VIDEO PRZEPIS
TRILO BITES
Starfield
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1h
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POZIOM: łatwy
POTRZEBUJESZ
rondelek
nóż
deska
miska
trzepaczka
wałek
SKŁADNIKI:
CIASTO
120 g mąki pszennej
50 g mąki sojowej (opcjonalnie, można zamiennie dosypać pszennej)
2 łyżki mąki ze świerszczy (opcjonalnie)*
½ łyżeczki soli
¾ szklanki gorącej wody
1 łyżeczka papryki słodkiej
FARSZ
70 g serek kremowego
100 g surimi
garść dymki, posiekanej
garść pietruszki, posiekanej
szczypta płatków chili
BITE MASŁO
¼ szklanki masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki mleka, w temperaturze pokojowej
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
DO SMAŻENIA
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
- Wymieszaj mąkę pszenną i sojową (jeśli nie masz tej drugiej, zastąp ją odpowiednią ilością mąki).
- Opcjonalnie dodaj mąkę ze świerszczy (* tutaj uwaga – gdyż osoby uczulone na mięczaki i skorupiaki lub roztocza mogą mieć reakcję alergiczną na świerszcze)
- Zalej mąki gorąca wodą, najpierw wymieszaj widelcem, a następnie dłońmi wyrób na gładkie, jednolite ciasto. Podsypuj odrobiną zwykłej mąki w trakcie, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
- Następnie odstaw kulę ciasta na 30 min odpoczynku, przykrywając odwróconą miską.
FARSZ
- W międzyczasie przygotuj farsz: do miski dodaj serek, rozgniecione surimi, posiekaną dymkę oraz pietruszkę, chili oraz 2 szczypty soli.
- Rozdrobnij składniki farszu widelcem lub w moździerzu, a następnie wymieszaj na jednolitą masę i przełóż do lodówki.
SKŁADANIE PIEROŻKÓW
- Rozwałkuj ciasto i wykrój z nich kółka o średnicy ok. 7 cm.
- Wyłóż porcję nadzienia, ok. 1 czubatej łyżeczki, na wycięte kółko i zawiń w kształt trylobita (jak zwykły pieróg z falbanką).
- Dla lepszego efektu wizualnego zrób szlaczek widelcem z drugiej strony, aby imitować kształt trylobita.
SMAŻENIE
- Powoli rozgrzej olej – jeśli po wrzuceniu kawałka ciasta zacznie bulgotać (ale niezbyt intensywnie) to temperatura będzie odpowiednia.
- Smaż pierożki partiami, nie za dużo na jeden raz, przez kilka minut aż będzie rumiane z obu stron.
BITE MASŁO
Do masła dodaj mleko oraz cytrynę i sól i energicznie ubij trzepaczką na puszystą masę.
PODANIE
Podawaj pierożki na gorąco z bitym masłem lub kleksem gęstego jogurtu.
Wpis sponsorowany we współpracy z Bethesda Polska.