CHILI DOGS
Grand Theft Auto: San Andreas
hot dogi z mięsnym sosem chili, serem oraz musztardą
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min
CENA: 30 zł
LICZBA PORCJI: 5
POZIOM: średni
STATY: 700 kcal | 23 g białka | 33 g węglowodanów | 53 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
patelnia
nóż i deska
tarka
łopatka drewniana

SKŁADNIKI:
SOS CHILI
mięso mielone wołowe lub wieprzowo-wołowe (500g)
koncentrat pomidorowy – 3 łyżki (50g)
pomidory w puszce – 1 szt. (400g)
cebula czerwona – 2 szt. (200g)
czosnek – 3 ząbki
olej do smażenia – 2 łyżki
papryka słodka – 2 łyżeczki
chili mielone, w płatkach lub świeże – 1 płaska łyżeczka
sos Worcester/Worcestershire – 1 łyżka
oregano – 1 łyżeczka
kumin mielony – 1 łyżeczka
cukier – 1 łyżeczka
sól, pieprz
DO PODANIA
bułki do hot-dogów – 5 szt. (200g)
parówki/kiełbaski z szynki (co najmniej 90-95% zawartości miesa) – 5 szt. (200g)
musztarda do polania
cebula – 1 mała szt. (80g)
ser żółty, starty do posypania – 70g
PRZYGOTOWANIE
1. CEBULA + CZOSNEK (3 min):
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją na średnim ogniu, a po minucie dosypujemy szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru. Karmelizujemy cebulę przez 2 min, po czym dorzucamy rozgnieciony czosnek i podsmażamy przez 30 sekund.
2. SŁODKA PAPRYKA + CHILI + KUMIN (2 min):
Na patelnię z cebulą i czosnkiem wrzucamy 2 łyżeczki papryki, 1 łyżeczkę kuminu mielonego i ok. 1 łyżeczkę mielonego chili – mogą być też płatki lub świeża papryczka chili, dodajcie tyle, aby było pikantne, tak, jak lubicie. Przyprawy podsmażamy przez minutę.
3. SMAŻENIE MIĘSA (15 min):
Na patelnię dodajemy mięso, przyprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem, solą i oregano oraz dodajemy sos worcester. Mięso rozdrabniamy drewnianą łopatką i smażymy całość na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, do momentu aż mięso będzie lekko zarumienione (ok. 10 min).
4. KONCENTRAT POMIDOROWY + POMIDORY (20 min)
Na środku patelni, odgarniając mięso, robimy puste kółko o średnicy kilku centymetrów – w to miejsce dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy go chwilę na dużym ogniu. Następnie wlewamy pokrojone pomidory z puszki. Mieszamy i dusimy całość do momentu, aż pomidory rozpadną się, a większość płynu wyparuje – sos chili musi być bardzo gęsty, aby nie zsuwał się z hot-dogów. Zajmie to około 15 min-20 min. Gdy sos już będzie gotowy, warto go spróbować i w miarę potrzeby doprawić.
PODANIE
Do podgrzanych/stostowanych bułek, wkładamy po jednej, zgrillowanej kiełbasce/parówce. Następnie nakładamy na to obfitą porcje sosu chili, posypujemy startym żółtym serem i polewamy musztardą.Chilli dog dzięki podwójnej porcji mięsa świetnie regeneruje – kilka porcji bez problemu uleczy nawet największe obrażenia po ulicznych strzelaninach. Tylko pamiętajcie, aby nie bić sprzedawcy ani rozjeżdżać stoiska , bo wtedy nici z tego smakołyku!