BALLS & RINGS
Grand Theft Auto
kulki z kurczaka i krążki cebulowe smażone na głębokim tłuszczu
CZAS: 40 min
PORCJE: 2 porcje
POZIOM: proste
POTRZEBUJESZ:
głęboki rondelek
drewniane szczypce lub pałeczki
papierowy ręcznik kuchenny

SKŁADNIKI:
KULKI Z KURCZAKA
pierś z kurczaka – 300g
ser żółty (może być mix rodzajów) – 70g
czosnek – 2 ząbki
natka pietruszki (najlepiej suszona) – 1 czubata łyżeczka
płatki kukurydziane – 100g
gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
płatki chili – 1/2 łyżeczki
pieprz czarny – 1/2 łyżeczki
sól -1/2 łyżeczki
KRĄŻKI CEBULOWE
duża cebula – 1 szt. (150g)
mąka pszenna – 4 łyżki
piwo jasne – 70 ml
bułka tarta – 4 łyżki (40g)
pieprz cayenne – szczypta
sól – szczypta
PRZYGOTOWANIE
1. MIĘSO NA KULKI (5 min)
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i drobno siekamy (lub mielimy mięso robotem kuchennym), aby uzyskać konsystencję mielonki. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną natkę pietruszki (lub bardzo drobno posiekaną świeżą) oraz starty ser żółty. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. PANIEROWANIE KULEK (7 min)
Płatki kukurydziane rozgniatamy w drobne kawałki (np. rozkładając je na blacie i wałkując je przez ścierkę), tak aby powstała z nich drobna panierka. Następnie z masy mięsnej formujemy małe kulki o średnicy ok. 3-4cm i dokładnie obtaczamy w panierce.
3. SMAŻENIE KULEK Z KURCZAKA (10 min)
Do rondelka wlewamy olej rzepakowy (musi być go na tyle dużo, aby przykrył kulki) i podgrzewamy – sprawdzamy czy temperatura jest odpowiednia, wrzucając kostkę chleba (jeśli usmaży się w ciągu 1 min to można zacząć wrzucanie kulek). Nie wrzucajcie zbyt wielu kulek jednorazowo, gdyż za bardzo obniżycie temperaturę tłuszczu i kulki nim nasiąkną. Smażenie trwa ok. 4 minut i należy przemieszać kulki kilka razy aby równomiernie zezłociły się z każdej strony (przez zawartość sera kulki mogą lekko przywrzeć do dna na samym początku, więc warto przemieszać je już po 30 sekundach od wrzucenia do oleju). Usmażone kulki przerzucamy na arkusz papierowego ręcznika kuchennego, który odsączy nadmiar tłuszczu.
1. MĄKA + PRZYPRAWY + CEBULA (5 min)
Dużą cebulę (z małej nie wyjdą Wam dorodne krążki) kroimy w grube plasterki i palcami oddzielamy od siebie poszczególne krążki.
Mąkę mieszamy w misce z przyprawami, a następnie obtaczamy w tej mieszance każdy krążek cebuli (pozwoli to na lepsze trzymanie się ciasta). Gotowe krążki odkładamy na bok.
2. CIASTO + PANIEROWANIE CEBULI (5 min)
Do miski z mąką wlewamy lodowate piwo – najlepiej jasną odmianę – i mieszamy (a że piwa zużywa się tylko trochę, to wiecie co zrobić z resztą :D) Ciasto musi mieć gęstą konsystencję, około 2 razy gęstszą niż na naleśniki (mniej więcej jak śmietana 18%). Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Krążki najpierw maczamy w cieście, a później przenosimy do bułki tartej i potrząsając miską panierujemy je (wtedy ciasto nie spadnie z krążków).
3. SMAŻENIE KRĄŻKÓW CEBULI (8 min)
Opanierowane krążki przenosimy ostrożnie pałeczką lub widelcem do rondelka z rozgrzanym olejem (ta sama zasada co w przypadku kulek, patrz na lewo). Na początku krążki spadną na dno, ale po chwili wypłyną na powierzchnie. Powinny smażyć się ok. 3 min na jasno-złoty kolor (w trakcie należy obrócić je raz na drugą stronę). Usmażone krążki odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
DOMOWY SOS BBQ
CZAS: 20 min
PORCJE: 5 porcji
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ:
rondelek
nóz i deska do krojenia

SKŁADNIKI:
cebula – 1 mała szt. (80g)
czosnek – 2 ząbki
musztarda sarepska lub Dijon – 1 łyżeczka
sos Worcester/Worcestershire – 1 łyżka
sos sojowy, ciemny – 1 łyżka
cukier trzcinowy – 1 łyżka
miód – 1 łyżka
papryka słodka mielona – 1 łyżka
papryka wędzona, mielona – 1 płaska łyżeczka
ciemne piwo, np. Porter – 100 ml
ketchup łagodny – 5 łyżek (125 g)
sól – szczypta
olej rzepakowy – 1 łyżka
PREPARATION
1. PODSMAŻANIE CEBULI I PAPRYKI (5 min)
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem. Posypujemy ją szczyptą soli i smażymy na małym ogniu do momentu, aż się lekko zeszkli. Następnie dorzucamy mieloną paprykę słodką oraz wędzoną, mieszamy i smażymy przez minutę.
2. CUKIER/MIÓD + CZOSNEK (3 min)
Do rondelka dodajemy cukier i miód, dokładnie mieszamy. Karmelizujemy całość przez ok. 1-2 min, często mieszając. Na sam koniec dorzucamy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, znowu mieszamy i podsmażamy nie więcej niż przez 30 sekund.
3. RESZTA SKŁADNIKÓW + REDUKOWANIE SOSU (10 min)
Do rondelka dodajemy sos Worcester, sos sojowy, musztardę, ketchup, pieprz oraz piwo. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż do momentu, aż większość płynu wyparuje i sos stanie się bardzo gęsty i lepki. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. W razie potrzeby sos można lekko posolić.
PODANIE
Kulki z kurczaka oraz krążki z cebuli należy podawać od razu po usmażeniu, chociaż dzięki odpowiedniej panierce zachowują chrupkość nawet po odgrzaniu. Warto pamiętać, że przy zamówieniu w Cluckin’ Bell pracownicy mogą poinformować Was o możliwości znalezienia piór lub kości w posiłku. Sieć nie ponosi też odpowiedzialności za jakikolwiek uszczerbek na zdrowiu po spożyciu. It’s time for Cluckin’ Bell!
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości