Trilo Bites – pierożki – Starfield

Schowaj/pokaż wstęp

Przed Wami kolejny przepis z cyklu Kuchnia Konstelacji. Trilo bites – czyli przysmak z Zasiedlonych Układów – w grze przedstawiany jako smażone małe trylobity podawane z bitym masłem. Co ciekawe, duże osobniki trylobitów można upolować w grze na planecie Kreet i zebrać z nich materiał do tworzenia przedmiotów.


Odtworzenie tego przepisu nie było łatwym zadaniem – głównie dlatego, że w realnym świecie trylobity to gromada wymarłych morskich stawonogów… Dlatego też zdecydowaliśmy się podejść do tego przepisu z dwóch stron. Po pierwsze od strony merytorycznej – skoro w uproszczeniu to „morskie robaki” to wypadałoby nawiązać w jakiś sposób do owoców morza i jednocześnie uzyskać chrupką skórkę przypominającą pancerz. Po drugie, w warstwie wizualnej musieliśmy ukształtować je tak, aby były podobne do sylwetki trylobitów. Dlatego postawiliśmy na chrupkie pierożki smażone w głębokim oleju, w których do ciasta używamy dodatku… mąki ze świerszczy (opcjonalnie! – możecie ją kupić w sklepach online), a także mąki sojowej dla podwójnej dawki protein oraz słodkiej papryki dla koloru. Farsz przyrządzliśmy na bazie surimi, czyli „udawanego kraba” bo jest to łatwiejszy i szybszy sposób, ale jeśli macie ochotę, można dodać też prawdziwego mięsa z kraba lub zmielonych krewetek. Dla lepszego smaku dodaliśmy serka kremowego z odrobiną zieleniny. W grze trilo bites podaje sięz ubitym masłem, czyli takim, które jest lekkie i puszyste, u nas dla lepszego smaku dodaliśmy nieco soku z cytryny, który dobrze współgra z rybnym smakiem pierożka. Niemnie jest to dodatkowa porcja tłuszczu w przypadku, gdy pierożki smażymy na oleju, więc możecie zastąpić to też lżejszą wersją, czyli jogurtem, aby wzmonić białkowy charakter dania – tak też będzie smacznie!

No to jak – czy odważycie się spróbować tej niezwykłej kulinarnej fuzji? 😉

Wpis sponsorowany we współpracy z Bethesda Polska.

VIDEO PRZEPIS

TRILO BITES
Starfield

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1h
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POZIOM: łatwy
POTRZEBUJESZ
rondelek
nóż
deska
miska
trzepaczka
wałek

SKŁADNIKI:

CIASTO
120 g mąki pszennej
50 g mąki sojowej (opcjonalnie, można zamiennie dosypać pszennej)
2 łyżki mąki ze świerszczy (opcjonalnie)*
½ łyżeczki soli
¾ szklanki gorącej wody
1 łyżeczka papryki słodkiej
FARSZ
70 g serek kremowego
100 g surimi
garść dymki, posiekanej
garść pietruszki, posiekanej
szczypta płatków chili
BITE MASŁO
¼ szklanki masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki mleka, w temperaturze pokojowej
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
DO SMAŻENIA
olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

CIASTO
  • Wymieszaj mąkę pszenną i sojową (jeśli nie masz tej drugiej, zastąp ją odpowiednią ilością mąki).
  • Opcjonalnie dodaj mąkę ze świerszczy (* tutaj uwaga – gdyż osoby uczulone na mięczaki i skorupiaki lub roztocza mogą mieć reakcję alergiczną na świerszcze)
  • Zalej mąki gorąca wodą, najpierw wymieszaj widelcem, a następnie dłońmi wyrób na gładkie, jednolite ciasto. Podsypuj odrobiną zwykłej mąki w trakcie, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
  • Następnie odstaw kulę ciasta na 30 min odpoczynku, przykrywając odwróconą miską.
FARSZ
  • W międzyczasie przygotuj farsz: do miski dodaj serek, rozgniecione surimi, posiekaną dymkę oraz pietruszkę, chili oraz 2 szczypty soli.
  • Rozdrobnij składniki farszu widelcem lub w moździerzu, a następnie wymieszaj na jednolitą masę i przełóż do lodówki.
SKŁADANIE PIEROŻKÓW
  • Rozwałkuj ciasto i wykrój z nich kółka o średnicy ok. 7 cm.
  • Wyłóż porcję nadzienia, ok. 1 czubatej łyżeczki, na wycięte kółko i zawiń w kształt trylobita (jak zwykły pieróg z falbanką).
  • Dla lepszego efektu wizualnego zrób szlaczek widelcem z drugiej strony, aby imitować kształt trylobita.
SMAŻENIE
  • Powoli rozgrzej olej – jeśli po wrzuceniu kawałka ciasta zacznie bulgotać (ale niezbyt intensywnie) to temperatura będzie odpowiednia.
  • Smaż pierożki partiami, nie za dużo na jeden raz, przez kilka minut aż będzie rumiane z obu stron.
BITE MASŁO

Do masła dodaj mleko oraz cytrynę i sól i energicznie ubij trzepaczką na puszystą masę.

PODANIE

Podawaj pierożki na gorąco z bitym masłem lub kleksem gęstego jogurtu.

Wpis sponsorowany we współpracy z Bethesda Polska.

Scroll to top