UCZTA ŚWIATĘCZNA MILESA MORALESA
Spider-Man Miles Morales
pieczone pierożki z tuńczykiem i sałatka makaronowa
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5h
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POZIOM: proste
POTRZEBUJESZ
patelnia
piekarnik
nóż
miska
łopatka drewniana
SAŁATKA MAKARONOWA
PRZYGOTOWANIE
- ugotuj makaron w osolonej wodzie na półtwardo, odcedź i przelej zimną wodą, odstaw do całkowitego wystygnięcia
- ugotuj jajka na twardo, wystudź w zimnej wodzie i obierz, pokrój w kostkę
- cebulę pokrój w drobną kostkę
- chili pozbaw ziarenek i pokrój w cienkie plasterki
- szynkę oraz żółty ser pokrój w kostkę o boku 0,5 cm
- paprykę czerwoną i zieloną pokrój w kostkę o boku 1 cm
- ogórek obierz ze skórki, pozbądź się pestek ze środa i pokrój w kostkę o boku 0,5 cm
- (opcjonalnie) seler naciowy dokładnie obmyj z piasku i pokrój w cienkie plasterki
- w misce wymieszaj majonez, pokrojone chili, oregano oraz sól do smaku
- dodaj wszystkie składniki do miski z sosem i dokładnie wymieszaj
- odstaw do lodówki na 1h
SKŁADNIKI:
makaron kolanka – 200g
szynka wędzona (ponad 95% mięsa) – 150g
ser żółty – 100g
papryka czerwona – 1 szt.
papryka zielona – 1 szt.
ogórek zielony – 1 szt.
czerwona cebula – 1/2 szt.
jajko – 3 szt.
seler naciowy – 1 łodyga
oregano – 1 łyżeczka
papryczka chili – 1 szt.
majonez – 2-3 łyżki
sól
szynka wędzona (ponad 95% mięsa) – 150g
ser żółty – 100g
papryka czerwona – 1 szt.
papryka zielona – 1 szt.
ogórek zielony – 1 szt.
czerwona cebula – 1/2 szt.
jajko – 3 szt.
seler naciowy – 1 łodyga
oregano – 1 łyżeczka
papryczka chili – 1 szt.
majonez – 2-3 łyżki
sól
PIEROŻKI – EMPANADILLAS Z TUŃCZYKIEM
PRZYGOTOWANIE
- do miski wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą oraz sól, dodaj drobno posiekane masło i szybko utrzyj pomiędzy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki
- dodaj zimną wodę i ugnieć na jednolite ciasto (w razie potrzeby dodaj nieco więcej wody)
- gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 min
- tuńczyka z puszki odcedź i wrzuć do miski, rozdrobnij mięso widelcem
- cebulę, paprykę oraz pietruszkę drobno posiekaj
- na patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż przez 3 min cebulę z papryką
- podsmażone warzywa przełóż do miski z tuńczykiem, dodaj posiekaną pietruszkę, pieprz oraz sok z limonki
- ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3mm
- z ciasta wykrawaj koła – na środek każdego wyłóż porcję farszu i sklej jak tradycyjne pierogi, boki możesz zawinąć w falbankę
- posmaruj wierzch pierogów mlekiem (lub rozkłóconym jajkiem)
- wstaw pierogi do piekarnika nagrzanego do 180°C (może być z włączonym termooobiegiem), piecz ok. 30 min
- śmietanę wymieszaj z płatkami chili oraz solą
SKŁADNIKI
CIASTO
mąka pszenna – 3/4 szklanki
mąka kukurydziana – 3/4 szklanki
zimne masło – 100g
sól – 1 łyżeczka
zimna woda – 4 łyżki
FARSZ
tuńczyk w sose własnym, w kawałkach – 1 puszka
czerwona cebula – 1/2 szt.
czerwona papryka – 1/2 szt.
natka pietruszki – garść
limonka – 1/2 szt.
pieprz, sól
SOS
chili w płatkach – 1 łyżeczka
śmietana 18% – 6 łyżek
sól
PODANIE
Pierożki smakują dobrze zarówno na ciepło, zaraz po upieczeniu, jak i na zimno, koniecznie z sosem chili! Sałatka oczywiście na zimno, samodzielnie lub jako dodatek do świeżego pieczywa! Wesołych!
Wpis powstał dzięki uprzejmości Playstation Polska, które dostarczyło nam kopię gry!
Grafiki do ozdobienia zdjęć pochodzą z:
Designed by winkimages / Freepik
Designed by pikisuperstar / Freepik