COLA Z PUSTKOWI
Fallout
domowa, naturalna wersja napoju z pustkowi
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min, 1h (czekanie)
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 6 porcji
POZIOM: proste
POTRZEBUJESZ
rondelek
tarka
gaza

SKŁADNIKI:
1 szklanka (200g) białego cukru
1 szklanka (250ml) wrzącej wody
1 pomarańcza (do otarcia skórki)
1 cytryna
1 limonka
1 łyżdeczka ziaren kolendry
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu mielonego (lub 1 laska w całości)
1 łyżeczka imbiru świeżego, startego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
szczypta lawendy suszonej (opcjonalnie)
100 ml zaparzonego espresso (opcjonalnie)
woda gazowana do podania
PRZYGOTOWANIE
1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW (5 min)
Cytrusy szorujemy pod gorącą, bieżącą wodą i ścieramy z nich skórkę na najdrobniejszych oczkach tarki. Startą skórkę mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru i odkładamy na bok. Wyciskamy sok z limonki i cytryny do osobnego naczynia (soku z pomarańczy nie będziemy używać).
Ziarna kolendry miażdżymy poprzez dociśnięcie boczną stroną noża. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki (zeskrobujemy z niego skórkę) i ścieramy na tarce. Jeśli używamy całej laski cynamonu, to kruszymy ją na mniejsze kawałki. Do mieszaniny przypraw dodajemy startą gałkę muszkatołową. Powąchajcie mieszankę – już teraz pachnię colą!
2. SYROP (5 min)
Do rondelka dodajemy 1/4 szklanki cukru i podgrzewamy go na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zmniejszamy ogień i kontrolujemy barwę cukru – gry karmel będzie miał mocno bursztynowy kolor, wlewamy do rondelka szklankę wrzącej wody, aby zatrzymać proces karmelizacji. Uważajcie przy tym kroku aby się nie oparzyć, gdyż pierwszy kontakt karmelu z wodą jest dość burzliwy. Dodajemy resztę cukru (można zmniejszyć ilość, lecz nie mniej niż 1/2 szklanki cukru na cały przepis). Mieszamy miksturę i przechodzimy do kolejnego kroku.
3. AROMATYZOWANIE (10 min)
Do syropu karmelowego dodajemy skórkę z cytrusów oraz przygotowane przyprawy.
Gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 10 min. Zestawiamy z palnika, dodajemy sok z limonki i cytryny oraz kawę (opcjonalnie, jeśli chcecie aby napój zawierał kofeinę), mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przelewamy miksturę przez gazę, aby otrzymać klarowny napój.
PODANIE
Gotowy koncentrat napoju schładzamy, a następnie serwujemy – mieszamy w szklance z wodą gazowaną w proporcjach 1:2 – można je zmodyfikować aby uzyskać odpowiednią słodkość i moc smaku napoju. Delektujcie się, jakby jutro nie istniało!