ZUPA KUKURYDZIANA – 1,40 zł

Zupa ekspresowa o niespotykanym uroku. Przyda się jako ciekawa przystawka do mięsnego dania głównego. Do tego jest niezwykle tania! Tym, którym brakuje akcentu mięsnego, polecamy zamienić grzanki na płatki podsmażonego wędzonego boczku, który idealnie przełamie słodkawą nutę zupy.

Zdjęcia pochodzą z pierwszej wersji bloga i nie doczekały się jeszcze wymiany – mamy jednak nadzieję, że nie zrażą Was do wypróbowania tego przepisu.

zupa-kukurydziana (2)

 

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
295 kcal | 7 g białka | 25 g węglowodanów | 19 g tłuszczu

zupa z kukurydzy

PRZYGOTOWANIE


1. CEBULA + CZOSNEK (5 min)

W średnim garnku roztapiamy 2 łyżki masła, do tego dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz szczyptę soli. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy czosnek i pół łyżeczki ostrej papryki, podsmażamy jeszcze minutę, mieszając.
zupa-kukurydziana (4)

 

2. BULION + KUKURYDZA (5 min)

Do garnka dolewamy bulion. Dorzucamy kukurydzę razem z płynem z puszki. Mieszamy i gotujemy 5 min.
zupa-kukurydziana (5)

 

3. BLENDOWANIE (3 min)

Zawartość garnka blendujemy mikserem na papkę. Pamiętajcie, że blender nie może pracować zbyt długo, dlatego róbcie chwilowe odstępy w miksowaniu.

 4. ŚMIETANA (2 min)

Do zmiksowanej masy dodajemy śmietanę, mieszamy i lekko podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
zupa-kukurydziana (1)

 

PODANIE

Zupę nalewamy do talerzy lub miseczek, dodajemy podsmażone grzanki i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dla odmiany można zamienić grzanki na przysmażone płatki boczku wędzonego.
zupa-kukurydziana (2)

 

 

 

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

Scroll to top