

PRZYGOTOWANIE
1. PUREE Z DYNI (20 min + 60 min pieczenia)
Ten krok warto uczynić na większa skalę – najlepiej zrobić sobie dużą partię z jednej, porządnej dyni i zamrozić na kolejne ciastka.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. W międzyczasie zajmujemy się dynią – myjemy ją, kroimy w ćwiartki i wydrążamy pestki wraz z gąbkowatym miąższem ze środka (pestki warto ususzyć i zjeść zawartość). Następnie kroimy ćwiartki w mniejsze kawałki, najlepiej podłużne łódeczki. Pokrojoną dynię wkładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową z wierzchu i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 50-60 min, do momentu, aż dynia będzie miękka (sprawdzamy to wkładając widelec – jeśli wchodzi prawie bez żadnego oporu, to dynia jest gotowa). Wyciągamy dynię z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Następnie wydrążamy miąższ (skórka powinna dać się łatwo zdjąć, chociaż to też zależy od rodzaju dynii) i miksujemy go blenderem lub rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków. To, czego nie wykorzystamy do ciastek, zamrażamy w plastikowych pojemnikach. Później wystarczy takie puree rozmrozić i wykorzystać do kolejnych partii ciastek.
2. PIEKARNIK
Ustawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. W czasie nagrzewania ogarniemy ciasto.
3. MASŁO + CUKIER + PUREE Z DYNI (3 min)
Masło najlepiej wyciągnąć z lodówki na jakąś godzinę przed robieniem ciastek. Gdy będzie już miękkie, wrzucamy je do miski razem z cukrem pudrem i ucieramy trzepaczką na gładką masę. Następnie dodajemy puree z dynii i mieszamy do dokładnego połączenia składników (jeśli wrzucicie zimne puree, to masło może się pozbijać w grudki – wtedy wystarczy włożyć miksturę na 10 sek na średnią moc do mikrofalówki i wymieszać).
4. SUCHE SKŁADNIKI + MOKRE SKŁADNIKI (4 min)
W osobnej misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą oraz zwykłą, proszek do pieczenia, szczyptę soli i przyprawy (możecie zmienić ilość każdej z nich wg własnych upodobań, chociaż warto uważać z chili, aby nie przesadzić – ogólnie powinna Wam wyjść płaska łyżka po wsypaniu wszystkich przypraw).
Otrzymaną mieszankę wsypujemy partiami do mikstury z dyni, masła i cukru, mieszając łopatką lub łyżką tylko do połączenia składników.
3. NAKŁADANIE I PIECZENIE CIASTEK (3 min + 12 min)
Ciasto ma dość luźną konsystencję, więc porcję na jedno ciastko najlepiej nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. My nałożyliśmy porcję płaskiej łyżki na ciastko. Pamiętajcie też o odstępach między ciastkami (z 3 cm), gdyż lekko urosną. Gotowe porcje wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 min, do bardzo lekkiego zrumienienia boków i wierzchu. Wyciągamy ciastka z piekarnika i studzimy (najlepiej na kratce). Gdy są gorące, mają bardzo miękką konsystencję, prawie jak pierniki, jednak po wystudzeniu nieco twardnieją z wierzchu, zachowując miękki środek.
PODANIE
Ciastka powinny utrzymać świeżość przez kilka dni, ale jeszcze nie dane było nam tego sprawdzić… Po konsumpcji ciastka przez 45 min dodają +30% Magic Finda, 70 punktów obrażeń od czynników dodatkowych oraz + 15% więcej doświadczenia za zabicie. Nic, tylko crafcić i pałaszować!
OM NOM NOM!
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości
*strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką
*czcionka wykorzystana do zdjęcia pochodzi z http://www.dafont.com/elementary-gothic.font