Zupa czosnkowa to jedna z naszych ulubionych. Jest ona niezwykle aromatyczna i mimo zawartości sporej ilości czosnku, nie jest ostra (moc czosnku słabnie wraz w trakcie obróbki termicznej). Robi się ją dość szybko i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jednak zalecamy użycie prawdziwego bulionu/rosołu – w przypadku tej zupy ma to bardzo duży wpływ na końcowy smak. Do zupy proponujemy grzanki w oregano i oliwie. Zupa idealna na zimniejsze, deszczowe wieczory, które zdarzają się nawet w tak upalne lato.


PRZYGOTOWANIE
1.CEBULA + CZOSNEK (5 min)
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na olej lub klarowane masło i dosypujemy szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru, podsmażamy 2 min na średnim ogniu i dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku. Jeżeli chcemy, aby zupa była ostrzejsza, zostawiamy jeden ząbek i dorzucamy go pod koniec aby dodał zupie większej wyrazistości. Podsmażamy razem ok. 1 min, mieszając, aby nie przypalić czosnku (jeśli to zrobicie, zupa będzie gorzka)!
2.ZIEMNIAKI (5 min)
W czasie gdy cebula z czosnkiem się smażą, obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do garnka i smażymy całość przez 2 min.
3.BULION (15 min)
Do garnka dolewamy bulion. Gotujemy do wrzenia na mocnym ogniu, a po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu przez 10-12 min.
4.GRZANKI (5 min)
Przygotowujemy je 5 min przed końcem gotowania się ziemniaków z bulionem. Na suchej patelni podsmażamy na średnim ogniu kromki chleba. Następnie kroimy je w kostkę, wrzucamy do miski, obsypujemy łyżeczką oregano i podlewamy równomiernie kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy i zabieramy się za następny punkt.
5.MIKSOWANIE (1 min)
Jeżeli ziemniaki są już miękkie, całość miksujemy blenderem lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.
6.ŚMIETANA + SEREK (5 min)
Do zmiksowanej zupy dolewamy 200 ml śmietany (jeśli nadal jest gorąca, najpierw dodajemy łyżkę zupy do śmietany, mieszamy i wlewamy do garnka). Opcjonalnie można dodać też jeden śmietankowy serek topiony (poprawi smak zupy, ale można z niego zrezygnować ze względów dietetycznych), mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 3 min (kiedy zacznie lekko „pyrkać” – zestawiamy z gazu).
7.PRZYPRAWIENIE (2 min)
Dodajemy nieco zmielonego pieprzu i soli, jeżeli zupa nie jest wystarczająco słona. Jeżeli chcemy wydobyć mocniejszy aromat czosnku, dorzucamy wyciśnięty przez praskę jeden ząbek, który zostawiliśmy na samym początku. Mieszamy i zestawiamy z palnika.
PODANIE
Zupę podajemy z przygotowanymi wcześniej grzankami z oliwą i oregano oraz ew. posypujemy posiekaną natką pietruszki (zabije przykry zapach z ust po zjedzeniu :)).
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości