THE MIGHTY CLUCK – GTA IV – podwójny chicken burger

Czy podczas gry w GTA IV także ciekła Wam ślinka, gdy Niko Bellic w przerwie pomiędzy rozróbami beztrosko zamawiał sobie zestawik w jednym z fast-foodów? Nam się zdarzało i jako zatwardziali miłośnicy mięcha nie mogliśmy oprzeć się marzeniom o wypaśnych burgerach z plakatów. Czas na największego zawodnika, Heart Stoppera z Burger Shota, przyjdzie nieco później, a w tym wpisie zajmiemy się czymś w rodzaju „małej” rozgrzeweczki – podwójnym chicken burgerem „The Mighty Cluck” z Cluckin Bella. Restaurację można odwiedzić nie tylko w IV, za to tylko tam możemy napotkać plakaty reklamujące tegoż burgera, który wg sloganu posiada o 200% większe piersi z kurczaka (aluzja do prawdziwej „kurczakowej” sieci i jej rzekomych praktyk). Warto wspomnieć, że jest to także ulubione miejsce posiłków kompanów Niko, Little Jacoba i Dwayne’a (pozdro dla kumatych).

Przy opracowywaniu przepisu postawiliśmy na oryginalną, kilkuskładnikową, aromatyczną panierkę i tradycyjne dodatki jak sałata, ser, ketchup i majonez. Jeśli chcecie użyć domowych bułek do burgerów – polecamy ten przepis na bardzo proste i dość szybkie mega buły. Burgery smakują w nich o niebo lepiej niż w dmuchanych bułkach z supermarketu.

the mighty cluck- gta iv - chicken burger m

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!


PRZYGOTOWANIE


1. PANIERKA (3 min)

Płatki owsiane, kukurydziane, bułkę tartą oraz siemię lniane wrzucamy do blendera i miksujemy, aby uzyskać dość drobną panierkę. Możemy też użyć moździerza i utrzeć składniki lub utłuc je wałkiem do ciasta czy tłuczkiem od mięsa. Gotową panierką przesypujemy do szerokiego pojemnika lub talerza.
the mighty cluck- gta iv - chicken burger-1

the mighty cluck- gta iv - chicken burger-2

2. CIASTO (2 min)

Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy (oczywiście możecie zmieniać skład w zależności od upodobań i zawartości spiżarni – dobrze pasuje tu też mielona kolendra czy kmin rzymski), dodajemy sos sojowy, mąkę oraz wodę. Mieszamy i próbujemy, czy ciasto jest wystarczająco aromatyczne  i słone – co prawda sos sojowy sam jest już dość słony, ale zazwyczaj należy dodać jeszcze ekstra porcję soli, gdyż mięsa nie będziemy już dodatkowo przyprawiać. Konsystencja ciasta powinna być bardzo gęsta, a kolor intensywnie brązowy.

the mighty cluck- gta iv - chicken burger-3

the mighty cluck- gta iv - chicken burger-4

3. MARYNOWANIE MIĘSA (3 +15 min)

Dużą, pojedynczą pierś z kurczaka dzielimy na dwa średniej grubości filety i ewentualnie oczyszczamy błonek. Następnie dokładnie obtaczamy filety w cieście i odstawiamy na co najmniej 15 minut do lodówki.

the mighty cluck- gta iv - chicken burger-12

the mighty cluck- gta iv - chicken burger-5

4. PANIEROWANIE + SMAŻENIE (6-8 min)

Zamarynowane filety dokładnie obtaczamy w panierce. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu smażymy kurczaka ok. 3-4 minut z obu stron aż do uzyskania złocistej panierki.

5. MONTOWANIE BURGERA (3 min)

Bułkę kroimy na pół i tostujemy od wewnątrz na suchej patelni (lub serwujemy świeżo upieczone buły wprost z piekarnika). Na dolną połówkę nakładamy ketchup, następnie liść sałaty, usmażonego kurczaka, plaster sera topionego, ponownie sałatę i kurczaka. Górną połówkę solidnie smarujemy majonezem, dokładamy na to jeszcze jeden liść sałaty i składamy w burgera, lekko dociskając go ręką, aby całość się nie rozpadła.

the mighty cluck- gta iv - chicken burger-10

the mighty cluck- gta iv - chicken burger-9

 

PODANIE

Tak potężny burger sprawi, że nie będziecie już więcej musieli zazdrościć Niko dostępu do ‚wspaniałości’ zachodnich fast-foodów.

Cock-a-doodle-do!

the mighty cluck- gta iv - chicken burger m

OM NOM NOM!

 

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

*strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką

*ukazanie repliki na zdjęciu jest zabiegiem ozdobnym i nie ma na celu promowania broni

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Posted in Cena: 5-7,50 zł, Czas: 15-30 min, Danie główne, Danie mięsne, GTA, Przepisy, Z GIER and tagged , , , , , , , , .
  • http://yetiograch.pl/ Piotr „Jasiek” Próchnicki

    OTO NISZCZYCIEL ŚWIATÓW!
    „TEN, KTÓRY ŻOŁĄDEK ZAPCHA PO WSZE CZASY!”
    DRZYJCIE PRZED NIM I JEGO POTĘGĄ!

    • NerdsKitchen

      chyba nie trzeba już nic do tego komentarza dodawać :)

  • http://www.nope.no Paweł

    Damn, zgłodniałem na maxa. Świetne rzeczy tu macie, drodzy Państwo!

    • NerdsKitchen

      Dziękować! Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko zapodać ten wymowny mem jako odpowiedź 😀

      • http://www.nope.no Paweł

        Hah, dokładnie! I’m indeed white 😉