
PRZYGOTOWANIE
1. ZIEMNIAKI (5 min)
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki średniej wielkości. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. W czasie gotowania zabieramy się za mięsną warstwę zapiekanki.
2. CEBULA + CZOSNEK + MIĘSO (10 min)
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem szczypty soli. Po 3 minutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę, mieszamy i smażymy ok.1 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy całość ok. 4 minut na mocnym ogniu, rozdrabniając mięso łopatką.
3. MARCHEWKA (5 min)
Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Wrzucamy ją na patelnię, dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, nieco soli oraz pieprzu, mieszamy i smażymy wszystko ok. 5 min.
4. WINO + SOS WORCESTER + GROSZEK (10 min)
Podsmażone mięso z marchewką podlewamy winem, dodajemy szczyptę suszonego tymianku oraz groszek odsączony z zalewy i gotujemy do zredukowania się płynu. Następnie dodajemy 2 łyżki sosu worcester (możecie pominąć, ale warto go użyć, bo dodaje on głębszego smaku – sos można kupić np. podczas tygodnia brytyjskiego w znanej sieci niemieckich sklepów) i dusimy wszystko jeszcze chwilę, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Kiedy mięsny farsz jest już dość zwarty – wyłączamy palnik i odstawiamy do wystygnięcia.
5. MASA ZIEMNIACZANA (3 min)
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich po 2 łyżki masła i śmietany oraz nieco gałki muszkatołowej do smaku i ubijamy całość tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę (zwykłym widelcem też da radę, ale trzeba zrobić to bardzo dokładnie aby nie zostawić ziemniaczanych grudek).
PIEKARNIK
Włączcie piekarnik i nastawcie go na 150 stopni, opcja góra i dół.
6. MONTAŻ ZAPIEKANKI + PIECZENIE (5 min + 40 min)
Farsz mięsny nakładamy do formy i równomiernie go rozprowadzamy. Następnie wykładamy na niego masę ziemniaczaną i posypujemy wierzch drobno startym serem (na najdrobniejszych oczkach tarki, takich jak do parmezanu). Na koniec „mierzwimy” wierzch widelcem, tak aby powstały fale. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 min do mocnego zarumienienia wierzchu.
PODANIE
Zapiekanka jest bardzo kaloryczna i nadaje się na syty posiłek dla kilku osób. W zestawie z dobrze uwarzonym piwem stanowi idealne pokrzepienie nie tylko dla strudzonych walką z dremorami wojowników.
Jeśli chcecie poczuć kulinarny klimat prowincji Cyrodill to upichcenie Shepherd’ Pie jest na to doskonałym sposobem !
*wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, dziękujemy!
Wydawcą gry w Polsce jest firma Cenega. Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.