COLA Z PUSTKOWI
Fallout
domowa, naturalna wersja napoju z wastelandu
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min, 1h (czekanie)
CENA: 8 zł
LICZBA PORCJI: 6 porcji
POZIOM: proste
STATY: 138 kcal | 0,1 g białka | 34 g węglowodanów | 0,05 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
rondelek
tarka
gaza

SKŁADNIKI:
cukier – 1 szklanka (200g) – można zmniejszyć ilość wg upodobania, lecz nie mniej niż 1/2 szkl.
woda – 1 szklanka (250 ml)
pomarańcza – 1 szt. (300g)
cytryna – 1 szt. (100g)
limonka – 1 szt. (100g)
ziarna kolendry – 1 łyżeczka
wanilia, aromat – kilka kropel
cynamon mielony – 1 łyżeczka (lub 1 laska – 1,50 zł)
imbir świeży – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
lawenda suszona – szczypta (opcjonalnie)
woda gazowana do podania
PRZYGOTOWANIE
1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW (5 min)
Cytrusy szorujemy pod bieżącą wodą i ścieramy z nich skórkę na najdrobniejszych oczkach tarki. Startą skórkę mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru i odkładamy na bok. Wyciskamy sok z limonki i cytryny.
Ziarna kolendry miażdżymy poprzez dociśnięcie boczną stroną noża. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki (zeskrobujemy z niego skórkę) i ścieramy na tarce. Jeśli używamy całej laski cynamonu, to kruszymy ją na mniejsze kawałki. Do mieszaniny przypraw dodajemy tartą gałkę muszkatołową. Powąchajcie mieszankę – już teraz pachnię colą!
2. SYROP (5 min)
Do rondelka dodajemy cukier i podgrzewamy go na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zmniejszamy ogień i kontrolujemy barwę cukru – gry karmel będzie miał mocno bursztynowy kolor, wlewamy do rondelka szklankę wrzącej wody, aby zatrzymać proces karmelizacji. Uważajcie przy tym kroku aby się nie oparzyć, gdyż pierwszy kontakt karmelu z wodą jest dość burzliwy. Mieszamy miksturę i przechodzimy do kolejnego kroku.
3. AROMATYZOWANIE (10 min)
Do syropu karmelowego dodajemy skórkę i sok z cytrusów (oprócz pomarańczy) oraz przygotowane przyprawy.
Gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 10 min. Zestawiamy z palnika i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przelewamy miksturę przez gazę, aby otrzymać klarowny napój.
PODANIE
Gotowy koncentrat napoju mieszamy z wodą gazowaną w proporcjach 1:2 – można je zmodyfikować, jeśli napój jest dla Was za słodki lub zbyt mało wyrazisty. Delektujcie się, jakby jutro nie istniało!
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości