VIDEO PRZEPIS
OBIAD Z FILARU JESIENI
Seria Halo
stripsy z indyka oraz frytki z batatów + kremowy dip na bazie awokado
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POZIOM: proste
POTRZEBUJESZ
piekarnik
nóż
miska
moździerz
SKŁADNIKI:
polędwiczki z indyka – 350g
płatki kukurydziane – 60g
majonez – 2 łyżki
przyprawa curry – 2 łyżeczki
sól – 1 płaska łyżeczka
DIP
awokado – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
serek śmietankowy – 2 łyżki
limonka – 1/2 szt.
FRYTKI
batat – 1 szt.
olej – 3 łyżki
pieprz cayenne – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
STRIPSY
- majonez wymieszaj z curry, pieprzem i solą
- do majonezu z przyprawami dodaj pokrojone w podłużne kawałki polędwiczki do majonezu, wymieszaj i odstaw na 30 min
- zmiażdż płatki kukurydziane (w moździerzu lub wysyp płatki na deskę, przykryj czystą ścierką z materiału i rozdrobnij je uderzając tłuczkiem do mięsa
- polędwiczki dokładnie opanieruj w płatkach
SOS
- obierz i rozgnieć awokado w moździerzu lub za pomocą widelca
- dodaj sok z połowy limonki, rozgnieciony czosnek, pieprz, sól oraz serek śmietankowy i wymieszaj do dokładnego połączenia składników, odstaw do lodówki
FRYTKI
- olej wymieszaj z chili i solą w dużej misce
- dodaj obrane i pokrojone w słupki bataty, potrząśnij kilka razy miską aby ziemniaki pokryły się marynatą
PIECZENIE
- wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i posmaruj odrobiną oleju
- rozłóż równomiernie polędwiczki i frytki na blaszce
- piecz ok. 25-30 min w 180°C (może być z termooobiegiem), aż stripsy i frytki będą rumiane
PODANIE
Podawaj na gorąco, dip z awokado świetnie pasuje zarówno do maczania frytek, jak i stripsów!
Materiał powstał we współpracy z Xbox Polska: https://www.youtube.com/c/XboxPolska/featured i został wyemitowany po raz pierwszy podczas wydarzenia premierowego Xbox Series X|S w dniach 10-19.11.2020