ZUPA ELFIO-CEBULOWA
Wojna Krwi: Wiedźmińskie opowieści
zupa wołowa-cebulowa
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 h
CENA:28 zł
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POZIOM: średnio trudne
POTRZEBUJESZ
duży garnek
drewniana łyżka
deska
nóż

SKŁADNIKI:
mięso z elfa: zamiennie wołowina, kawałek na gulasz – 400g
cebula czerwona – 4 duże szt. [600g]
% trunek: wino czerwone, wytrawne – 1 szkl. [250 ml]
czosnek – 3 ząbki
natka pietruszki – ½ pęczka
olej rzepakowy – 2 łyżki
masło – 3 łyżki
papryka słodka, mielona – 1,5 łyżeczki
pieprz, sól
[opcjonalnie] pieczarki lub podgrzybek suszony – garść
żółty ser i oczy elfa do przybrania
PRZYGOTOWANIE
1. MIĘSO (5 min)
Mięso z upolowanego efla oczyścić z tłuszczu i ścięgien, pokroić w duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Smażyć na mocnym ogniu przez 1 min z każdej strony – kawałki mięsa przewracać pojedynczo i nie mieszać zbyt często (w przeciwnym przypadku mięso zacznie puszczać elfie soki, a troll nie lubi przesuszonego mięsa!), do momentu aż przysmaży się na brązowo. Po usmażeniu odłożyć na deskę, poczekać aż ostygnie, pokroić w mniejsze kawałki i przerzucić do dużego kotła.
2. CZOSNEK + WINO (2 min)
Na tę samą patelnię dodać poszatkowany czosnek, przesmażyć go przez 30 sekund. Następnie wlać procentowy trunek – wino, doprowadzić do wrzenia i przelać wszystko do garnka.
3. DUSZENIE MIĘSA (1 h)
Do garnka dolać podgrzanej wody lub bulionu – tyle, aby zakryło mięso. Dusić pod przykryciem przez około godzinę.
4. PODSMAŻANIE CEBULI (15 min)
Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju z 1 łyżką masła. Dodać pokrojoną w talarki cebulę i smażyć na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając. Cebula powinna zmieknąć i lekko się skarmelizować. Uwaga na toksyczne opary z cebuli – trolle bez problemu je wytrzymują, ale Wasze oczy mogą mieć odmienną odporność na ich łzogenne działanie.
5. [OPCJONALNIE] PODSMAŻANIE GRZYBÓW (5 min)
W queście Troll Smakosz jedna z kart symbolizuje grzyby, dlatego jeśli je lubicie, to warto dodać je do zupy, wtedy smak będzie jeszcze bogatszy. Grzyby oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki. Jeśli używacie grzybów suszonych, to należy je uprzednio namoczyć w wodzie przez co najmniej godzinę. Podsmażyć przez chwilę na odrobinie masła, doprawić solą i pieprzem.
6. GOTOWANIE ZUPY (35 min)
Podsmażoną cebulę oraz grzyby (jeśli ich używacie) dodać do kotła z zupą. Dodać także masło, paprykę, sól oraz dolać wody lub wina, aby uzyskać konsystencję zupy. Gotować przez 30-40 min, aby mięso było miękkie i lekko się rozpadało.
PODANIE
Zupę serwować na ciepło, z posiekaną natką pietruszki, odrobiną tartego sera oraz kilkoma gałkami ocznymi dla smaku. I pamiętajcie: Elf z cebulą dobry! Jak pomidor!
Za rekwizyty do sesji dziękuję CD PROJEKT RED!
Grę możecie kupić m.in. za pośrednictwem platformy GOG
Po lewej nasza wersja zupy (ucho dodane w postprodukcji) a po prawej Art autorstwa Alicja Kapustka
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości