WOOLTON PIE
BATTLEFIELD V – WAR STORIES: POD FLAGĄ NICZYJĄ
brytyjski placek ziemniaczany z warzywami
PRZYGOTOWANIE: 60 min
PIECZENIE: 30 min
CENA: 12 zł
LICZBA PORCJI: 4 porcje
TRUDNOŚĆ: proste
STATY: 305 kcal | 6,5 g białka | 35 g węglowodanów | 15 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ:
piekarnik
wałek
miska
patelnia
forma do pieczenia
ostry nóż
SKŁADNIKI:
[FARSZ]
marchew – 1 duża
pietruszka – 1 średnia
kalafior – ½ sztuki
ziemniak – 2 szt.
dymka – 1 szt.
rzepa – 1 średnia
natka pietruszki – ½ pęczka
płatki owsiane – 1 łyżka
olej rzepakowy – 2 łyżeczki
masło – 1 łyżeczka
zioła np. oregano, tymianek – szczypta
[CIASTO]
mąka pszenna pełnoziarnista – 1/2 szkl
puree z gotowanych ziemniaków – 1 szkl.
masło lub smalec – 2,5 łyżki
sól – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
1. DYMKA (5 min)
Umyć i pokroić w kostkę razem ze szczypiorem. Podsmażyć na patelni na oleju przez 3 minuty.
2. WARZYWA (40 min)
Warzywa obrać i umyć, pokroić w równe części – najlepiej w dużą kostkę.
Przełożyć na patelnię z dymką. Podsmażyć wszystko na średnim ogniu przez 10 minut, do zrumienienia, często mieszając. Zalać wodą do poziomu warzyw, dodać płatki owsiane i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą al dente (pół twarde), przez ok. 20-30 minut. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
3. CIASTO (5 min)
Zmieszać mąkę, ziemniaki, sól i pokrojone w drobne części masło lub smalec, wyrobić na jednolite ciasto. Schłodzić.
4. MONTAŻ (5 min)
Ciasto rozwałkować na kształt formy, w której będziemy piec placek. Ciasto powinno być od niej o 1-2 cm większe. Do formy przełożyć warzywa, posypać je posiekaną natką pietruszki.
Przykryć warzywa i formę ciastem, zrobić w nim otwór na środku, aby para miała gdzie uciekać.
5. PIECZENIE (20-30min)
Placek włożyć do piekarnika nastawionego na 170 stopni. Piec do zrumienienia ciasta przez ok. 25 min. Pod koniec nałożyć starty ser na ciasto, podpiec jeszcze chwilę.
PODANIE
Kawałek placka podawać z sosem pieczeniowym lub cebulowym.
Za rekwizyty do sesji w postaci press packa dziękujemy Electronic Arts Polska! Grę możecie zakupić np. tutaj
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości