TESLA’S TACOS – HALF-LIFE – pikantne taco z wołowiną i salsą pomidorową

Jeśli należycie do tych, którzy cały czas wiernie czekają na Half-Life numer 3, to poniższy przepis jest dedykowany właśnie Wam (a w sumie to nam samym również). Z sentymentu do gry i przy permanentnym braku oficjalnych informacji potwierdzających wydanie upragnionej „Trójki” warto pocieszyć się daniem inspirowanym pierwszą odsłoną Half-Life’a.

Potrawa „pojawia się” już na samym początku dodatku Blue Shift, gdy przemieszczamy się nowoczesnym systemem kolei i mamy okazję rzucić okiem na część badawczego przybytku Black Mesy. Jednym z odcinków trasy jest Sector B i punkt sprzedaży fast foodów – właśnie wtedy można zauważyć reklamy jedzenia, które jest tam serwowane: Tony’s Pizza oraz Tesla’s Tacos. Właśnie tym drugim zajmiemy się w tym wpisie – ze względu, iż nazwa tacos’ów wskazuje na elektryzujące doznania, dorzuciliśmy do nich podwójną porcję ostrości. Resztę zrobiliśmy wg wizualnej prezentacji z gry, dodając smażoną wołowinę, salsę z pomidorów, śmietanę, sałatę oraz ser. Istna eksplozja smaków – Kombinat także poleca!

tesla's tacos - half-life - tacos z wołowiną i salsą pomidorową-1

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
485 kcal | 26 g białka | 41 g węglowodanów | 24 g tłuszczu
tesla's tacos - half-life - tacos z wołowiną i salsą pomidorową


PRZYGOTOWANIE


1. CIASTO DO TACO (3 min)

Można ominąć ten punkt i kupić gotowe placki kukurydziane, ale my jak zwykle zachęcamy do spróbowania wersji domowej. Postanowiliśmy nie robić placków tylko z mąki kukurydzianej, gdyż wtedy bardzo się kruszą. Dodatek mąki pszennej sprawi, że będzie łatwo je formować i jeść.
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy sól i olej, lekko mieszamy i dolewamy wrzącej wody. Najpierw mieszamy wszystko widelcem, a kiedy masa nieco ostygnie, wyrabiamy ją rękoma na gładkie ciasto. Owijamy w folię i odstawiamy na bok na ok. 20 min. W tym czasie zrobimy nadzienie.
tesla-taco-half-life (3)

2. SMAŻENIE MIĘSA (15-20 min)

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oleju, posypując szczyptą soli. Szklimy cebulę przez 2 minuty, po czym dorzucamy rozgnieciony czosnek i podsmażamy ok. 30 sekund. Następnie dorzucamy do tego 1 łyżeczkę kuminu mielonego (nie mylić z kminkiem!), oregano i nieco pieprzu cayenne (wg uznania, bo jest dość ostry). Podsmażamy przyprawy przez 1 minutę, często mieszając.
tesla-taco-half-life (4)
Na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy całość na dużym ogniu, rozdrabniając mięso drewnianą łopatką i od czasu do czasu mieszając. Po 2 minutach solimy, mieszamy i smażymy do porządnego zrumienienia ok. 7-10 minut.
tesla-taco-half-life (5)
tesla-taco-half-life (1)

3. SALSA Z POMIDORÓW (5 min)

Pomidory dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek oraz zdrewniałej części i kroimy je w kostkę. Przerzucamy do miseczki. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów. Do tego dorzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki, płatki chili (wg waszej skali ostrości), kilka kropel z cytryny, pół łyżeczki cukru oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

tesla-taco-half-life (2)

4. SMAŻENIE PLACKÓW (10 min)

Ciasto wałkujemy na bardzo cienkie placki – jest to niezwykle ważne. Następnie wykrawamy kółka, np. okrągłą foremką do ciast (w zależności jakie duże placki do tacos chcecie uzyskać).

tesla-taco-half-life (6)

Każdy placek smażymy po ok. 1 min na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Jeśli bardzo lekko zrumienią się z obu stron, należy ściągnąć je z patelni. Jeżeli chcecie je uformować w kształt do taco, nawińcie je zaraz po usmażeniu na wałek i przytrzymajcie w tej pozycji ok. 30 sek – w wyniku schłodzenia placki staną się twarde i utrzymają kształt. Kiedy uformujecie wszystkie placki, czas na kolejny punkt. Nam wyszło 6 dużych placków, chociaż do tacos’ów zazwyczaj daje się trochę mniejsze. Jeśli zostanie Wam za dużo placków, pokrójcie je w trójkąty i zajadajcie jako nachosy!
tesla-taco-half-life (7)

tesla-taco-half-life (8)

tesla-taco-half-life (9)

6. MONTAŻ (2 min)

Do ciepłych placków pakujemy solidną porcję mięcha, na to łyżkę lub dwie śmietany, następnie posiekaną sałatę lodową, nieco salsy z pomidorów, a na końcu tarty ser, najlepiej cheddar (ze względu na wyraźny smak). Dociskamy placek od góry i jemy!

PODANIE


Przekąska idealna dla naukowca zmordowanego walką z headcrabami. Smaczne na tyle, że mogły być jedną z przyczyn całego zamieszania w Black Mesie – w końcu bez powodu mieszkańcy wymiaru Xen nie przechodziliby przez portal, prawda? 😉

tesla's tacos - half-life - tacos z wołowiną i salsą pomidorową-1

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

*strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką

Scroll to top