PRZYGOTOWANIE
1. PUREE Z BATATA (5 + 20 min)
Batat obieramy, kroimy w średniej wielkości kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 20 min. Gdy ziemniak będzie gotowy, odlewamy wodę i rozgniatamy go widelcem na gładkie puree (powinno wyjść ok. 1 szklanka puree). Odstawiamy do wystygnięcia.
2. PIEKARNIK
Ustawiamy go na 190 stopni, opcja góra i dół.
3. SUCHE SKŁADNIKI (1 min)
W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól.
4. MOKRE SKŁADNIKI (3 min)
Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce i odstawiamy na chwilę, aby wystygło. Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy ostudzone puree z batata oraz płynne masło. Wszystko dokładnie łączymy, mieszając trzepaczką.
5. CIASTO (1 min)
Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre. Mieszamy całość szybko i niedbale, tylko do połączenia składników (nie martwcie się, jeżeli nadal będą widoczne grudki mąki).
6. PIECZENIE (1h)
Gotowe ciasto przekładamy do formy (u nas keksówka 12x24cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy ciasto i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Po ok. 30-40 min pieczenia sprawdzamy, czy wierzch ciasta nie przypieka się zbyt mocno – jeżeli tak, nakładamy na niego luźno kawałek folii aluminiowej. Po 50 minutach sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeśli po włożeniu w środek ciasta wyciągniecie suchy patyczek, chlebek można wyjmować z piekarnika. Od razu po wizycie w piekarniku wyciągamy chlebek z formy i studzimy co najmniej pół godziny na kratce od piekarnika.
7. SOLONY KARMEL (5 min)
Do rondelka o metalicznym dnie (na ciemnym nie będziecie widzieli stanu karmelizacji) wsypujemy 4 czubate łyżki cukru i dodajemy nieco wody. Podgrzewamy na mocnym ogniu, potrząsając rondelkiem, tak aby cukier się rozpuścił. Cały czas kontrolujemy barwę otrzymanego syropu, z czasem zacznie się on redukować i przybierać intensywnie bursztynową barwę.
Możecie też zrobić wersję bez wody – jest ona nieco szybsza, ale wtedy łatwo spalić karmel (po prostu wrzucacie cukier, czekacie chwilę, aż się rozpuści i nabierze złotej barwy, po czym od razu przechodzicie do wlania ciepłej śmietany kremówki). Pamiętajcie, że wtedy trzeba zwiększyć ilość śmietany do uzyskania odpowiednio płynnej konsystencji sosu.
Gdy syrop/cukier ma odpowiednią barwę, zmniejszamy palnik do minimum i dodajemy podgrzaną śmietanę kremówkę. Mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką do otrzymania jednolitej konsystencji (karmel będzie się chwilę rozpuszczał, cierpliwości ;)). Pod koniec dodajemy łyżkę masła, cały czas mieszając, oraz ze dwie szczypty soli. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Po ostudzeniu masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję płynnego toffi – jeśli chcecie bardziej płynny sos, wystarczy dolać więcej kremówki i wymieszać.
PODANIE
Ciasto kroimy w solidne kawałki, smarujemy obfitą porcją solonego karmelu i pałaszujemy w imię swojej frakcji. Przysmak przywraca aż 21,252 punktów zdrowia przez 30 sekund, więc to idealny pretekst, aby opychać się nim bez ograniczeń!
OM NOM NOM!
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości
*strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką
*czcionka użyta na zdjęciu pochodzi z http://www.dafont.com/lifecraft.font by Eliot Truelove