Chunks cake – czerwony sernik – Starfield

Schowaj/pokaż wstęp

Oto kolejny przepis z cyklu Kuchnia Konstelacji i drugi jeśli chodzi o inspirację siecią Chunks. Kwadratowe jedzenie jest jednym z ciekawszych i bardzo charakterystycznych elementów w Starfield, a w grze możemy zebrać do ekwipunku Chunks w dwóch formach – zarówno w wersji zapakowanej jak i bez opakowania. Sieć Chunks jest wszechobecna w Zasiedlonych Układach i ma w swoim asortymencie mnóstwo smaków – m. in jajko, wołowina, ciasto, pieczony kurczak, czekolada, placek dyniowy, cola, wino czy pieczony ziemniak (Chunks Baked Potato, na który przepis znajdziecie w innym wpisie). Z tego względu, że filozofia sieci opiera się na tym, iż większość ludzi nie przejmuje się tym, co jedzą, byle było smaczne i sycące – to te małe kostki są jedynie nasycone odpowiednimi smakami, a ich produkcja jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Dlatego też, jeśli zapytamy pracownika sieci, z czego składają się produkty, nie będzie w stanie nam na to pytanie odpowiedzieć… Także ich skład pozostaje tylko w sferze domysłów – chociaż może lepiej nawet nie wiedzieć, co tak naprawdę wtłoczono do tych nietypowych przekąsek.

Jeśli chodzi o naszą interpretację to postawiliśmy na sernik proteinowy z dodatkiem odżywki białkowej, która nawiązuje do zwiększonej ilości protein w kosmicznej diecie. Jednocześnie staraliśmy się, aby ciasto zachowało wygląd z gry – czyli miało ciasteczkowy spód, białą masę pośrodku i różowawą polewę na wierzchu. Efektem jest prosty, smaczny i pożywny sernik na zimno, którego skład dla nikogo nie jest już tajemnicą 😉 To co, czas na kawusię i kwadratowe ciasteczko Chunks cake w stylu Starfield?

Wpis sponsorowany we współpracy z Bethesda Polska.

VIDEO PRZEPIS

CHUNKS CAKE
Starfield

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 3h
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 6 porcji
POZIOM: łatwy
POTRZEBUJESZ
rondelek
tłuczek/moździerz
miska
trzepaczka
foremka
papier do pieczenia

SKŁADNIKI:

SPÓD
90g herbatników, zmielonych
100g masła
MASA SEROWA
600g serka kremowego lub na twarogu na sernik
100 ml śmietany 30%
½ szklanki wody
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki odżywki białkowej waniliowej
2 łyżki żelatyny
odrobina startej skórki z cytryny
CZERWONA POLEWA
7 łyżek syropu malinowego
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka serka kremowego

PRZYGOTOWANIE

SPÓD
  • Połam herbatniki, a następnie rozbij je tłuczkiem na drobny proszek.
  • Roztop masło w rondelku.
  • W miseczce połącz rozdrobnione herbatniki ze stopionym masłem i dokładnie połącz do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  • Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Wsyp mieszankę z herbatników, równo i dokładnie ubij spód płaskim naczyniem.
  • Odstaw na 10 min do lodówki aby spód stężał.
MASA
  • Zagrzej śmietanę z wodą, gdy tylko zacznie wrzeć, wyłącz palnik, od razu wsyp żelatynę do gorącej mikstury, intensywnie mieszaj aż się całkowicie rozpuści. Możesz lekko podgrzewać podczas mieszania, ale nie doprowadzaj ponownie do wrzenia, bo wtedy żelatyna straci swoje żelujące właściwości.
  • Odstaw miksturę z żelatyną na chwilę aby ostygła.
  • W dużej misce połącz ser, odżywkę białkową, cukier puder, skórkę z cytryny. Dolej wystudzoną miksturę z żelatyną i dokładnie wymieszaj. Spróbuj czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli nie, wmieszaj jeszcze odrobinę cukru pudru.
  • Wylej masę na herbatnikowy spód i równo rozsmaruj, wygładzając wierzch.
  • Schłodź w lodówce przez ok. 1 godzinę, aż masa stężeje.
POLEWA
  • Gdy sernik będzie już prawie w pełni stężały, przygotuj polewę (po upływie ok. 1 h)
  • Syrop zagotuj w miseczce, wyłącz palnik.
  • Dodaj żelatyny, wymieszaj do rozpuszczenia.
  • Dodaj łyżeczkę sera i dokładnie wymieszaj.
  • Całkowicie wystudź.
  • Polej wierzch ciasta, równo rozsmaruj i studź kolejne 2h, aż polewa i sernik będą w pełni stężałe.

PODANIE

Podawaj Chunks cake – czyli sernik proteinowy – lekko schłodzony z kubkiem gorącej kawy!

 

Wpis sponsorowany we współpracy z Bethesda Polska.

Scroll to top