WOŁOWINA W CYNAMONIE I GOŹDZIKACH KEIRY METZ – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON

[Uwaga minimalny spoiler alert]


Wiedźmińskie uniwersum to nie tylko budzące strach potwory, krwawe walki czy destrukcyjna magia, jest w nim jeszcze sporo miejsca na romantyczne uniesienia i chwile przyjemności, także te związane z kulinarną rozpustą.

Geralt dzięki swojej niezwykłej słabości do pomocy czarodziejkom w potrzebie ma okazję spróbować specjałów, jakie Keira Metz przygotowała w zamian za wsparcie na Kłomnicy na dziękczynną kolację w środku lasu. Co prawda bohater został podstępem namówiony do znalezienia i dostarczenia składników z zaginionego transportu, które zamiast magicznych odczynników okazały się być… zbiorem wykwintnych mięs, drogich win i przypraw z Zerrikanii.

   
keira-metz-kolacja-wiedzmin-3-dziki-gon   

Jednakże któż martwiłby się drobnym kłamstewkiem, jeśli miałby w zamian okazję skosztować wołowiny w cynamonie i goździkach przy akompaniamencie wytrwanego wina z Zubarran? A to wszystko w pięknej aranżacji, romantycznej scenerii, nie wspominając już o opcji pikantnego zakończenia tak uroczystego wieczoru…

My jednak nie będziemy ściemniać i powiemy wprost – biegnijcie do kupca po składniki, bo wołowina wg Keiry to naprawdę niecodzienna rzecz, która pozwoli Wam przenieść się na chwilę do świata wiedźmińskiej kuchni.

wołowina w cynamonie i goździkach - wiedźmin dziki gon (8)
ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
WOŁOWINA KEIRY METZ
Wiedźmin 3: Dziki Gon
wołowina duszona z cynamonem i goździkami oraz winem

30 min
2 h (duszenie)
24 zł
3 porcje
średnio trudne
POTRZEBUJESZ

  • miska
  • patelnia
  • duży garnek
  • Składniki Koszt
    wołowina, u nas z udźca [600g] 13 zł
    wino czerwone półwytrawne lub półsłodkie [350 ml] 7 zł
    goździki – 4 szt. 0,20 zł
    cynamon – 1 laska 0,60 zł
    czosnek – 3 ząbki 0,30 zł
    cebula – 2 szt [200g] 0,40 zł
    marchewka – 1 duża [100g] 0,20 zł
    smalec lub masło klarowane – 3 łyżki [50g] 0,70 zł
    pieprz, sól 0,40 zł
    natka pietruszki – 1/3 pęczka 0,30 zł
    świeży chleb – 3 pajdy 0,80 zł
    [opcjonalnie] miód – 2 łyżki 0,50 zł
    Razem 24 zł

    © nerdskitchen.pl

    PRZYGOTOWANIE – ODCINEK NA YT




    PRZYGOTOWANIE – WERSJA TEKSTOWA


    1. MARYNOWANIE (5 min)

    Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w 2-3cm kawałki i wrzucamy do miski. Zalewamy je czerwonym winem (możecie też użyć półsłodkiego), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 goździki oraz 1 laskę cynamonu. Tylko przypadkiem nie wrzucajcie do marynaty soli, bo wołowina stanie się twarda! Miksturę mieszamy, zakrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 10 godzin.

    wołowina w cynamonie i goździkach - wiedźmin dziki gon (9)

    2. SMAŻENIE CEBULI I MARCHEWKI (15 min)

    Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę smalcu lub masła klarowanego i wrzucamy na to 2 cebule pokrojone w piórka (czyli na pół, a następne w cienkie plasterki), dodajemy szczyptę cukru i smażymy na średnim ogniu ok. 5 min do lekkiego zrumienienia, co jakiś czas mieszając. Następnie przerzucamy usmażoną cebulę do garnka, a na patelnię dodajemy jeszcze ok. pół łyżki tłuszczu i pokrojoną w dużą kostkę marchewkę. Obsmażamy ok. 4 min i również przerzucamy marchewkę do garnka.

    wołowina w cynamonie i goździkach - wiedźmin dziki gon (1)

    wołowina w cynamonie i goździkach - wiedźmin dziki gon (2)

    3. GOTOWANIE MARYNATY (8-10 min)

    Mięso odcedzamy z marynaty, którą z kolei w całości (wraz z laską cynamonu i goździkami) przelewamy do garnka z usmażonymi warzywami i wstawiamy go na mały ogień, aby mikstura powoli się gotowała.

    4. OBSMAŻANIE MIĘSA (8 min)

    Na patelni rozpuszczamy resztę tłuszczu (ok. 1,5 łyżki), ogień ustawiamy na maximum i kiedy porządnie się rozgrzeje, wrzucamy mięso. Obsmażamy je z każdej strony do zrumienienia – w trakcie mięso puści wodę, którą należy odlewać do garnka z marynatą, aby pozwolić mięsu się usmażyć, a nie dusić. Gdy mięso będzie już przysmażone na brązowo, przerzucamy je do wrzącej mikstury w garnku (płyn musi być gorący, aby mięso nie doznało szoku termicznego i nie zamieniło się w gumową podeszwę).

    wołowina w cynamonie i goździkach - wiedźmin dziki gon (3)

    wołowina w cynamonie i goździkach - wiedźmin dziki gon (5)

    3. DUSZENIE (1,5 -2 h)

    Zawartość garnka doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, ok. 1,5-2h do momentu, aż mięso będzie delikatne, co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody lub bulionu wołowego, jeśli większość płynu wyparuje. 

    wołowina w cynamonie i goździkach - wiedźmin dziki gon (6)

    Około 20 minut przed końcem gotowania wyciągamy cynamon i goździki oraz dodajemy soli. Mieszamy, próbujemy, w razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki miodu (to już zależy od Waszych preferencji – miód idealnie sprawdzi się, jeśli chcecie przełamać wytrawny smak winnego sosu słodyczą) i gotujemy do całkowitej miękkości mięsa oraz uzyskania  gęstej konsystencji, jak na zdjęciu poniżej.

    wołowina w cynamonie i goździkach - wiedźmin dziki gon (7) 


    PODANIE


    Gulasz podajemy posypany natką pietruszki i z pajdą świeżego, wiejskiego chleba. Takie wykwintne, korzenne danie z pewnością zadowoli Wasze podniebienia. W końcu Keira wie, co dobre! Vella Glan!
    wołowina w cynamonie i goździkach - wiedźmin dziki gon (8)

    POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA!

    ZUPA CEBULOWA NA WINIE BUTCHER OF BLAVIKEN

    TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ

    „WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH

    ZALEWAJKA MAHAKAMSKA

    „Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM

    SANDACZ W TYMIANKU

    * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

    *strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką

    *czcionka wykorzystana na zdjęciu pochodzi stąd

    Posted in Czas: 30-60 min, Danie główne, Danie mięsne, Przepisy, WIEDŹMIN and tagged , , , , , , , , , .