POUND CAKE Z MALINAMI – SERIAL CLEANER – ciasto z frużeliną malinową

Serial Cleaner to gra, która można łatwo streścić w kilku zdaniach, ot, wcielamy się w postać sprzątacza miejsc zbrodni, który musi niepostrzeżenie pozbyć się ciał, dowodów oraz śladów krwi. Jednak przejście tego tytułu już takie proste nie jest! Mimo, iż cała produkcja jest opracowana w bardzo humorystycznej konwencji lat 70, to poszczególne poziomy wymagają od nas skupienia i odpowiednio dobranej strategii.

Ktoś tu chciał za szybko posprzątać!

Oprócz świetnej oprawy muzycznej, gra przyciąga także dynamiką i możliwością przejścia poziomów na kilka sposobów. Chociaż kwestiom kulinarnym nie poświęcono tu bliższej uwagi, to nie zapomniano o umieszczeniu kilku grafik przedstawiających potrawy (shake, kawa, ciasto, pieczona ryba, szaszłyki, burger czy pizza) na terenie lokacji, które mamy okazję odwiedzić jako seryjny czyściciel. Wzmianki o zabarwieniu gastronomicznym można też zauważyć podczas rozmów głównego bohatera z matką, która przygotowuje mu pyszne strawy przed kolejnymi zleceniami – Bobby, kochanie, robię naleśniki. Wolisz dżem czy masło orzechowe? – Dżem brzmi świetnie, mamo. – W porządku, pączusiu. Za chwilę będą gotowe!

Strefa gastornomiczna w „lekkim” nieładzie – czas to zmienić!
A może by tak wspólny grill, panie władzo?

W tym wpisie zajmiemy się zatem ciastem z mnóstwem frużeliny malinowej – czyż nie odzwierciedla ono w kulinarnie artystyczny sposób warunków, w jakich pracuje się tytułowemu seryjnemu czyścicielowi? Po wymagającej robótce w terenie, taki deser to perfekcyjna nagroda dla profesjonalisty w swoim fachu. Dodatkowo receptura ciasta nawiązuje do typowego “pound cake”, który z kolei świetnie koresponduje ze stylem lat 70.

Zapraszamy na deser pysznie zabarwiony czerwienią!

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
214 kcal | 3 g białka | 28,6 g węglowodanów | 9,8 g tłuszczu
Ciasto z malinami
Serial Cleaner
pound cake z frużeliną malinową

30 min
40 min (czekanie)
11,50 zł
8 porcji
średnio trudne
POTRZEBUJESZ

  • okrągła forma do pieczenia (18 cm średnicy)
  • papier do pieczenia
  • mikser
  • rondelek
  • tarka
  • ostry nóż
  • Składniki Koszt
    //CIASTO//
    mąka pszenna typ 450 – 3/4 szkl. (100g) 0,30 zł
    masło – 4 łyżki (80g) 2,60 zł
    cukier – 1/2 szkl. (110g) 0,30 zł
    jajko – 2 szt. 1 zł
    cytryna – 1/2 szt. 1 zł
    proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki 0,10 zł
    sól – szczypta
    //FRUŻELINA//
    maliny – 1 kobiałka (125g) 6 zł
    cukier – 3 łyżki (45g) 0,10 zł
    żelatyna – 1/2 łyżeczki 0,10 zł
    Razem 11,50 zł

    © nerdskitchen.pl

    PRZYGOTOWANIE


    1. PIEKARNIK

    Rozgrzewamy go do 170 stopni, opcja góra i dół.

    2. CYTRYNA – SOK I SKÓRKA (5 min)

    Owoc oblewamy z wierzchu wrzącą wodą. Ścieramy z niego skórkę (tylko żółtą warstwę, biała jest gorzka) i odstawiamy na bok. Wyciskamy sok z połowy cytryny.

    3. CIASTO (5 min)

    W misce umieszczamy masło oraz cukier. Miksujemy je do uzyskania puszystej masy przez ok. 2 min. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Na końcu wlewamy sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej masy bez grudek.

    4. FORMA DO PIECZENIA (2 min)

    Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

    5. PIECZENIE (30 – 40 min)

    Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 170 stopni. Pieczemy ok. 35 minut, do tzw. suchego patyczka (po umieszczeniu w cieście wychodzi suchy, nieoblepiony surowym ciastem).

    6. FRUŻELINA MALINOWA (10 min)

    Żelatynę rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na bok.
    Do garnka wrzucamy maliny oraz cukier. Gotujemy całość ok. 5 min, do momentu aż maliny prawie całkowicie się rozpadną i utworzą z cukrem gęsty dżem. Następnie wyłączamy palnik, dodajemy żelatynę z wodą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

    7. MONTAŻ CIASTA (5 min)

    Wystudzone ciasto ostrożnie kroimy dobrze naostrzonym nożem na pół. Nakładamy solidną porcję frużeliny (zostawiamy jedynie ok. 2 łyżek do przymocowania malin na wierzchu) na środek płatu ciasta, zostawiając ok. 1 cm na brzegach okręgu. Składamy ciasto, lekko dociskając płaty do siebie, tak aby sos malinowy lekko wypływał po bokach. Na wierzchni blat nakładamy 8 małych kleksów sosu, a na nie po jednej malinie do ozdoby (jak na zdjęciu).


    PODANIE


    Ciasto przed podaniem można schłodzić. Świetnie komponuje się z dodatkiem gałki lodów. A po konsumpcji czas na kolejne zlecenie!


    Grę można kupić na Steam, PS4 i Xbox One


    * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

    Scroll to top