SUNLIGHT SOUFFLE
The Elder Scrolls V: Skyrim
wytrawny suflet serowy z księgi „Uncommon Taste”
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 min, 25 min (czekanie)
CENA: 5,80 zł
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POZIOM: średnio trudne
STATY: 290 kcal | 16 g białka | 9 g węglowodanów | 21 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
rondelek
piekarnik
tarka
trzepaczka
foremki

SKŁADNIKI:
ser żółty, wyrazisty rodzaj (np. cheddar, gruyere), może być mieszanka serów – 100g
mąka pszenna typ 450 – 2 łyżki (30g)
masło – 2 łyżki (30g) + do smarowania
jajo M – 4 szt.
mleko 3,2% – 1 szkl. (250 ml)
bułka tarta – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
zioła (np. oregano) – 1 łyżeczka
chili w proszku – 2 szczypty
pieprz czarny, grubo mielony – 1/2 łyżeczki
sól – wg upodobania
PRZYGOTOWANIE
1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW I FOREMEK (5 min)
Zaczynamy od starcia sera na grubych lub średnich oczkach tarki. Najlepiej użyć kilku rodzajów wyrazistych serów, żeby suflet miał głębszy smak, chociaż zwykła gouda też może być, tylko wtedy trzeba nieco bardziej przyprawić całą potrawę aby uniknąć mdłego posmaku.
Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy w osobnej misce. Odstawiamy na bok.
Środek foremek dokładnie nacieramy masłem, aż po same brzegi, oraz obsypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki strzepujemy. Na podaną porcję wychodzi ok. 3 sufletów w kokilkach – jeśli nie macie takiego sprzętu mogą być też formy od muffinów lub jedna większa metalowa, okrągła forma, w którą można wlać całość ciasta (wtedy czas pieczenia nieco się wydłuży).
2. SOS BESZAMELOWY + SER (10 min)
Mleko podgrzewamy do momentu, aż będzie lekko parowało. Odstawiamy na bok.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy trzepaczką. Gotujemy na małym ogniu maksymalnie przez 1 min, aby nie dopuścić do brązowienia mąki.
Następnie dolewamy ciepłe mleko i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy, która zacznie gęstnieć – będzie ona gęstsza niż tradycyjny sos beszamelowy. Gotujemy masę jeszcze przez 2 minuty, często mieszając.
Doprawiamy sos gałką muszkatołową, świeżo mielonym pieprzem, ziołami (u nas oregano, może być też suszona pietruszka lub zioła prowansalskie), chili oraz solą. Przypraw powinno być nieco za dużo na tę chwilę, gdyż do masy dodajemy jeszcze jajka – warto więc spróbować czy jest to wystarczająco aromatyczna.
Odstawiamy rondelek z beszamelem na 2-3 minuty, aby sos nieco ostygł, następnie dodajemy starty ser i mieszamy.
3. ŻÓŁTKA (1 MIN)
Do letniej masy dodajemy również stopniowo żółtka i energicznie łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy masę na bok.
4. PIEKARNIK
To dobry moment, aby włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 stopni. W międzyczasie zabieramy się pozostałe punkty.
5. PIANA Z BIAŁEK (3 min)
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania tzw. miękkich wierzchołków (soft peaks) – chodzi o to, aby białkowa pianka pozostawiała lekkie haczykowe wzniesienia po wyciągnięciu trzepaczki, jest to stadium przed ubiciem ich na bardzo sztywno. Pianka ma być lekka, ale na tyle stabilna, aby po przewróceniu miski do góry nogami nie wypłynęła.
6. MASA + BIAŁKA (3 min)
Do chłodnej masy serowej dodajemy 1/3 całości ubitej piany i dokładnie mieszamy, aby rozrzedzić konsystencję.
Następnie dodajemy resztę ubitych białek i delikatnie łączymy je z masą za pomocą łyżki, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
7. NAPEŁNIANIE FOREMEK (2 min)
Foremki napełniamy masą do mniej więcej 4/5 wysokości, końcówką noża lekko „nacinamy” miejsce pomiędzy ciastem a foremką – pozwoli to sufletom na bezproblemowe wyrośnięcie ponad formę.
8. PIECZENIE (20min)
Suflety wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 minut. Ciasto powinno znacznie wyrosnąć ponad formę i zbrązowieć z wierzchu. Nie wolno otwierać piekarnika przed upływem 15-20 minut od włożenia sufletów do piekarnika. Gdy będą dobrze wyrośnięte i mocno przyrumienione, wyciągamy je z piekarnika i od razu serwujemy.
PODANIE
Jak podaliśmy wyżej, upieczony suflet serwujemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika – jeśli będziecie za długo czekać, zacznie opadać i nie będzie już tak efektowny.
Napawamy się wspaniałymi widokami krajobrazów w krainie nordów, omijamy strzały lecące w kierunku naszych kolan, a w międzyczasie raczymy się wspaniałym serowym smakiem słonecznego sufletu!
Smakosz jest z Was dumny!
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości