Chunks pieczony ziemniak – Starfield

Schowaj/pokaż wstęp

Todd Howard w czerwcu podczas Starfield Direct hucznie zapowiedział, że nowa gra od stajni Bethesdy będzie miała mnóstwo elementów związanych z jedzeniem. Jak zapewne się domyślacie, była to dla nas wspaniała informacja – nie pozostało nam zatem nic innego, jak wraz z oddziałem Bethesda Polska podjąć się kulinarnego wyzwania i przygotować na premierę kilka receptur inspirowanym uniwersum Starfield!

W efekcie stworzyliśmy krótki cykl video przepisów pod sztandardem „Kuchnia Konstelacji” z video przepisami.

Startujemy z przepisem na Chunks Pieczony Ziemniak. Chunks to sieć fast-foodów, marka ludzkiego jedzenia, która serwuje jedzenie w formie kostek. Sieć oferuje przeróżne smaki, zaczynając właśnie od pieczonego ziemniaka, po kwadratowe jabłka, ciasto, pieczeń wołową, burgery, a kończąc… na napojach, jak wino czy cola. Po spożyciu przywracają naszemu bohaterowi nieco zdrowia oraz dostarczają przeróżnych buffów. Więcej o Chunksach napiszemy Wam w innym przepis, ponieważ to nie jedyny smak z tej sieci, który wzięliśmy na warsztat.

Zatem, jeśli brak Ci zapasów Chunks w ładowni – to zrób je sam! Przynajmniej będziesz mieć pewność, z czego się składają… Jak to mawiają pracownicy Chunks – receptura spełnia wszystkie minimalne normy żywieniowe 😉

Wpis sponsorowany we współpracy z Bethesda Polska.

VIDEO PRZEPIS

CHUNKS PIECZONY ZIEMNIAK
Starfield

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1,5 h
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POZIOM: łatwy
POTRZEBUJESZ
piekarnik
nóż
deska
miska
trzepaczka
tarka
forma do monoporcji lub mała keksówka
pędzelek

SKŁADNIKI:

CIASTO
800g ziemniaków
1/2 cebuli
1 duży ząbek czosnku
1 jajko, oddzielone białko i żółtko
4 łyżki / 60 ml śmietany 30%
40 g twardego sera, typu grana padano lub parmezan
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2 szczypty gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu czarnego świeżo mielonego
2 liście szczypiorku, posiekane

SOS
¾ szklanki kwaśnej śmietany 18%
garść koperku, posiekanego
szczypta soli i pieprzu
DODATKOWO
olej do smarowania formy

PRZYGOTOWANIE

CIASTO ZIEMNIACZANE
  1. Ziemniaki umyj i obierz.
  2. Zetrzyj ziemniaki + cebulę + czosnek na najdrobniejszych oczkach tarki.
  3. Startą masę przełóż na sitko, postaw na misce i odstaw na chwilę, aby płyn odciekł, wylej płyn.
  4. Masę z ziemniaków włóż do miski i dodaj żółtko, śmietanę, starty ser, mąkę, tymianek, startą gałkę, oraz pieprz i sól.
  5. Dokładnie wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
  6. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno w metalowej misce.
  7. Wmieszaj delikatnie białka do ciasta
FORMOWANIE I PIECZENIE
  1. Wysmaruj formę olejem – możesz użyć zwykłej keksówki i pokroić na kwadraty po upieczeniu, albo użyć specjalnej formy do tzw. monoporcji.
  2. Przełóż masę do formy.
  3. Wygładź powierzchnię masy, a następnie posyp wierzch szczypiorkiem i pieprzem.
  4. Piecz w 190°C przez ok. 60 min do zrumienienia – jeśli chcesz uzyskać mocno chrupiąca skórkę, piecz 10 minut dłużej aż będzie mocno brązowa.
SOS

Połącz ze sobą składniki sosu – śmietanę, koperek, sól i pieprz.

PODANIE

Podawaj upieczone kawałki Chunks na gorąco z kleksem sosu. Możesz odgrzać kawałki podsmażając je z każdej strony na patelni na rumiano.

Wpis sponsorowany we współpracy z Bethesda Polska.

Scroll to top