ELSWEYR FONDUE – SKYRIM – serowe fondue na piwie

Pomysłów na rozgrzewające dania najlepiej szukać tam, gdzie zima raczy swoją obecnością przez niemal cały czas. W prowincji Skyrim nie brak miejsc skutych lodem i wypełnionych wysokimi śnieżnymi zaspami, więc pyszne, kaloryczne jedzenie jest jednym ze sposobów na regeneracyjny odpoczynek.

Choć Elsweyr Fondue pochodzi z krainy Khajiitów, to jego receptura jest też znana mieszkańcom Skyrim. W końcu kto nie chciałby skosztować parującego serowego fondue na bazie piwa z dodatkiem cukru księżycowego po długiej wyprawie przez zmrożone ścieżki północnej części Tamriel? Jednakże ze względu na rzadkość występowania narkotyzującego cukru od Khajiitów żaden z kupców nie sprzedaje tego specjału, więc posiadanie odpowiedniej receptury jest tu kluczowe. Tradycyjnie nie zostawimy Was w potrzebie i poniżej serwujemy prostą reckę na ten przysmak. Przy okazji będziecie mogli wypędzić serowym smrodkiem wszelkie dremory i innych niepożądanych gości z Waszych rezydencji. Seromaniacy, do boju!

[Uwaga – w pierwszym punkcie zamieściliśmy notkę o doborze sera, a w drugim o wyborze typu piwa].


ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
470 kcal | 24 g białka | 49 g węglowodanów | 20 g tłuszczu
elsweyr fondue - the elder scrolls skyrim - serowe fondue


PRZYGOTOWANIE


1. SER + MĄKA (3 min)

W recepturze z gry pojawia się tylko jeden rodzaj sera – Eidar Cheese Wheel – który z wyglądu przypomina sery z niebieskawą pleśnią, jak Stilton czy polski Rokpol. Jednakże fondue na bazie tylko tego sera byłoby zbyt ciężkie w smaku, dlatego zdecydowaliśmy się na mieszankę 3 rodzajów. Oczywiście możecie użyć do fondue swoich ulubionych serów, pamiętając o zachowaniu balansu smakowego (czyli łączyć sery o intensywnym smaku z tymi lżejszymi, bardziej stonowanymi).
Sery przed roztopieniem należy zetrzeć na dużych oczkach tarki (ułatwi to roztapianie), a następnie wymieszać z płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej lub pszennej (zapobiegnie rozwarstwieniu się masy i wpłynie na jej kremowość).

SSL23888

2. PIWO + CUKIER + CYTRYNA (2 min)

Do rondelka dodajemy cukier, łyżeczkę soku z cytryny i wlewamy ok. 100 ml piwa (my użyliśmy piwa Stout, bo lubimy ciemne, głębokie w smaku piwa, ale każdy rodzaj pokrewne do Ale się nada – pamiętajcie jedynie, że jeżeli macie gorzkie piwo, to musicie dodać więcej cukru). Mieszamy całość i wstawiamy na mały ogień. Czekamy do momentu, aż płyn zacznie mocno parować, wtedy przechodzimy do kolejnego kroku (ważne, aby nie dopuścić mieszaniny do wrzenia, ma być jedynie gorąca).

SSL23891

3. ROZTAPIANIE SERA + OPCJONALNE PRZYPRAWY (5 min)

Do parującej mieszaniny piwnej (która cały czas trzymamy nad małym płomieniem) dodajemy stopniowo po części startego sera, cały czas mieszając. (jeśli dodacie wszystko od razu, ser może skleić się w jedną wielką kluchę). Kontynuujemy czynność do całkowitego roztopienia się całości sera i jednolitego połączenia masy. Jeśli Wasze fondue jest zbyt gęste, dodajcie nieco piwa lub w odwrotnej sytuacji, nieco więcej sera. Warto spróbować fondue i ewentualnie dodać pieprzu oraz gałki do smaku. W zależności od rodzaju wykorzystanych serów i piwa, balans smaków może być różnorodny, dlatego zachęcamy do eksperymentowania. Nasza wersja była bardzo aromatyczna, słodko-gorzkawa z nutami orzechowymi.

SSL23895

PODANIE

Fondue zajadamy z kawałkami pieczywa lub warzyw, nabitymi na szpikulec czy drewniany patyczek do szaszłyków. Masa z sera bardzo szybko stygnie, więc fondue trzeba podgrzewać podczas konsumpcji, nie ma innego wyjścia. Jeśli nie posiadacie zestawu podgrzewającego do fondue, najlepiej jest zostawić rondelek z masą na bardzo małym ogniu kuchenki i jeść wprost z niego. Ewentualnie można też wykorzystać żaroodporną miskę z porcelany, kładąc ją na podwyższeniu nad palącą się świeczką. Fondue z Elsweyr po konsumpcji zwiększa poziom Magicki o 100 punktów i jej Magicki o 25% przez 12 min, dlatego jest świetnym posiłkiem dla adeptów magii!

*wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, dziękujemy!

 

Wydawcą gry w Polsce jest firma Cenega. Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

*strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką

*czcionka wykorzystana na zdjęciu pochodzi z http://www.dafont.com/czechgotika.font

 

Scroll to top