WOŁOWINA W CYNAMONIE I GOŹDZIKACH KEIRY METZ – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON

Schowaj/pokaż wstęp

[Uwaga minimalny spoiler alert]

Wiedźmińskie uniwersum to nie tylko budzące strach potwory, krwawe walki czy destrukcyjna magia, jest w nim jeszcze sporo miejsca na romantyczne uniesienia i chwile przyjemności, także te związane z kulinarną rozpustą.

Geralt dzięki swojej niezwykłej słabości do pomocy czarodziejkom w potrzebie ma okazję spróbować specjałów, jakie Keira Metz przygotowała w zamian za wsparcie na Kłomnicy na dziękczynną kolację w środku lasu. Co prawda bohater został podstępem namówiony do znalezienia i dostarczenia składników z zaginionego transportu, które zamiast magicznych odczynników okazały się być… zbiorem wykwintnych mięs, drogich win i przypraw z Zerrikanii.

keira-metz-kolacja-wiedzmin-3-dziki-gon

Jednakże któż martwiłby się drobnym kłamstewkiem, jeśli miałby w zamian okazję skosztować wołowiny w cynamonie i goździkach przy akompaniamencie wytrwanego wina z Zubarran? A to wszystko w pięknej aranżacji, romantycznej scenerii, nie wspominając już o opcji pikantnego zakończenia tak uroczystego wieczoru… My jednak nie będziemy ściemniać i powiemy wprost – biegnijcie do kupca po składniki, bo wołowina wg Keiry to naprawdę niecodzienna rzecz, która pozwoli Wam przenieść się na chwilę do świata wiedźmińskiej kuchni.

WOŁOWINA KEIRY METZ
Wiedźmin 3: Dziki Gon
wołowina duszona z cynamonem i goździkami oraz winem

CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 min
2 h (duszenie)
CENA: 25 zł
PORCJE: 3 porcje
LVL: średnio trudne
POTRZEBUJESZ
miska
patelnia
duży garnek

SKŁADNIKI:

wołowina, u nas z udźca (600g)
wino czerwone półwytrawne lub półsłodkie (350 ml)
goździki – 4 szt.
cynamon – 1 laska
czosnek – 3 ząbki
cebula – 2 szt (200g)
marchewka – 1 duża (100g)
smalec lub masło klarowane – 3 łyżki (50g)
pieprz, sól
natka pietruszki – 1/3 pęczka
świeży chleb – 3 pajdy
miód – 1-2 łyżki

PRZYGOTOWANIE – ODCINEK NA YT

 

PRZYGOTOWANIE – WERSJA TEKSTOWA

1. MARYNOWANIE (5 min)

Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w 2-3cm kawałki i wrzucamy do miski. Zalewamy je czerwonym winem (możecie też użyć półsłodkiego), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 goździki oraz 1 laskę cynamonu. Tylko przypadkiem nie wrzucajcie do marynaty soli, bo wołowina stanie się twarda! Miksturę mieszamy, zakrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 10 godzin.
wołowina w cynamonie i goździkach - wiedźmin dziki gon (9)

2. SMAŻENIE CEBULI I MARCHEWKI (15 min)

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę smalcu lub masła klarowanego i wrzucamy na to 2 cebule pokrojone w piórka (czyli na pół, a następne w cienkie plasterki), dodajemy szczyptę cukru i smażymy na średnim ogniu ok. 5 min do lekkiego zrumienienia, co jakiś czas mieszając. Następnie przerzucamy usmażoną cebulę do garnka, a na patelnię dodajemy jeszcze ok. pół łyżki tłuszczu i pokrojoną w dużą kostkę marchewkę. Obsmażamy ok. 4 min i również przerzucamy marchewkę do garnka.
wołowina w cynamonie i goździkach - wiedźmin dziki gon (1)

wołowina w cynamonie i goździkach - wiedźmin dziki gon (2)

3. GOTOWANIE MARYNATY (8-10 min)

Mięso odcedzamy z marynaty, którą z kolei w całości (wraz z laską cynamonu i goździkami) przelewamy do garnka z usmażonymi warzywami i wstawiamy go na mały ogień, aby mikstura powoli się gotowała.

4. OBSMAŻANIE MIĘSA (8 min)

Na patelni rozpuszczamy resztę tłuszczu (ok. 1,5 łyżki), ogień ustawiamy na maximum i kiedy porządnie się rozgrzeje, wrzucamy mięso. Obsmażamy je z każdej strony do zrumienienia – w trakcie mięso puści wodę, którą należy odlewać do garnka z marynatą, aby pozwolić mięsu się usmażyć, a nie dusić. Gdy mięso będzie już przysmażone na brązowo, przerzucamy je do wrzącej mikstury w garnku (płyn musi być gorący, aby mięso nie doznało szoku termicznego i nie zamieniło się w gumową podeszwę).

wołowina w cynamonie i goździkach - wiedźmin dziki gon (5)

5. DUSZENIE (1,5 -2 h)

Zawartość garnka doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, ok. 1,5-2h do momentu, aż mięso będzie delikatne, co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody lub bulionu wołowego, jeśli większość płynu wyparuje.
wołowina w cynamonie i goździkach - wiedźmin dziki gon (6)
Około 20 minut przed końcem gotowania wyciągamy cynamon i goździki oraz dodajemy soli. Mieszamy, próbujemy, w razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki miodu (to już zależy od Waszych preferencji – miód idealnie sprawdzi się, jeśli chcecie przełamać wytrawny smak winnego sosu słodyczą) i gotujemy do całkowitej miękkości mięsa oraz uzyskania  gęstej konsystencji, jak na zdjęciu poniżej.
wołowina w cynamonie i goździkach - wiedźmin dziki gon (7)

PODANIE

Gulasz podajemy posypany natką pietruszki i z pajdą świeżego, wiejskiego chleba. Takie wykwintne, korzenne danie z pewnością zadowoli Wasze podniebienia. W końcu Keira wie, co dobre! Vella Glan!


POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA!

Scroll to top