SPAGHETTI BOLOGNESE – HITMAN: EPISODE 2 – SAPIENZA – makaron z sosem mięsnym na winie

Najnowszy Hitman, który jest już szóstą odsłoną tej serii, odbiega od poprzednich części dzięki kilku nowościom. Po pierwsze brakuje mu podtytułu, dlatego potocznie nazywany jest także Hitmanem 2016, a wszystko dlatego, że przygody Agenta 47 w tej edycji fabularnie odcinają się od poprzednich. Nowością jest tu także bardziej otwarty model rozgrywki oraz sposób dystrybucji – tym razem gra została wydana w formie epizodów, udostępnianych w kolejnych miesiącach po oficjalnej premierze odcinka pierwszego. Każdy z epizodów dzieje się w innej lokalizacji na świecie i stanowi osobne zlecenie, jednakże wszystko zostało połączone jednym wątkiem kampanii głównej. Dodatkowo do dyspozycji oddano mnóstwo zadań i pobocznych wyzwań, co prawda dotyczą one tych samych lokacji, ale ich rozległość oraz dość rozbudowana linia fabularna każdego zlecenia pozwala na przejście tego samego epizodu na różnorodne sposoby.

Agent 47 tradycyjnie używa rozmaitych narzędzi i metod do unicestwiania swoich celów. Jednym z nich jest zatruwanie jedzenia – czasami lżej, tak aby ofiara musiała udać się w ustronne miejsce, gdzie Agent może po cichu dokończyć dzieła, ale także i w śmiercionośny sposób. Oczywiście nie mogliśmy oprzeć się zbadaniu potraw doprawianych przez łysego Agenta i w tym wpisie zajmiemy się daniem, które pojawia się w Epizodzie 2: Sapienza.

cooking-with-47

[uwaga minimalne spoilery!]

Rozgrywkę rozpoczynamy jako niepozorny turysta odwiedzający malowniczą i słoneczną Sapienzę. Już od początku widać kulinarne zwyczaje miasteczka – możemy wejść do lodziarni lub sklepu z lokalnymi produktami mięsnymi. W samej willi Caruso znajdziemy zarówno wyposażoną, pełną produktów spożywczych kuchnię ze spiżarnią, jak i ogródek z grillem czy lodówki z deserami w piwnicy. Trzeba przyznać, że twórcy bardzo wiernie i szczegółowo nakreślili gastronomiczne punkty typowe dla włoskiej kuchni, niby mała rzecz, ale znacznie poprawia immersję gry.

Słoneczna pogoda dopisuje. Pora zatem na porcję lodów z Gelaterii Bella!
A może kiełbaskę z grilla?

Naszym zadaniem w zleceniu jest m.in. zabicie Silvio Caruso, bioinżyniera, który miał bardzo specyficzne stosunki ze swoją zmarłą matką, kochał ją i nienawidził jednocześnie. Nie będziemy opisywać ich relacji bliżej gdyż zepsuło by Wam to rozgrywkę, niemniej matka Silvio, Isabella, była także autorką przepisu na spaghetti bolognese. Silvio zapragnął, aby kucharz z jego willi odtworzył ten rodzinny przepis, jednak szefowi kuchni nadal się to nie udało. Możemy mu jednak pomóc – akurat w dniu naszej wizyty w willi ma się zjawić nowy pomocnik kuchenny, dlatego to doskonała okazja, aby zinfiltrować willę pod przykrywką pracownika kuchni.

Gdy uda nam się podwędzić strój prawdziwemu pomocnikowi, możemy bez problemu wejść na teren willi i przejść do kuchni. Warto zajrzeć do spiżarni, gdyż znajdziemy tam puszki przeterminowanego sosu do spaghetti, który prawdopodobnie leży tam od śmierci matki Caruso. Gdy pogadamy z szefem kuchni, ten poleci nam dokończyć sos. Możemy „doprawić” go albo znalezionym sosem albo trutką na szczury, którą znajdziemy na blacie w kuchni (swoją drogą świetne miejsce na trzymanie trucizny, doprawdy xD).

Organiczna żywność na kuchni…

… a w spiżarni przeterminowany sos.

Czas pokazać szefowi kuchni jak ugotować zabójczo smaczne spaghetti!

Gdy nasze danie jest gotowe, możemy dać sygnał dzwonkiem na obiad. Po chwili szef kuchni nałoży doprawione przez nas spaghetti i zaniesie je Silvio, który pojawi się w ogrodzie. Możecie zakraść się za murek i podsłuchać reakcji Caruso . W zależności czy użyliście trutki czy przeterminowanej puszki sosu Silvio będzie wkurzony lub bardzo zadowolony. W drugim przypadku wyda się, że jego matka wcale nie przyrządzała sosu z tradycyjnej rodzinnej receptury, tylko ze wspomnianych puszek – bo jak inaczej wytłumaczyć fakt, że syn jest tak wniebowzięty efektem kucharzenia Agenta 47?

Ostatni posiłek podano, panie Caruso! Oby smakowało!

Po posiłku Silvio dozna mdłości i uda się w ustronne miejsce. Tam możemy po cichu zajść go od tyłu i zlikwidować. Chociaż warto spróbować jeszcze kilku innych opcji pozbycia się Silvio, gdyż znacznie przybliżają ciekawą historię tej postaci.

Wracając do samego dania, oryginalne bolognese (Ragù alla bolognese) tak naprawdę często podawane jest z makaronem tagliatelle (Włosi uważają, że ten rodzaj lepiej „utrzymuje sos”). Mimo, że matka Caruso prawdopodobnie podawała synowi sos z puszki, to my postanowiliśmy przygotować lekko zmodyfikowaną wersję tradycyjnego bolognese, tak, aby w pełni poczuć włoski klimat Sapienzy. Sos długo się dusi, ale nie wymaga dużo pracy. Trutkę i przeterminowany sos z puszki możecie pominąć 😀

Spaghetti Bolognese Hitman episode 2 Sapienza makaronz sosem mięsnym na winie

hitman-spaghetii-bolognese

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
619 kcal | 31 g białka | 67 g węglowodanów | 25 g tłuszczu
BOLOGNESE Z SAPIENZY
HITMAN
makaron z sosem mięsnym na winie

30 min
2 h (duszenie)
26 zł
5 porcji
łatwe
POTRZEBUJESZ

  • głęboka patelnia
  • garnek
  • durszlak
  • tarka
  • Składniki Koszt
    mielona wołowina (500g) 10 zł
    pancetta lub boczek lekko podwędzany (70g) 1,50 zł
    cebula – 1 duża (200g) 0,40 zł
    marchewka – 1 duża (70g) 0,20zł
    seler naciowy – 2 łodygi (90g) 1 zł
    pomidory w puszce – 1 szt. 1,80 zł
    koncentrat pomidorowy – 1 łyżka (20g) 0,20 zł
    wino czerwone (lub białe) wytrawne – 1 szkl. (250ml) 4,50 zł
    mleko 3,2%- 3/4 szkl. (190 ml) 0,40 zł
    ser żółty, twardy, najlepiej Parmezan (50g) 2 zł
    liść laurowy – 1 szt. 0,10 zł
    natka pietruszki – 1/3 pęczka 0,30 zł
    oliwa z oliwek – 1 łyżka 0,10 zł
    sól, pieprz czarny grubo mielony 0,10 zł
    makaron, najlepiej świeży, spaghetti lub tagliatelle (400g) 3 zł
    Razem 26 zł

    © nerdskitchen.pl

    PRZYGOTOWANIE


    1. SIEKANIE SKŁADNIKÓW (10 min)

    Cebulę i marchew obieramy, łodygi selera myjemy pod bieżącą wodą. Jest to święta trójca warzyw w kuchni włoskiej – nawet kolory przypominają barwy włoskiej flagi. Będą one potrzebne do zrobienia soffritto, podstawy wielu włoskich dań.
    Kroimy warzywa w drobną, równą kostkę – to najbardziej pracochłonny punkt. W taką samą kostkę kroimy boczek (pancettę trudno dostać w polskich sklepach, można zastąpić ją lekko podwędzanym boczkiem).
    spaghetti-bolognese-hitman-episode-2-sapienza-makaron-z-sosem-miesnym-na-winie-1

    2. PODSMAŻANIE BOCZKU I WARZYW (15 min)

    Na suchą i głęboką patelnię o nieprzywieralnym dnie wrzucamy pokrojony boczek. Smażymy go ok. 5 min, mieszając co jakiś czas, powinien nieco się wytopić i zacząć lekko rumienić.

    spaghetti-bolognese-hitman-episode-2-sapienza-makaron-z-sosem-miesnym-na-winie-2

    Następnie dorzucamy pokrojone warzywa, dodajemy 2 szczypty soli i smażymy je na średnim ogniu ok. 8 min, tak aby zmiękły (ale nie powinny się mocno rumienić).  My przerzucamy podduszone warzywa do osobnego garnka, ale jeśli macie dużą, głęboką patelnię możecie kontynuować kolejny punkt w tym samym naczyniu.

    spaghetti-bolognese-hitman-episode-2-sapienza-makaron-z-sosem-miesnym-na-winie-3

    3. PODSMAŻANIE MIĘSA (10 MIN)

    Na patelnię dodajemy odrobinę oliwy lub oleju i wrzucamy mieloną wołowinę. Doprawiamy sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i smażymy ok. 10 min na mocnym ogniu – mięso powinno się dobrze przyrumienić (nie martwcie się, że będzie suche – po 2 h duszenia w winie odzyska soczystość). Pod koniec solimy mięso, mieszamy i przerzucamy je do garnka z warzywami.

    spaghetti-bolognese-hitman-episode-2-sapienza-makaron-z-sosem-miesnym-na-winie-4

    4. KONCENTRAT + WINO (2 min)

    Na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy. Podsmażamy go ok. 1 min, a następnie dolewamy szklankę wina. Gotujemy przez minutę i przelewamy do garnka z warzywami i mięsem.

    spaghetti-bolognese-hitman-episode-2-sapienza-makaron-z-sosem-miesnym-na-winie-5

    spaghetti-bolognese-hitman-episode-2-sapienza-makaron-z-sosem-miesnym-na-winie-6

    5. POMIDORY + LIŚĆ LAUROWY + DUSZENIE (1 h)

    Do garnka dodajemy pomidory z puszki, liść laurowy, szczyptę cukru oraz opcjonalnie 1/2 szklanki bulionu. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas mieszamy.

    spaghetti-bolognese-hitman-episode-2-sapienza-makaron-z-sosem-miesnym-na-winie-7spaghetti-bolognese-hitman-episode-2-sapienza-makaron-z-sosem-miesnym-na-winie-8

    6. MLEKO + DUSZENIE (30 min)

    Do sosu dolewamy mleko, wyciągamy liść laurowy, mieszamy i dusimy przez kolejne 30-45 min. Po tym czasie sos powinien zgęstnieć i nabrać głębokiej, brunatnej barwy. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy soli oraz pieprzu.

    spaghetti-bolognese-hitman-episode-2-sapienza-makaron-z-sosem-miesnym-na-winie-9

    7. MAKARON (10 min)

    Makaron, najlepiej świeży (można kupić go w popularnych dyskontach w dziale ze schłodzoną żywnością) gotujemy w osolonej wodzie na sposób al dente (tak, aby stawiał opór zębom). Odcedzamy go, ale nie przelewamy wodą, gdyż wymyje ona skrobię i makaron nie połączy się z sosem w odpowiedni sposób. Możecie też zostawić odrobinę wody z gotowania – przyda się podczas mieszania makaronu z sosem.

    8. MAKARON + SOS (2 min)

    Porcję odcedzonego makaronu przerzucamy do gorącego sosu, mieszamy i w razie potrzeby dolewamy nieco wody z gotowania makaronu.

    PODANIE


    Porcję makaronu z mięsnym sosem podajemy natychmiast po wymieszaniu i posypujemy startym parmezanem lub innym twardym serem. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

    Upewnijcie się tylko, że nikt nie dosypał czegoś podejrzanego do Waszej porcji!

    Bon Appetit!

    Dzyń dzyń – obiad podano!

     

    Spaghetti Bolognese Hitman episode 2 Sapienza makaronz sosem mięsnym na winie

    Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, która jest wydawcą tytułu w Polsce.

    Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.

    * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

    *wszystkie screenshoty pochodzą z gry Hitman (Io-Interactive | Square-Enix / Eidos)

    Scroll to top