YumYum DEVILED EGGS – FALLOUT – jajka faszerowane awokado z bekonem

Świąteczna uczta w klimacie postapo? Dlaczego nie! Zadziwcie swoich biesiadników i przygotujcie im faszerowane jajka z Fallouta! YumYum Deviled Eggs to produkt konsumpcyjny w Fallout 3, 4 oraz New Vegas, pakowany w niebiesko-czerwone kartoniki (w 4 zmieniono kolory na biało-żółte). Nazwa „deviled eggs” odwołuje się do jajek gotowanych na twardo i faszerowanych na ostro, z kolei radioaktywność kojarzy nam się z zielonym kolorem. Z tych względów jajka ustroiliśmy pastą z awokado, nie zapominając jednocześnie o mięsnym akcencie w postaci boczku, który idealnie pasuje do aksamitności farszu i jednocześnie zaspokoi żądze wygłodniałych wędrowców z pustkowia. Tak oto powstała prosta i smaczna przekąska dla fanów postapokalispy! 

YumYum DEVILED EGGS - FALLOUT - jajka faszerowane awokado z bekonem m

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
145 kcal | 9 g białka | 2 g węglowodanów | 11 g tłuszczu
Yum Yum Deviled Eggs
FALLOUT
jajka faszerowane awokado z bekonem na ostro

25 min
1,50 zł
6 porcji
łatwe
POTRZEBUJESZ

  • patelnia
  • garnek
  • miska
  • Składniki Koszt
    jajko L – 6 szt. 2,70 zł
    awokado, dojrzałe – 1 szt. 3,50 zł
    boczek wędzony – 4 plastry [60g] 1,40 zł
    musztarda Dijon – 2 łyżeczki [20g] 0,40 zł
    czosnek – 1 ząbek 0,10 zł
    sok z limonki lub cytryny – 3 łyżki 0,40 zł
    pieprz cayenne lub płatki chili – 1/2 łyżeczki + do posypania 0,10 zł
    natka pietruszki lub kolendra – garść 0,40 zł
    sól
    Razem 9 zł

    © nerdskitchen.pl

    PRZYGOTOWANIE


    1. GOTOWANIE JAJEK (12 -15 min)

    Do przepisu najlepiej nadają się jajka, które przeleżały już kilka dni w lodówce (wtedy łatwiej się obierają i będą mieć ładniejszą prezencję). Proces gotowania, który przedstawiamy poniżej, również powinien ułatwić obieranie.
    Jajka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą ponad ich poziom. Dodajemy łyżeczkę soli i stawiamy na średnim palniku. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy ok. 8-10 min (zależy nam na jajkach na twardo). Zestawiamy je z palnika, wylewamy gorącą wodę i zastępujemy ją zimną. Całkowicie studzimy jajka. W międzyczasie zabieramy się za następny punkt.

    2. BOCZEK (5 min)

    Plastry boczku kroimy w średnie kawałki. Przekładamy je na suchą patelnię i smażymy na średnim ogniu do wytopienia się tłuszczu i zrumienienia (chodzi o uzyskanie skwarek). Zestawiamy z palnika.

    yumyum deviled eggs - fallout-1

    yumyum deviled eggs - fallout-5

    3. AWOKADO (2 min)

    Awokado powinno być bardzo dojrzałe, wtedy farsz będzie aksamitny i jednolity. Jeśli użyjecie mniej dojrzałego awokado, to uzyskacie farsz z małymi kawałkami – wybierzcie tak, jak lubicie.
    Owoc obkrawamy naokoło nożem, następnie trzymając każdą połówkę w innej dłoni, przekręcamy je w przeciwną stronę – dzięki temu łatwo uzyskamy przekrojone na pół awokado. Pestkę wyciągamy – jeśli chcecie przygotować farsz wcześniej, to nie wyrzucajcie pestki, tylko włóżcie razem z farszem do miski – zapobiegnie zbrązowieniu masy. Miąższ ze skórki wyciągamy łyżeczką lub palcami, następnie kroimy go w kostkę, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem na papkę.

    yumyum deviled eggs - fallout-2

    4. OBIERANIE + WYDRĄŻANIE JAJEK (3 min)

    Jajka lekko obijamy z jednej strony i obieramy pod wodą ze skorupek – wtedy powinno pójść łatwiej. Obrane jajka przekrawamy ostrym nożem na pół i delikatnie wyciągamy z nich żółtka, które z kolei przerzucamy do miski z rozgniecionym awokado. Połówki białek odstawiamy na talerz (lub przedtem lekko przemywamy wodą, jeśli upaćkaliśmy je podczas wyjmowania żółtek ;)).

    yumyum deviled eggs - fallout-3

    5. FARSZ (3 min)

    Awokado wraz z żółtkami rozgniatamy widelcem na pastę. Do miski z awokado oraz żółtkami dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżeczki musztardy, 3 łyżki soku z limonki lub cytryny, garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry, szczyptę pieprzu cayenne lub płatków chili oraz nieco soli. Wszystko dokładnie mieszamy.

    yumyum deviled eggs - fallout-4

    6. MONTAŻ (2 min)

    Kratery po żółtkach wypełniamy czubatą łyżeczką pasty z awokado. W farszu utykamy kawałki usmażonego boczku i posypujemy ostrą papryką.

    PODANIE


    Jajka nadają się na świetną przekąskę nie tylko w okresie świątecznym, ale także na każdą imprezę, zwłaszcza w klimatach postapo.
    Przywracają kilka punktów życia i dostarczają małej porcji promieniowania.
    YumYum DEVILED EGGS - FALLOUT - jajka faszerowane awokado z bekonem m

    * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

    *strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką

    Scroll to top