
25 min – |
|
1,50 zł | |
6 porcji | |
łatwe | |
POTRZEBUJESZ
|
Składniki | Koszt |
---|---|
jajko L – 6 szt. | 2,70 zł |
awokado, dojrzałe – 1 szt. | 3,50 zł |
boczek wędzony – 4 plastry [60g] | 1,40 zł |
musztarda Dijon – 2 łyżeczki [20g] | 0,40 zł |
czosnek – 1 ząbek | 0,10 zł |
sok z limonki lub cytryny – 3 łyżki | 0,40 zł |
pieprz cayenne lub płatki chili – 1/2 łyżeczki + do posypania | 0,10 zł |
natka pietruszki lub kolendra – garść | 0,40 zł |
sól | |
Razem | 9 zł |
PRZYGOTOWANIE
1. GOTOWANIE JAJEK (12 -15 min)
Do przepisu najlepiej nadają się jajka, które przeleżały już kilka dni w lodówce (wtedy łatwiej się obierają i będą mieć ładniejszą prezencję). Proces gotowania, który przedstawiamy poniżej, również powinien ułatwić obieranie.
Jajka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą ponad ich poziom. Dodajemy łyżeczkę soli i stawiamy na średnim palniku. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy ok. 8-10 min (zależy nam na jajkach na twardo). Zestawiamy je z palnika, wylewamy gorącą wodę i zastępujemy ją zimną. Całkowicie studzimy jajka. W międzyczasie zabieramy się za następny punkt.
2. BOCZEK (5 min)
Plastry boczku kroimy w średnie kawałki. Przekładamy je na suchą patelnię i smażymy na średnim ogniu do wytopienia się tłuszczu i zrumienienia (chodzi o uzyskanie skwarek). Zestawiamy z palnika.
3. AWOKADO (2 min)
Awokado powinno być bardzo dojrzałe, wtedy farsz będzie aksamitny i jednolity. Jeśli użyjecie mniej dojrzałego awokado, to uzyskacie farsz z małymi kawałkami – wybierzcie tak, jak lubicie.
Owoc obkrawamy naokoło nożem, następnie trzymając każdą połówkę w innej dłoni, przekręcamy je w przeciwną stronę – dzięki temu łatwo uzyskamy przekrojone na pół awokado. Pestkę wyciągamy – jeśli chcecie przygotować farsz wcześniej, to nie wyrzucajcie pestki, tylko włóżcie razem z farszem do miski – zapobiegnie zbrązowieniu masy. Miąższ ze skórki wyciągamy łyżeczką lub palcami, następnie kroimy go w kostkę, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem na papkę.
4. OBIERANIE + WYDRĄŻANIE JAJEK (3 min)
Jajka lekko obijamy z jednej strony i obieramy pod wodą ze skorupek – wtedy powinno pójść łatwiej. Obrane jajka przekrawamy ostrym nożem na pół i delikatnie wyciągamy z nich żółtka, które z kolei przerzucamy do miski z rozgniecionym awokado. Połówki białek odstawiamy na talerz (lub przedtem lekko przemywamy wodą, jeśli upaćkaliśmy je podczas wyjmowania żółtek ;)).
5. FARSZ (3 min)
Awokado wraz z żółtkami rozgniatamy widelcem na pastę. Do miski z awokado oraz żółtkami dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżeczki musztardy, 3 łyżki soku z limonki lub cytryny, garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry, szczyptę pieprzu cayenne lub płatków chili oraz nieco soli. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. MONTAŻ (2 min)
Kratery po żółtkach wypełniamy czubatą łyżeczką pasty z awokado. W farszu utykamy kawałki usmażonego boczku i posypujemy ostrą papryką.
PODANIE
Jajka nadają się na świetną przekąskę nie tylko w okresie świątecznym, ale także na każdą imprezę, zwłaszcza w klimatach postapo.
Przywracają kilka punktów życia i dostarczają małej porcji promieniowania.
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości
*strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką