PRZEPIS Z OKAZJI 25-lecia SERII THE ELDER SCROLLS!
APPLE CABBAGE STEW
The Elder Scrolls V: Skyrim
bigos z jabłkami na cydrze
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5 h (30 min przygotowanie, 60 min duszenie)
CENA: 15 zł
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ
nóż i deska
duży garnek
drewniana łopatka
SKŁADNIKI:
młoda kapusta – 1 główka (2 kg)
jabłko czerwone, słodko-kwaśna odmiana – 2 szt.
musztarda sarepska – 2 łyżeczki
cydr jabłkowy – 300 ml
boczek wędzony – 200 g
czosnek – 1 ząbek
olej rzepakowy – 2 łyżki
pieprz czarny mielony
sól
PRZYGOTOWANIE
1. KROJENIE KAPUSTY (5 min)
Kapustę kroimy w ćwiartki i odkrawamy twardy trzon, który wyrzucamy. Następnie szatkujemy kapustę w paski (mniej więcej 2 x 5 cm długości) i odkładamy na bok.
2. PODSMAŻANIE BOCZKU (5 min)
Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy go do dużego garnka i podsmażamy przez 2-3 min na średnim ogniu, aż się lekko zarumieni.
3. PODSMAŻANIE KAPUSTY (10 min)
Do garnka wlewamy olej i dorzucamy poszatkowaną kapustę, dodajemy pół łyżeczki soli i podsmażamy przez ok. 10 min, często mieszając. Przez ten czas kapusta nieco zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
4. DUSZENIE KAPUSTY W CYDRZE (40 min)
Do garnka wlewamy cydr oraz dodajemy liść laurowy i mieszamy całość. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 min.
5. JABŁKA + MUSZTARDA + DUSZENIE (30 min)
Jabłka myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w cienkie półplasterki i dorzucamy do garnka z kapustą. Dodajemy także musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz. Mieszamy wszystko i dusimy przez ok. 20 min na małym ogniu pod przykryciem. Na końcu dodajemy jeszcze nieco soli do smaku.
PODANIE
Kapustę podajemy na ciepło, najlepiej w towarzystwie grillowanego kawałka mięcha!