VIDEO PRZEPIS
CHUNKS PIECZONY ZIEMNIAK
Starfield
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1,5 h
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POZIOM: łatwy
POTRZEBUJESZ
piekarnik
nóż
deska
miska
trzepaczka
tarka
forma do monoporcji lub mała keksówka
pędzelek
SKŁADNIKI:
CIASTO
800g ziemniaków
1/2 cebuli
1 duży ząbek czosnku
1 jajko, oddzielone białko i żółtko
4 łyżki / 60 ml śmietany 30%
40 g twardego sera, typu grana padano lub parmezan
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2 szczypty gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu czarnego świeżo mielonego
2 liście szczypiorku, posiekane
SOS
¾ szklanki kwaśnej śmietany 18%
garść koperku, posiekanego
szczypta soli i pieprzu
DODATKOWO
olej do smarowania formy
PRZYGOTOWANIE
CIASTO ZIEMNIACZANE
- Ziemniaki umyj i obierz.
- Zetrzyj ziemniaki + cebulę + czosnek na najdrobniejszych oczkach tarki.
- Startą masę przełóż na sitko, postaw na misce i odstaw na chwilę, aby płyn odciekł, wylej płyn.
- Masę z ziemniaków włóż do miski i dodaj żółtko, śmietanę, starty ser, mąkę, tymianek, startą gałkę, oraz pieprz i sól.
- Dokładnie wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno w metalowej misce.
- Wmieszaj delikatnie białka do ciasta
FORMOWANIE I PIECZENIE
- Wysmaruj formę olejem – możesz użyć zwykłej keksówki i pokroić na kwadraty po upieczeniu, albo użyć specjalnej formy do tzw. monoporcji.
- Przełóż masę do formy.
- Wygładź powierzchnię masy, a następnie posyp wierzch szczypiorkiem i pieprzem.
- Piecz w 190°C przez ok. 60 min do zrumienienia – jeśli chcesz uzyskać mocno chrupiąca skórkę, piecz 10 minut dłużej aż będzie mocno brązowa.
SOS
Połącz ze sobą składniki sosu – śmietanę, koperek, sól i pieprz.
PODANIE
Podawaj upieczone kawałki Chunks na gorąco z kleksem sosu. Możesz odgrzać kawałki podsmażając je z każdej strony na patelni na rumiano.
Wpis sponsorowany we współpracy z Bethesda Polska.