WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł

Duszona wieprzowina z tradycyjnymi kluseczkami przywodzi na myśl domowy, rodzinny obiad. Niektórzy mogą wyobrażać sobie, że takie rarytasy wymagają dużej ilości czasu i pozostawiają po sobie ogromny bałagan w kuchni. Przekornie staramy się zmienić to wyobrażenie i serwujemy Wam przepis na domowy obiad w tradycyjnym stylu w łatwy i dość szybki sposób.

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
712 kcal | 38 g białka | 71 g węglowodanów | 31 g tłuszczu

PRZYGOTOWANIE


Jeśli robicie też sos zacznijcie od ziemniaków. Jeśli interesują Was tylko kluski, przewińcie na dół przepisu.

GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW NA KLUSKI (20 min):

Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały i wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu od chwili zagotowania się wody ok. 15-20 min, aż będą miękkie. W czasie gdy się gotują, my zabieramy się za sos. Oczywiście można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy kluski nie będą już tak smaczne.

1. WIEPRZOWINA (10 min):

My użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa czy nawet drób też dadzą radę – chodzi o to, aby mięso nie miało zbyt dużo tłuszczu i przerostów, bo wtedy będzie nieprzyjemne w strukturze, a nam zależy uzyskaniu chudego, kruchego mięsa.
Kawałek mięsa oczyszczamy z tłuszczu, jeśli go nie lubimy (ale wtedy stracimy też nieco smaku), kroimy w plastry, które lekko traktujemy tłuczkiem (jeśli go nie mamy, pomijamy, ale czynność ta rozluźnia nieco strukturę mięsa i dzięki temu jest bardziej kruche).
Następnie kroimy rozbite mięso w kawałki ok. 1 cm na 1 cm, wrzucamy do miski, dodajemy sporo mielonego pieprzu (płaska łyżeczka) i słodką paprykę (czubata łyżeczka). Posolimy je nieco później.

 

Mieszamy dokładnie mięso z przyprawami i wrzucamy do głębokiego garnka z rozgrzanym masłem lub olejem. Podsmażamy mięso na mocnym ogniu ok. 3 min, co chwilę mieszając. Po tym czasie powinno być już lekko przyrumienione, jeżeli nie, podsmażamy je jeszcze chwilę.  Na koniec solimy, mieszamy i mięso z garnka z powrotem do miski, ponieważ cebulę będzie podsmażać osobno.

2. CEBULA + CZOSNEK (5 min):

Cebulę siekamy w piórka (talarki na pół) i podsmażamy w tym samym garnku na odrobinie masła lub oleju ze szczyptą soli przez 3 min, często mieszając. Następnie dodajemy posiekane lub zmiażdżone 2 ząbki czosnku, mieszamy całość i podsmażamy jeszcze ok. 30 sek. Następnie do garnka wrzucamy podsmażone mięso, łyżeczkę oregano i mieszamy wszystko razem.

3. POMIDORY (2 min):

Do garnka z mięsem, czosnkiem i cebulą dorzucamy pomidory z puszki lub obrane ze skórki i posiekane w kostkę świeże pomidory (aby obrać je ze skórki, natnijcie krzyż na dole pomidorów, zalejcie je wrzątkiem, odczekajcie chwilę, odlejcie wodę, zalejcie zimną, a następnie obierzcie ze skóry, zaczynając od rogów nacięcia).

4. DUSZENIE (20 min):

Dodajemy płaską łyżeczkę cukru, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem ok. 20 min, co jakiś czas mieszając.
Gdy sos się dusi, możecie już zabierać się za kluski.

Pod koniec sprawdzamy smak i w razie potrzeby dodajemy soli (lub sosu sojowego) i pieprzu. Jeśli macie świeżą natkę pietruszki, posiekajcie ją i dorzućcie do całości, a ciekawie odświeży smak sosu.

5. KLUSKI ŚLĄSKIE:

UWAGA! W naszym przepisie nie ma jajek, ponieważ tradycyjne kluski śląskie po prostu ich nie zawierają.

Jeśli robicie tylko kluski to musicie wcześnie ugotować ziemniaki, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki, w osolonej wodzie.

6. STUDZENIE ZIEMNIAKÓW (10 min):

Kiedy mamy już ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem na jednolity puch. Odstawiamy na chwilę do wystygnięcia, tak aby można było wyrabiać je rękoma.

7. WODA NA KLUSKI:

Warto wcześniej wstawić wodę na kluski w dość sporym garnku. Oczywiście pod przykryciem, wtedy szybciej się zagotuje.

8. MĄKA ZIEMNIACZANA (2 min):

Rozgniecione i lekko wystudzone ziemniaki wkładamy do miski i uklepujemy na płasko. Wyjmujemy ¼ ich całości, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak aby było jej dokładnie tyle objętościowo, ile było ziemniaków. Do ciasta nie dodajemy już soli, ponieważ soliliśmy ziemniaki podczas ich gotowania i woda na kluski też będzie lekko posolona.


9. WYRABIANIE CIASTA I FORMOWANIE KLUSEK (5 min):

Do miski z powrotem dodajemy odjętą część ziemniaków i wyrabiamy na jednolitą masę palcami.


Następnie odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy kuleczki, kładziemy je na desce i dokładnie w środku każdej dociskamy lekko palec, robiąc słynne wgłębienie (do ok. połowy wysokości kluski).


10. GOTOWANIE KLUSEK (3 min):

Kluski wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Jeśli macie ich więcej, wrzucajcie tak, aby nie było ich zbyt dużo. Kiedy wypłyną, nie gotujcie ich więcej niż 2 minuty, i czasami delikatnie pomieszajcie je łopatką lub łyżką cedzakową. Pilnujcie tego czasu, bo mogą Wam się rozpaść. Kiedy 2 minuty miną, wyjmijcie je z wody i odsączcie na durszlaku. Możecie je zahartować przelewając zimną wodą, ale nie jest to konieczne. Kluski gotowe!

11. PODANIE:

Ciepłe kluski przekładamy na talerz, nakładamy mięso i polewamy pozostałościami sosu. Dla urozmaicenia można podawać do tego gotowe konserwowe buraczki.

OM NOM NOM!

Scroll to top