Apple Cabbage Stew – The Elder Scrolls V: Skyrim – bigos z jabłkami i boczkiem na cydrze

Schowaj/pokaż wstęp

Skyrim to jedna z tych smagających mrozem kraina, w których miska dobrego, gorącego gulaszu potrafi uratować morale niejednego strudzonego wędrowca. Lokalni kucharze w przydrożnych przybytkach nie muszą silić się na wymyślne kombinacje – już najprostsze składniki w rękach zdolnego kuchmistrza potrafią ściągnąć rzesze zmarzniętych klientów, wypatrujących z utęsknieniem porcyjki czegoś ciepłego. Jedną z potraw pasujących do kategorii gulaszy w V odsłonie The Elder Scrolls jest Apple Cabbage Stew, który w grze można ugotować z jabłka, kapusty i soli. Po tym prostym składzie łatwo wywnioskować, że jest to coś na miarę naszego bigosu tylko w bardzo ubogiej, wegetariańskiej wersji.

Podczas rozgrywki Apple Cabbage Stew jest całkiem przydatnym remedium – przywraca 15 punktów Staminy i 10 punktów HP. Zważywszy na te proste i łatwo dostępne w grze składniki, warto przygotować kilka sztuk na palenisku i zapakować na drogę. Moja wersja receptury ma kilka bonusowych składników – w tym cydr czosnek oraz boczek, które powodują, że ten jabłkowy bigos nabiera nowego wymiaru smaku. Nie jest to zbyt wielkie odstępstwo od samej gry, gdyż te składniki idealnie pasują do uniwersum The Elder Scrolls. Całość smakuje jak lżejsza, lekko słodka wersja naszego tradycyjnego bigosu. Świetnie pasuje jako dodatek do pieczeni, ale może być też samodzielnym daniem podawanym z pajda świeżego, wiejskiego chleba.

 

PRZEPIS Z OKAZJI 25-lecia SERII THE ELDER SCROLLS!

APPLE CABBAGE STEW
The Elder Scrolls V: Skyrim
bigos z jabłkami na cydrze

CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5 h (30 min przygotowanie, 60 min duszenie)
CENA: 15 zł
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ
nóż i deska
duży garnek
drewniana łopatka

SKŁADNIKI:

młoda kapusta – 1 główka (2 kg)
jabłko czerwone, słodko-kwaśna odmiana – 2 szt.
musztarda sarepska – 2 łyżeczki
cydr jabłkowy – 300 ml
boczek wędzony – 200 g
czosnek – 1 ząbek
olej rzepakowy – 2 łyżki
pieprz czarny mielony
sól

PRZYGOTOWANIE

1. KROJENIE KAPUSTY (5 min)

Kapustę kroimy w ćwiartki i odkrawamy twardy trzon, który wyrzucamy. Następnie szatkujemy kapustę w paski (mniej więcej 2 x 5 cm długości) i odkładamy na bok.

2. PODSMAŻANIE BOCZKU (5 min)

Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy go do dużego garnka i podsmażamy przez 2-3 min na średnim ogniu, aż się lekko zarumieni.

3. PODSMAŻANIE KAPUSTY (10 min)

Do garnka wlewamy olej i dorzucamy poszatkowaną kapustę, dodajemy pół łyżeczki soli i podsmażamy przez ok. 10 min, często mieszając. Przez ten czas kapusta nieco zmięknie i zmniejszy swoją objętość.

4. DUSZENIE KAPUSTY W CYDRZE (40 min)

Do garnka wlewamy cydr oraz dodajemy liść laurowy i mieszamy całość. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 min.

5. JABŁKA + MUSZTARDA + DUSZENIE (30 min)

Jabłka myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w cienkie półplasterki i dorzucamy do garnka z kapustą. Dodajemy także musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz. Mieszamy wszystko i dusimy przez ok. 20 min na małym ogniu pod przykryciem. Na końcu dodajemy jeszcze nieco soli do smaku.

PODANIE

Kapustę podajemy na ciepło, najlepiej w towarzystwie grillowanego kawałka mięcha!

Scroll to top