BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe

GO TO ENGLISH VERSION!

Potrzeba odnawiania życia w GTA pomiędzy jedną strzelaniną a drugą powoduje, iż często odwiedzamy lokacje serwujące jedzenie typowe dla amerykańskiej kultury. Burgery, hot-dogi czy tłuste kawałki kurczaka są świetnym paliwem dla bohatera przed kolejnym wielkim rozbojem czy zwykła uliczną bójką. Jedną z głównych sieci fast foodowych w uniwersum jest Cluckin’ Bell, gdzie wg sloganu można zasmakować smażonych kogucich przysmaków („Taste the cock!” – słowne nawiązanie jest celowe). Jak podaje strona reklamowa, dzięki tej sieci już od 1982 roku kurczaki mają zapewnioną drogę do szczęśliwego miejsca wiecznego spoczynku – czyli żołądka klientów. Twórcy gry w kreacji tego przybytku pokusili się o mnóstwo humorystycznych i dość bezpośrednich nawiązań do niechlubnych praktyk realnych sieciówek (np. piosenka reklamowa przedstawiona w San Andreas).

W tym wpisie przyjrzeliśmy się menu Cluckin’ Bell w GTA IV. Bohater może kupić jedynie Fowl Burgera, chociaż menu składa się z 8 pozycji, w tym z przekąski BALLS & RINGS w cenie 4 dolców. Potrawa przedstawiona została jako zestaw dwóch pudełek, jednego z kulkami (prawdopodobnie z kurczaka), drugiego z krążkami cebulowymi. Zapewne w Cluckin’ Bell byłyby pełne chemicznych wypełniaczy, jednak tutaj zastosowaliśmy taryfę ulgową i poniższy przepis pozwoli Wam na uzyskanie bardzo smacznych przekąsek. Dzięki ciastu piwnemu oraz odpowiedniej temperaturze ani kulki ani krążki nie będą „opite” tłuszczem. Jeśli uwielbiacie takie fast foodowe rarytasy, to ta domowa wersja jest świetnym pomysłem na ucztę bez wyrzutów sumienia. Jak mawiają pracownicy Cluckin’ Bell: „Enjoy-a-doodle-doo!”.

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe m

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
balls and rings - grand theft auto - kulki z kurczaka i krążki cebulowe


PRZYGOTOWANIE


KULKI Z KURCZAKA

1. MIĘSO NA KULKI (5 min)

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i drobno siekamy (lub mielimy mięso robotem kuchennym), aby uzyskać konsystencję mielonki. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną natkę pietruszki (lub bardzo drobno posiekaną świeżą) oraz starty ser żółty. Wszystko dokładnie mieszamy.

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-1

2. PANIEROWANIE KULEK (7 min)

Płatki kukurydziane rozgniatamy w drobne kawałki (np. rozkładając je na blacie i wałkując je przez ścierkę), tak aby powstała z nich drobna panierka. Następnie z masy mięsnej formujemy małe kulki o średnicy ok. 3-4cm i dokładnie obtaczamy w panierce.

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-3

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-4

3. SMAŻENIE KULEK Z KURCZAKA (10 min)


Do rondelka wlewamy olej rzepakowy (musi być go na tyle dużo, aby przykrył kulki) i podgrzewamy – sprawdzamy czy temperatura jest odpowiednia, wrzucając kostkę chleba (jeśli usmaży się w ciągu 1 min to można zacząć wrzucanie kulek). Nie wrzucajcie zbyt wielu kulek jednorazowo, gdyż za bardzo obniżycie temperaturę tłuszczu i kulki nim nasiąkną. Smażenie trwa ok. 4 minut i należy przemieszać kulki kilka razy aby równomiernie zezłociły się z każdej strony (przez zawartość sera kulki mogą lekko przywrzeć do dna na samym początku, więc warto przemieszać je już po 30 sekundach od wrzucenia do oleju). Usmażone kulki przerzucamy na arkusz papierowego ręcznika kuchennego, który odsączy nadmiar tłuszczu.

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-5

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-7

KRĄŻKI CEBULOWE

1. MĄKA + PRZYPRAWY + CEBULA (5 min)

Dużą cebulę (z małej nie wyjdą Wam dorodne krążki) kroimy w grube plasterki i palcami oddzielamy od siebie poszczególne krążki.
Mąkę mieszamy w misce z przyprawami, a następnie obtaczamy w tej mieszance każdy krążek cebuli (pozwoli to na lepsze trzymanie się ciasta). Gotowe krążki odkładamy na bok.

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-8

2. CIASTO + PANIEROWANIE CEBULI (5 min)

Do miski z mąką wlewamy lodowate piwo – najlepiej jasną odmianę – i mieszamy (a że piwa zużywa się tylko trochę, to wiecie co zrobić z resztą :D) Ciasto musi mieć gęstą konsystencję, około 2 razy gęstszą niż na naleśniki (mniej więcej jak śmietana 18%). Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Krążki najpierw maczamy w cieście, a później przenosimy do bułki tartej i potrząsając miską panierujemy je (wtedy ciasto nie spadnie z krążków).

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-9

3. SMAŻENIE KRĄŻKÓW CEBULI (8 min)

Opanierowane krążki przenosimy ostrożnie pałeczką lub widelcem do rondelka z rozgrzanym olejem (ta sama zasada co w przypadku kulek, patrz na lewo). Na początku krążki spadną na dno, ale po chwili wypłyną na powierzchnie. Powinny smażyć się ok. 3 min na jasno-złoty kolor (w trakcie należy obrócić je raz na drugą stronę). Usmażone krążki odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-10

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-11

PODANIE

Kulki z kurczaka oraz krążki z cebuli należy podawać od razu po usmażeniu, chociaż dzięki odpowiedniej panierce zachowują chrupkość nawet po odgrzaniu. Warto pamiętać, że przy zamówieniu w Cluckin’ Bell pracownicy mogą poinformować Was o możliwości znalezienia piór lub kości w posiłku. Sieć nie ponosi też odpowiedzialności za jakikolwiek uszczerbek na zdrowiu po spożyciu. It’s time for Cluckin’ Bell!
balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe m

 

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

*strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) i nie jest powiązana z żadną marką – wszelkie zastrzeżone znaki towarowe należą do ich właścicieli i zostały wykorzystane w celu informacyjnym

*ukazanie elementów broni palnej jest zabiegiem ozdobnym i nie ma na celu promowania przemocy oraz broni

*czcionka użyta na zdjęciu pochodzi z http://www.dafont.com/pricedown.font

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Posted in Cena: 5-7,50 zł, Czas: 30-60 min, Danie mięsne, GTA, Przepisy, SYLWESTER - GAMING PARTY!, Z GIER and tagged , , , , , , .
  • mj

    Świetny przepis… A tak w ogóle, skąd wzięliście to pudełko z logo Cluckin’ Bell? Własna aranżacja czy można gdzieś coś takiego dostać? 😛

    • NerdsKitchen

      Thx! Własna produkcja – przerobione pudełko frytek z sieciówki + drukowane logo CB :)

      • mj

        Kapitalne. Czekam na więcej przepisów, bo strona jest genialna, będę częściej zaglądać… 😉

        • NerdsKitchen

          W planach mamy sporo przepisów, także mamy nadzieję, że nie zawiedziemy. Daj znać, jeśli coś ugotujesz z naszych recek! Pozdro!

  • Medi&Jordi

    Pomysł na kuleczki świetny, panierka wyszła boska. Niestety, nie zdążyłam zrobić zdjęcia 😉

    • NerdsKitchen

      Nie dziwimy się, że zdjęcia brak 😀 Dzięki za spróbowanie naszej recki i zapraszamy do dalszych eksperymentów :)

  • http://mojewywody.pl/ Sabina Milewska

    ale zajawa, jestem pod ogromnym wrażeniem! super pomysł na bloga, na dodatek wszystko świetnie dopracowane :) kocham GTA i takie żarcie, na pewno to zrobię 😀 dzięki, że istniejesz

    • NerdsKitchen

      Dzięki za taki pozytywny feedback, zachęcamy do próbowania gamerskich potraw i przesyłania nam zdjęć rezultatów :) Pozdro!