Drugi dodatek do TES V: Skyrim, Hearthfire, mimo, iż nie wprowadza nowych wątków fabularnych to pozwala nam na budowę i zarządzanie gospodarstwem oraz adopcję dzieci. Jak w każdym poczciwym domostwie, tak i w rezydencji ze Skyrim wypada mieć dobrze wyposażoną kuchnię. Gra oferuje kilka opcji na urządzenie tego pomieszczenia, jednocześnie dodając kilka nowych receptur do realizacji w przypadku zaopatrzenia kuchni w piec. Z pieczonych rarytasów ciekawą propozycją są pierożki z kurczakiem (chicken dumplings). Są one dość ubogie w składzie, gdyż receptura w grze przewiduje zaledwie mąkę, pierś z kurczaka, por, czosnek i sól. Staraliśmy się utrzymać ten prosty charakter i dodaliśmy jedynie tłuszczu oraz pieprzu. Pieczone pierogi zazwyczaj robi się z ciasta kruchego lub drożdżowego, jednak my postawiliśmy na parzone ciasto charakterystyczne dla gotowanej wersji. Okazuje się, że w formie pieczonej również zdaje egzamin, a pierożki mimo swej prostoty mają ciekawą strukturę i smak. Tak więc oto przed Wami kolejne danie z kuchni północnego Tamriel!

PRZYGOTOWANIE
1. CIASTO (4 min)
Do miski wsypujemy mąkę i sól, a także dodajemy oleju rzepakowego lub zamiennie rozpuszczonego masła. Składniki zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wszystko mieszamy widelcem do połączenia składników i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie już można bez obaw dotykać ręką, wyrabiamy je na gładką masę. Gotowe ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką lub talerzem na ok. 20 min. W tym czasie ogarniemy farsz.
2. POR + CZOSNEK (8 min)
Por płuczemy pod bieżącą wodą i myjemy go dokładnie także pomiędzy liśćmi, gdyż może być tam sporo piasku. Odcinamy jego ciemnozielone liście (można zostawić je do gotowania wywaru do innych potrawach), a część jasnozieloną oraz białą przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozpuszczamy czubatą łyżkę masła, najlepiej klarowanego, i wrzucamy pokrojonego pora. Smażymy na średnim ogniu ok. 4 min, co jakiś czas mieszając, aż por zmięknie i będzie lekko zarumieniony. Na koniec przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy go do pora. Smażymy całość jeszcze ok. 30 sekund, a następnie przerzucamy do miski.
3. MIĘSO Z KURCZAKA (10 min)
Pierś z kurczaka oczyszczamy i siekamy nożem na papkę. Na patelni (tej samej, na której smażyliśmy pora) rozgrzewamy resztkę masła i na dużym ogniu smażymy rozdrobnionego kurczaka, ok. 4-5 min do lekkiego zarumienienia. Pod koniec solimy i doprawiamy pieprzem. Dorzucamy do miski z porem i czosnek, mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
4. WAŁKOWANIE I DZIELENIE CIASTA (8 min)
Ciasto wałkujemy partiami, dość cienko na ok. 2mm. Dzielimy je na kwadraty, nasze miały bok ok. 11 cm, ale możecie zrobić mniejsze jeśli wolicie pierożki „na jeden gryz”.
5. FASZEROWANIE (10 min)
Na środek kwadratu układamy po 2 łyżeczki farszu i zawijamy ciasto, sklejając ze sobą sąsiadujące boki, tak jak pokazaliśmy na zdjęciu. Dla bezpieczeństwa można zostawić małą „falbankę” w miejscu łączenia boków.
6. PIECZENIE (30 min)
Uformowane pierogi układamy na papierze do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem, rozbełtanym jajkiem lub zwykła wodą – dzięki temu nabiorą ładnego, złocistego koloru po upieczeniu.
Blaszkę z pierogami wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 30 min do zarumienienia. Czas może się skrócić lub wydłużyć w zależności od rozmiarów pierogów.
PODANIE
Pierogi podawać zaraz po upieczeniu, najlepiej w towarzystwie gęstej śmietany. Sztuka kosztuje 3 septimy, a konsumpcja skutkuje przywróceniem 15 punktów HP w trybie natychmiastowym + po jednym punkcie życia na sekundę przez 2 minuty.
*wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, dziękujemy!
Wydawcą gry w Polsce jest firma Cenega. Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości
*czcionka wykorzystana na zdjęciu pochodzi z http://www.dafont.com/darksskyrimfont.font