Burger z grzybami (smażonymi boczniakami) w stylu Starego Świata – Dying Light 2

Ukryj/pokaż wstęp

Gotowi na kolejny kulinarny przystanek w świecie Dying Light z serii Dying2Cook? Mieszkańcy Villedor otoczeni są przez relikty przeszłości, takie jak nostalgiczne plakaty burgerów Mr. Chicken Pie. Gorzkie przypomnienie o smakach Starego Świata. Chociaż faktycznie czasami można usłyszeć gdakanie z kurników na dachach, w realiach nowego świata mięso z kurczaka to luksus, na który niewielu może sobie pozwolić.

Ale tam, gdzie są chęci, tam znajdzie się i sposób! Ulice Villedor, choć pełne niebezpieczeństw, obfitują również w liczne grzyby. Zamiast drobiu wykorzystamy więc „kawałki grzybów” – chrupiące, głęboko smażone boczniaki, na wierzchu świeża zielenina z Bazaru oraz pikantny sos, a wszystko zamknięte w bułkach (miejmy nadzieję, że niekradzionej mąki ;)) – w ten oto sposób zaserwujemy przysmak w stylu Starego Świata!



Post sponsorowany we współpracy z Techland

VIDEO PRZEPIS

BURGER Z GRZYBAMI (SMAŻONYMI BOCZNIAKAMI) W STYLU STAREGO ŚWIATA
Dying Light 2

CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina
CENA: średnia
PORCJE: 2 porcje
TRUDNOŚĆ: średnia
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ
nóż
mały garnek
patelnia
miski

SKŁADNIKI:

200g boczniaków
olej roślinny (np. rzepakowy) do smażenia
2 bułki do burgera
garść posiekanej sałaty lodowej
1 mała czerwona cebula, pokrojona w grube plastry
CIASTO DO PANIERKI
1/2 szklanki / 70g mąki uniwersalnej, lub według potrzeb
1/2 szklanki / 120ml wody lub mleka owsianego, lub według potrzeb
1/2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka czosnku w proszku
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty świeżo mielonego pieprzu
SUCHA MIESZANKA DO PANIEROWANIA
5 łyżek mąki uniwersalnej
5 łyżek mąki kukurydzianej
1 łyżeczka curry w proszku
szczypta soli
SOS
1 średni ogórek marynowany, korniszon
4 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1/4 łyżeczki chrzanu tartego
szczypta pieprzu i soli

PRZYGOTOWANIE

SOS
  • w misce dokładnie połącz posiekany ogórek, majonez, ketchup, chrzan, natkę pietruszki i szczyptę soli, a następnie odstaw na bok
CIASTO DO PANIERKI
  • w jednej misce dodaj mąkę uniwersalną i przyprawy: wędzoną paprykę, słodką paprykę, cebulę w proszku, czosnek w proszku, sól i pieprz – i dokładnie wymieszaj
  • następnie dodaj wodę lub mleko owsiane i dokładnie wymieszaj widelcem, aby uzyskać gęste ciasto
  • dodaj więcej wody lub mąki, jeśli jest to konieczne, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję
MIESZANKA DO PANIEROWANIA
  • w drugiej misce dodaj mąkę kukurydzianą, mąkę uniwersalną, curry i szczyptę soli – i dokładnie wymieszaj
GRZYBY SMAŻONE W PANIERCE
  • oczyść grzyby wilgotną szmatką, następnie odetnij twarde końcówki łodyg
  • zamocz pojedynczo grzyby w cieście, aby równomiernie je pokryć – a następnie przełóż do drugiej miski i dokładnie obtocz w suchej mieszance
  • rozgrzej olej w rondlu – sprawdź olej, zanurzając odrobinę mąki, jeśli natychmiast zacznie skwierczeć, jest gotowy
  • smaż grzyby do uzyskania złotego koloru przez około 4-5 minut, przewróć dwa razy w ciągu smażenia, aby równomiernie się zarumieniły
SMAŻONA CEBULA
  • rozgrzej odrobinę oleju na patelni
  • włóż plastry cebuli na patelnię, posyp szczyptą soli i smaż plasterki po 2-3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią
MONTAŻ BURGERA
  • przetnij bułki na pół i opiekaj przez około 1 minutę
  • posmaruj sosem dolną połowę bułki, dodaj kilka usmażonych grzybów, posiekaną sałatę, następnie więcej smażonych grzybów i polej dodatkową ilością sosu
  • zamknij drugą połówką bułki i natychmiast podawaj

Scroll to top