TOMATO BORSCHT
THE ELDER SCROLLS ONLINE
barszcz z pieczonych pomidorów i karmelizowanych buraków
z kleksem śmietany i świeżym koprem
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5h
CENA: 20 zł
LICZBA PORCJI: 6 porcji
POZIOM: średnie
POTRZEBUJESZ
patelnia
deska i nóż do krojenia
miska
duży garnek
obieraczka do warzywa
piekarnik
SKŁADNIKI:
buraki ćwikłowe (najlepiej młode – botwina) – 3-4 średnie szt.
kapusta – 1/3 dużej główki
ziemniaki – 2 średnie szt.
marchewka – 1 szt.
czerwona cebula – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
pomidory – 5 średnich szt.
smalec – 3 łyżki
olej rzepakowy – 1 łyżka
koncentrat z kiszonych buraków – 100 ml
ocet 10% – 2 łyżki
cukier księżycowy – 1 łyżeczka
miód – 2 łyżeczki
papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy – 1,5 łyżki
pieprz świeżo mielony i sól do smaku
BULION
kości wołowe – 350g
pietruszka, korzeń – 1 szt.
marchewka – 1 szt.
pieprz czarny – kilka szt.
ziele angielskie – 2 szt.
liść laurowy – 1 szt.
DO PODANIA
koperek – 1 pęczek
kwaśna śmietana – kilka łyżek
PRZYGOTOWANIE
1. BULION (5 min + 2h gotowanie)
Włóż umyte kości oraz obrane warzywa do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 2 h, a następnie przelej bulion przez sito i odstaw na później.
2. PIECZENIE POMIDORÓW (20 min)
Umyj pomidory i pokrój je w ćwiartki. Przełóż je do formy do pieczenia i polej odrobiną oleju oraz dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut w 180°C. Wyjmij pomidory z piekarnika (możesz dodatkowo zdjąć z nich skórę) i odłóż na bok.
3. CEBULA + MARCHEWKA + ZIEMNIAKI (10 min)
Obierz i pokrój cebulę, na patelni rozpuść 1 łyżkę smalcu i dodaj cebulę. Smaż przez kilka minut, mieszaj co jakiś czas. Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę na patelnię, smaż 2-3 min. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smaż kolejne 2-3 min.
4. CZOSNEK
Jeśli chcesz przechytrzyć wampira, użyj tej sekretnej broni! Obierz i posiekaj czosnek, dodaj go na patelnię pod koniec podsmażania warzyw i smaż 30 sekund. Przenieś zawartość patelni do dużego garnka.
5. KAPUSTA
Posiekaj kapustę i dodaj ją na patelnię. Smaż przez 5 minut, aż zmięknie, a następnie przełóż ją do garnka z innymi warzywami.
6. BURAKI
Jeśli używasz młodych buraków (botwiny) pokrój także ich liście. Usmaż liście na odrobinie smalcu i przełóż do miski. Obierz korzenie buraków, pokrój je w plastry i usmaż na 1 łyżeczce smalcu po kilka minut z każdej strony. Dodaj miód, zamieszaj i karmelizuj buraki przez 2 minuty.
7. GOTOWANIE ZUPY + OCET + SOK Z BURAKÓW
Wlej bulion do garnka z wszystkimi podsmażonymi warzywami, dodaj podsmażone i pokrojone w kawałki buraki oraz ich liście. Dolej 100 ml koncentratu z kiszonych buraków oraz 1-2 łyżki octu. Gotuj barszcz na wolnym ogniu ok. 1h do miękkości warzyw. W międzyczasie na patelnię dodaj łyżeczkę smalcu i słodką paprykę w proszku, smaż 30 sekund, dodaj koncentrat pomidorowy i smaż 1 min. Dolej odrobinę zupy, wymieszaj i przelej całość do garnka. Pod koniec gotowania dopraw barszcz do smaku (pieprzem, solą oraz cukrem), aby wyrównać balans pomiędzy słodkością a kwasowatością.
7. KOPEREK
Umyj i drobno posiekaj świeży koperek.
PODANIE
Barszcz podawaj gorący, z kleksem śmietany i posiekanym koprem. Idealna potrawa na rozgrzanie w zimnych warunkach panujących w prowincji Skyrim!
*wpis powstał dzięki Bethesda Polska, dziękujemy!