Marynowana dynia i sałatka z krwistym wiśniowym sosem – Dying Light

Ukryj/pokaż wstęp

Z dumą prezentujemy pierwszy przepis z serii Dying2Cook, inspirowanej grą Dying Light, który przygotowaliśmy dla Was we współpracy z Techland. A jako że mamy teraz okres Halloween, rozpoczniemy od nawiązania do Farmy Dyniowej z Villedor.

Na terenie wspomnianej farmy można znaleźć mnóstwo słoików z marynowaną dynią – i jest to nasz pierwszy przepis do przygotowania! Jako hołd dla mieszkańców Villedor, którzy uprawiają warzywa i trzymają kozy w zagrodach na dachach budynków – uzupełnimy danie sałatką, kozim serem i krwistym dressingiem na bazie wiśni. Ale możesz użyć marynowanej dyni także w innych daniach, np. na toście lub jako dodatek do głównych dań mięsnych.

Post sponsorowany we współpracy z Techland

VIDEO PRZEPIS

MARYNOWANA DYNIA i SAŁATKA Z KRWISTYM WIŚNIOWYM DRESSINGIEM
Dying Light 2

CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 h + 2 dni na marynowanie
CENA: średnia
PORCJE: 1 duży słoik + 1 porcja sałatki
TRUDNOŚĆ: łatwe
POTRZEBNE:
nóż
garnek z pokrywką
słoik
małe sitko
miseczki

SKŁADNIKI:

MARYNOWANA DYNIA:
600g jadalnej dyni (np. dyni piżmowej), pozbawionej nasion, obranej i pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka soli
2 ½ szklanki / 600ml wody, lub wedle potrzeb
1/2 szklanki / 120ml octu 10%
1/3 szklanki / 70g cukru
2 grube plasterki imbiru, obrane
1/2 łyżeczki płatków chili
6 goździków
2 jagód ziela angielskiego
1/2 łyżeczki nasion żółtej gorczycy
2 łyżki / 50g miodu wielokwiatowego
DRESSING WIŚNIOWY:
2 płaskie łyżki dżemu wiśniowego
2 łyżki płynu z marynowanej dyni
2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
1/3 łyżeczki ostrej musztardy
szczypta soli
SAŁATKA
dressing wiśniowy (patrz powyżej)
2-3 garście / 60g mieszanki sałat
kilka kawałków / 70g koziego sera
garść marynowanej dyni, odcedzonej
1 łyżka pestek dyni, prażonych

PRZYGOTOWANIE

MARYNOWANA DYNIA
  1. Przetnij dynię na pół, usuń nasiona i komorę nasienną.
  2. Pokrój dynię w długie plasterki, a następnie obierz.
  3. Obrany miąższ dyni pokrój na równe kawałki.
  4. Dodaj kawałki dyni do garnka.
  5. Dodaj wodę tylko do przykrycia dyni, dodaj sól.
  6. Przykryj, zamieszaj, postaw na średni ogień i zagotuj.
  7. Gotuj przez 5 minut.
  8. Następnie dodaj ocet, cukier i przyprawy (imbir, chili, goździki, gorczyca żółta). Możesz dodać inne przyprawy (np. laskę cynamonu lub liść laurowy) lub z niektórych zrezygnować (np. chili, aby było mniej pikantne), jeśli chcesz, ale pamiętaj, aby nie przesadzać z ilością, ponieważ dynia nabierze mocniejszego smaku w ciągu 2 dni.
  9. Kontynuuj gotowanie dyni, aż będzie miękka, ale wciąż jędrna i nierozpadająca się, przez około 10-15 minut.
  10. Wyłącz ogień i dodaj miód.
  11. Ugotowane kawałki dyni i przyprawy przełóż do słoików.
  12. Wytrzyj brzegi słoików ściereczką.
  13. Wlej płyn z gotowania dyni.
  14. Szczelnie zamknij pokrywki.
  15. Odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  16. Przechowuj w zimnym miejscu przez 2 dni przed podaniem w sałatce, aby smaki mogły się przegryźć.
DRESSING WIŚNIOWY
  1. Przetrzyj konfiturę wiśniową przez sitko do miski.
  2. Dodaj płyn z marynowanej dyni, musztardę i szczyptę soli.
  3. Wmieszaj olej i kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz gęsty, gładki sos.
SAŁATKA
  1. Rozłóż porcję dressingu na talerzu.
  2. Dodaj sałatę na talerz.
  3. Dodaj kawałki koziego sera.
  4. Dodaj kawałki odcedzonej, marynowanej dyni
  5. Udekoruj pestkami dyni.
  6. Skrop dodatkową porcją dressingu.
  7. Podawaj natychmiast i smacznego!


Scroll to top