VIDEO PRZEPIS
BURGER Z GRZYBAMI (SMAŻONYMI BOCZNIAKAMI) W STYLU STAREGO ŚWIATA
Dying Light 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina
CENA: średnia
PORCJE: 2 porcje
TRUDNOŚĆ: średnia
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ
nóż
mały garnek
patelnia
miski
SKŁADNIKI:
200g boczniaków
olej roślinny (np. rzepakowy) do smażenia
2 bułki do burgera
garść posiekanej sałaty lodowej
1 mała czerwona cebula, pokrojona w grube plastry
CIASTO DO PANIERKI
1/2 szklanki / 70g mąki uniwersalnej, lub według potrzeb
1/2 szklanki / 120ml wody lub mleka owsianego, lub według potrzeb
1/2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka czosnku w proszku
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty świeżo mielonego pieprzu
SUCHA MIESZANKA DO PANIEROWANIA
5 łyżek mąki uniwersalnej
5 łyżek mąki kukurydzianej
1 łyżeczka curry w proszku
szczypta soli
SOS
1 średni ogórek marynowany, korniszon
4 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1/4 łyżeczki chrzanu tartego
szczypta pieprzu i soli
PRZYGOTOWANIE
SOS
- w misce dokładnie połącz posiekany ogórek, majonez, ketchup, chrzan, natkę pietruszki i szczyptę soli, a następnie odstaw na bok
CIASTO DO PANIERKI
- w jednej misce dodaj mąkę uniwersalną i przyprawy: wędzoną paprykę, słodką paprykę, cebulę w proszku, czosnek w proszku, sól i pieprz – i dokładnie wymieszaj
- następnie dodaj wodę lub mleko owsiane i dokładnie wymieszaj widelcem, aby uzyskać gęste ciasto
- dodaj więcej wody lub mąki, jeśli jest to konieczne, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję
MIESZANKA DO PANIEROWANIA
- w drugiej misce dodaj mąkę kukurydzianą, mąkę uniwersalną, curry i szczyptę soli – i dokładnie wymieszaj
GRZYBY SMAŻONE W PANIERCE
- oczyść grzyby wilgotną szmatką, następnie odetnij twarde końcówki łodyg
- zamocz pojedynczo grzyby w cieście, aby równomiernie je pokryć – a następnie przełóż do drugiej miski i dokładnie obtocz w suchej mieszance
- rozgrzej olej w rondlu – sprawdź olej, zanurzając odrobinę mąki, jeśli natychmiast zacznie skwierczeć, jest gotowy
- smaż grzyby do uzyskania złotego koloru przez około 4-5 minut, przewróć dwa razy w ciągu smażenia, aby równomiernie się zarumieniły
SMAŻONA CEBULA
- rozgrzej odrobinę oleju na patelni
- włóż plastry cebuli na patelnię, posyp szczyptą soli i smaż plasterki po 2-3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią
MONTAŻ BURGERA
- przetnij bułki na pół i opiekaj przez około 1 minutę
- posmaruj sosem dolną połowę bułki, dodaj kilka usmażonych grzybów, posiekaną sałatę, następnie więcej smażonych grzybów i polej dodatkową ilością sosu
- zamknij drugą połówką bułki i natychmiast podawaj