S’JIRRA FAMOUS POTATO BREAD
TES IV: OBLIVION
chleb ziemniaczany z boczkiem i cebulą
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
2,5 h (czekanie)
CENA: 5 zł
LICZBA PORCJI: 8 porcji
POZIOM: proste
STATY: 336 kcal | 8 g białka | 56 g węglowodanów | 9 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
patelnia
piekarnik
blaszka
papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
mąka pszenna typ 450-650 – 1,5 szkl. + nieco do podsypania
mąka pszenna, pełnoziarnista, typ 1850 – 1,5 szkl.
ziemniak (Jumbo ;)) – 2 średnie (200g)
drożdże świeże – 15g
cukier (księżycowy) – 1 łyżeczka
olej rzepakowy – 1-2 łyżki
sól – 1 płaska łyżeczka
letnia woda – 3/4 szklanki
boczek wędzony – 100g
cebula – 1 mała
PRZYGOTOWANIE
1. ZIEMNIAKI (2 min + 20-30 min)
Ziemniaki w skórce bardzo dokładnie myjemy, gdyż będziemy gotować je bez obierania. Następnie wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy nieco soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, ściągamy skórkę i miażdżymy je tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Muszą być dokładnie rozgniecione – jeśli zostawicie grudki to będą one wyczuwalne w chlebie. Odkładamy ziemniaki do całkowitego wystudzenia.
2. BOCZEK + CEBULA (8 min)
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę (uważajcie, aby nie kupować boczku, który jest spryskiwany specjalną substancją zamiast wędzenia dymem). Wrzucamy go na suchą, rozgrzaną patelnię, dolewamy 50 ml zimnej wody i po jej odparowaniu smażymy boczek przez ok. 2-3 min. Następnie dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy dalej do uzyskania chrupiących brązowych skwarek i mocno przysmażonej cebuli. Wyłączamy palnik i zostawiamy zawartość patelni do ostygnięcia.
3. CIASTO (10 min + 1 h)
Do dużej miski wsypujemy obie mąki (przesiane przez sitko), pośrodku robimy dołek i kruszmy do niego drożdże i zasypujemy je łyżeczką cukru (wypadałoby użyć księżycowego jak prawdziwy Khajiit, ale oszustwo w postaci zwykłego też przejdzie). Następnie dodajemy do tego rozgniecione ziemniaki, łyżeczkę soli, łyżkę oleju oraz ok. ? szklanki letniej wody. Składniki mieszamy i wyrabiamy rękoma na elastyczne, błyszczące ciasto (co najmniej 5 – 8 min), lekko podsypując mąką, bo zapewne będzie się nieco kleiło do rąk. Nie przesadzajcie jednak z ilością dodatkowej mąki – najlepiej przygotować sobie ? szklanki mąki i nie przekraczać tej ilości przy podsypywaniu. Pod koniec wyrabiania dorzucamy do ciasta podsmażony boczek z cebulą i równomiernie rozprowadzamy, wyrabiając je jeszcze ok. 1 min.
Gotowe ciasto formujemy w kulę, podsypujemy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w średnio ciepłe miejsce na ok. 1 h do podwojenia objętości.
4. DRUGIE WYRASTANIE (30 min)
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, wyjmujemy z miski i formujemy w zgrabny bochenek i władamy do formy do pieczenia chleba (wtedy macie pewność, że bochenek utrzyma kształt). Jeśli takiej formy nie mamy, powstały bochenek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na ok. 30 min, aby ponownie wyrósł. Wtedy chleb wyjdzie Wam nieco niższy, tak jak nam. Bochenek można też lekko ponacinać w poprzek w 3 miejscach, aby uzyskać zgrabne pęknięcia. Pod koniec czasu drugiego wyrastania włączcie piekarnik i nastawcie go na 200 stopni C.
5. PIECZENIE (30-40 min)
Wyrośnięty bochenek smarujemy lub spryskujemy lekko wodą z wierzchu (będzie miał wtedy chrupiącą skórkę) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę. Pieczemy go ok. 30-40 min – jeśli zacznie się zbyt mocno przypiekać, zmniejszcie temperaturę do 180 stopni. Po tym czasie powinien być gotowy – można to sprawdzić, pukając pięścią w jego spód, jeśli odgłos jest głuchy, chleb jest upieczony. Gotowy bochenek wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
PODANIE
Chleb ziemniaczany można jeść już chwilę po wystudzeniu, wtedy jego skórka jest mega chrupiąca. Gdy bochenek całkowicie ostygnie, robi się miękki, ale nie gumowy, a jego miąższ zachowuje świeżość przez kilka dni. Aromat boczku i cebuli nie dominuje, a zarazem nadaje wypiekowi pazura. Idealny do kanapek czy grzanek lub jako zwykła zagrycha do skoomy czy piwa. Poczujcie więc klimat gospody rodem z Obliviona i zróbcie sobie taki w swojej kuchni!
*wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, dziękujemy!
Wydawcą gry w Polsce jest firma Cenega. Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.