PRZEPIS Z OKAZJI 25-LECIA SERII THE ELDER SCROLLS!
SWEETROLL / SŁODKA BUŁKA
The Elder Scrolls V: Skyrim
babka drożdżowa z miodem, kardamonem, cynamonem oraz polewą
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min (1h czekanie)
CENA: 8 zł
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POZIOM: średni
POTRZEBUJESZ
miska
forma do pieczenia (najlepiej okrągła)
łyżka drewniana
piekarnik
ściereczka

SKŁADNIKI:
CIASTO
mąka typ 550 – 2,5 szklanki
jajka – 2 szt.
cukier – ½ szklanki
miód – 2 łyżki
mleko 3,2% – ¾ szklanki
kardamon mielony – ½ łyżeczki
cynamon – 2 łyżeczki
masło – 50g
ZACZYN
drożdże – 20g
mąka – 1 łyżka
mleko – 4 łyżki
cukier – szczypta
POLEWA
serek kremowy – 100g
cukier puder – 60g
PRZYGOTOWANIE
1. ZACZYN (15 min)
Do miski rozkrusz drożdże, dodaj 4 łyżki mleka, mąkę, szczyptę cukru i wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Zostaw na 15 min, aby zaczyn zaczął pracować i podwoił swoją objętość.
2. CIASTO
Do zaczynu dodaj letnie mleko, rozpuszczone masło, mąkę, miód, cukier, jajka oraz szczyptę soli. Wymieszaj łyżką, a następnie wyrób na jednolitą, elastyczną masę – powinna być lepka, dlatego lepiej zrobić to za pomocą maszyny, lub podsypując ciasto i ręce lekko mąką podczas procesu.
3. WYRASTANIE (1,5h)
Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp mąką. Przełóż do formy ciasto, wyrównaj z wierzchu. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na ok. 1h-1,5h.
4. PIECZENIE (30 min)
Wyrośnięte ciasto piecz w temp. 180 stopni przez ok. 30 min (musi być rumiane z wierzchu).
5. STUDZENIE
Wyjmij ciasto wraz z foremką, wystudź przez 30 min i wyjmij z formy. Wystudź całkowicie lub podawaj lekko ciepłe.
6. POLEWA (5 min)
Serek i cukier puder (oraz opcjonalnie aromat migdałowy lub kilka kropel soku z cytryny) umieszczamy w misce i mieszamy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Powstałą polewą obficie smarujemy wierzch ciasta – nadmiar powoli spłynie bo bokach ciasta.
PODANIE
Ciasto podawaj lekko ciepłe lub całkowicie wystudzone. Szklanica dobrego naparu lub miodu pitnego świetnie komponuje się z tą słynną, będącą obiektem częstych kradzieży, słodką bułką!