- wytnij ciasteczka o ok. 5cm średnicy, a następnie rozwałkuj resztę ciasta i wytnij więcej ciasteczek
- układaj ciasteczka na blasze do pieczenia (możesz ją uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia), zostawiając kilka cm odstępu między nimi
PIECZENIE
- przenieś ciasteczka do piekarnika rozgrzanego do 175°C/350°F i piecz przez około 10-12 minut, aż lekko zbrązowieją na brzegach (jeśli ciastka mają średnicę większą niż 5 cm, piecz je odrobinę dłużej)
- przenieś ciasteczka na kratkę i pozwól im całkowicie ostygnąć
SKŁADANIE CIASTEK
- posmaruj jedno ciasteczko dżemem wiśniowym, a następnie przykryj drugim ciasteczkiem
- powtórz z resztą ciasteczek, przykryj i zostaw na przez 1-2 godziny, aby smaki i tekstury się połączyły