Szaszłyki w coffee BBQ z grillowanymi papryczkami – Redfall

Schowaj/pokaż wstęp

Gotowi na majówkę? Wraz z Bethsesda Polska mamy dla Was specjalny przepis z okazji premiery Redfall – idealny na majówkowe grillowanie! Przygotowaliśmy go w dwóch wersjach – mięsnej i wege, aby każdy z Was mógł cieszyć się grillem w swoim stylu!

Gdy napełnicie już trzewia, zanurzcie się w mrocznym świecie Redfall – już od 2 maja, dostępne także w ramach GamePass!

VIDEO PRZEPIS

SZASZŁYKI Z REDFALL
W MARYNACIE COFFEE BBQ Z GRILLOWANYMI PAPRYCZKAMI
Redfall

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1 h
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POZIOM: łatwy
POTRZEBUJESZ
grill
nóż
deska
szpikulce do szaszłyków
patelnia lub garnek
pędzelek

SKŁADNIKI:

MARYNATA COFFEE BBQ
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szalotka lub 1 mała czerwona cebula, obrane i drobno posiekane
3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (nie kminku!), mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
1/2 posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
3 płaskie łyżki cukru, najlepiej brązowego
1/3 szklanki ketchupu łagodnego
1 łyżeczka ostrej musztardy
½ szklanki zaparzonej i odcedzonej mocnej kawy (2 łyżki mielonej kawy na 120 ml wrzątku)
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
sól do smaku
DRESSING ORZECHOWY
2 łyżki masła orzechowego gładkiego (smooth)
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
garść natki pietruszki, drobno posiekanej
2 szczypty cukru
1/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
DODATKOWO
400g tofu lub mięsa z piersi kurczaka
12 mini słodkich czerwonych papryczek, odmiana bez nasion
pieczywo do podania, np. 4 bułki typu hot-dog
1 świeży ogórek, pokrojony w plastry
1 dymka lub garść szczypiorku, posiekane, do posypania

PRZYGOTOWANIE

MARYNATA COFFEE BBQ

Średni garnek lub patelnię postaw na palniku, dodaj olej i ustaw ogień na średnią moc.

Na rozgrzany olej dodaj posiekaną cebulę i szczyptę soli. Podsmażaj, co jakiś czas mieszając, przez ok. 3 minuty, aż cebula lekko się zarumieni.

Dodaj czosnek, posiekane chili, kumin oraz paprykę mieloną słodką i wędzoną. Podsmażaj, mieszając, jeszcze przez 1 minutę.

Dodaj cukier, ketchup, musztardę, kawę, ocet i sos sojowy. Dokładnie zamieszaj. Doprowadź sos do wrzenia a następnie zmniejsz ogień na mały i gotuj, co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje do konsystencji płynnego miodu, przez około 20 minut. Spróbuj sos i dodaj odrobinę soli w razie potrzeby.

Wyłącz palnik i odstaw marynatę do całkowitego wystygnięcia.

GRILLOWANE PAPRYKI

Papryki umyj pod bieżącą wodą, a następnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.

Rozgrzej grill. Jeśli korzystasz z grilla na świeżym powietrzu, użyj tac do grillowania i posmaruj je odrobiną oleju. Jeśli używasz grilla elektrycznego, posmaruj powierzchnię grzewczą odrobiną oleju.
Umieść papryki na grillu, jedna obok drugiej w odległości ok. 2 cm od siebie. Grilluj przez ok. 2-3 minuty z jednej strony aż skórka się pomarszczy i nabierze zapieczonych grillowych pasków, a następnie obróć i grilluj na drugiej stronie aby uzyskać ten sam efekt przez ok. 2 minuty.

Zgrillowane papryki przełóż na talerz, szczelnie przykryj folią aluminiową i odstaw.

Przed podaniem usuń łodyżki (a także gniazda nasienne jeśli używasz papryczek, które mają nasiona).

DRESSING ORZECHOWY

W miseczce za pomocą trzepaczki lub widelca dokładnie i energicznie wymieszaj składniki dressingu orzechowego: masło orzechowe, sos sojowy, sok z cytryny, natkę pietruszki, cukier i wodę.
Dodaj więcej wody jeśli sos jest zbyt gęsty. Dodaj odrobinę soli w razie potrzeby.

SZASZŁYKI

Oczyszczone z błonek mięso lub blok tofu* pokrój na kwadratowe kawałki o boku 2,5 cm, przełóż do miski, dodaj połowę marynaty (resztę zostaw do podania) i obtocz w niej kawałki, odstaw na 20 minut do zamarynowania.
[*tofu wcześniej odsącz , owiń w ręcznik papierowy i dociśnij lekko ręką aby pozbyć się nadmiaru wody i zbić jego strukturę]

Nabij kawałki tofu lub mięsa na szpikulce.

Umieść szaszłyki na rozgrzanym grillu w odległości ok. 3 cm jeden od drugiego i grilluj do zarumienienia, przez ok. 3-4 minuty na każdej stronie.

Rozsmaruj dodatkową warstwę sosu BBQ na szaszłykach i kontynuuj obsmażanie aż będą mocno rumiane – każdą stronę po ok. 1 minucie. Odłóż usmażone szaszłyki na deskę.

DODATKOWO

Bułkę opiecz przez chwilę na grillu.

PODANIE

Wysmaruj wnętrze bułki resztą marynaty BBQ. Umieść zgrillowane tofu lub mięso w bułce, wyciągnij szpikulec, a następnie ułóż wzdłuż zgrillowane papryki oraz plastry ogórka, wszystko polej dressingiem orzechowym i posyp posiekaną dymką. Natychmiast podawaj!

Wpis sponsorowany we współpracy z Bethesda Polska.

Scroll to top