VIDEO PRZEPIS
MARYNOWANA DYNIA i SAŁATKA Z KRWISTYM WIŚNIOWYM DRESSINGIEM
Dying Light 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 h + 2 dni na marynowanie
CENA: średnia
PORCJE: 1 duży słoik + 1 porcja sałatki
TRUDNOŚĆ: łatwe
POTRZEBNE:
nóż
garnek z pokrywką
słoik
małe sitko
miseczki
SKŁADNIKI:
MARYNOWANA DYNIA:
600g jadalnej dyni (np. dyni piżmowej), pozbawionej nasion, obranej i pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka soli
2 ½ szklanki / 600ml wody, lub wedle potrzeb
1/2 szklanki / 120ml octu 10%
1/3 szklanki / 70g cukru
2 grube plasterki imbiru, obrane
1/2 łyżeczki płatków chili
6 goździków
2 jagód ziela angielskiego
1/2 łyżeczki nasion żółtej gorczycy
2 łyżki / 50g miodu wielokwiatowego
DRESSING WIŚNIOWY:
2 płaskie łyżki dżemu wiśniowego
2 łyżki płynu z marynowanej dyni
2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
1/3 łyżeczki ostrej musztardy
szczypta soli
SAŁATKA
dressing wiśniowy (patrz powyżej)
2-3 garście / 60g mieszanki sałat
kilka kawałków / 70g koziego sera
garść marynowanej dyni, odcedzonej
1 łyżka pestek dyni, prażonych
PRZYGOTOWANIE
MARYNOWANA DYNIA
- Przetnij dynię na pół, usuń nasiona i komorę nasienną.
- Pokrój dynię w długie plasterki, a następnie obierz.
- Obrany miąższ dyni pokrój na równe kawałki.
- Dodaj kawałki dyni do garnka.
- Dodaj wodę tylko do przykrycia dyni, dodaj sól.
- Przykryj, zamieszaj, postaw na średni ogień i zagotuj.
- Gotuj przez 5 minut.
- Następnie dodaj ocet, cukier i przyprawy (imbir, chili, goździki, gorczyca żółta). Możesz dodać inne przyprawy (np. laskę cynamonu lub liść laurowy) lub z niektórych zrezygnować (np. chili, aby było mniej pikantne), jeśli chcesz, ale pamiętaj, aby nie przesadzać z ilością, ponieważ dynia nabierze mocniejszego smaku w ciągu 2 dni.
- Kontynuuj gotowanie dyni, aż będzie miękka, ale wciąż jędrna i nierozpadająca się, przez około 10-15 minut.
- Wyłącz ogień i dodaj miód.
- Ugotowane kawałki dyni i przyprawy przełóż do słoików.
- Wytrzyj brzegi słoików ściereczką.
- Wlej płyn z gotowania dyni.
- Szczelnie zamknij pokrywki.
- Odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowuj w zimnym miejscu przez 2 dni przed podaniem w sałatce, aby smaki mogły się przegryźć.
DRESSING WIŚNIOWY
- Przetrzyj konfiturę wiśniową przez sitko do miski.
- Dodaj płyn z marynowanej dyni, musztardę i szczyptę soli.
- Wmieszaj olej i kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz gęsty, gładki sos.
SAŁATKA
- Rozłóż porcję dressingu na talerzu.
- Dodaj sałatę na talerz.
- Dodaj kawałki koziego sera.
- Dodaj kawałki odcedzonej, marynowanej dyni
- Udekoruj pestkami dyni.
- Skrop dodatkową porcją dressingu.
- Podawaj natychmiast i smacznego!