TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł

Dla prawdziwych czekoladoholików – ciasto o konsystencji trufli (tak, takiej jak w pysznych cukierkach). Co ciekawe, taka trufla czekoladowa jest banalnie prosta – jedyne co może wydać się dziwne, to pieczenie w kąpieli wodnej, ale brzmi to bardziej skomplikowanie, niż jest w rzeczywistości. Coś, czym idealnie dogodzicie sobie lub swojej połówce w Walentynki – to jest po prostu MEGA PRZEPYSZNE. My podajemy ciasto ze zmiksowanym bananem, bo według nas idealnie się dopełniają. Wyjątkowo korzystamy z czyjegoś przepisu, który pochodzi z mojewypieki.com – zabieg niezbyt oryginalny, ale przepis naprawdę wart jest powtórzenia (recepturę nieco zmodyfikowaliśmy).

trufla-czekoladowa-z-musem-bananowym (1)

 

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
339 kcal | 7 g białka | 34 g węglowodanów | 19 g tłuszczu

trufla czekoladowa z musem bananowym

PRZYGOTOWANIE


1. CUKIER + MASŁO + CZEKOLADA (5 min)

Do małego rondla (najlepiej o grubym dnie) wrzucamy 3 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Rozpuszczamy cukier w wodzie na małym ogniu.
trufla-czekoladowa-z-musem-bananowym (2)

 

Kiedy syrop stanie się klarowny dorzucamy masło i połamaną w kostkę czekoladę.
trufla-czekoladowa-z-musem-bananowym (3)

 

Cały czas mieszamy i rozpuszczamy całość na małym ogniu, aby nie przypalić czekolady. Kiedy mamy już aksamitną, jednolitą masę – ściągamy rondel z palnika i odstawiamy do ostygnięcia
trufla-czekoladowa-z-musem-bananowym (4)

 

2. ODDZIELANIE ŻÓŁTEK OD BIAŁEK (2 min)

Możecie zrobić to tradycyjnie, ale my często wykorzystujemy do tego plastikową butelkę – wystarczy ścisnąć ściany butelki, trzymając nad żółtkiem rozbitrgo jajka i puścić, a butelka je zassa. Genialne w prostocie i działaniu. Na filmiku macie dokładnie pokazane jak to zrobić:  https://www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_M

 

 3. UBIJANIE BIAŁEK (3 min)

Do wysokiej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy stopniowo 2 łyżki cukru i łyżeczkę soku z cytryny (chociaż to drugie nie jest niezbędne), cały czas ubijając.
trufla-czekoladowa-z-musem-bananowym (6)
Następnie dodajemy żółtka i miksujemy przez ok. 30 sekund do uzyskania jednolitej konsystencji (nie ubijajcie zbyt długo, bo całość może się zwarzyć).

trufla-czekoladowa-z-musem-bananowym (7)

4. PIEKARNIK

Czas ustawić go na 180 stopni, opcja góra i dół.

4. POŁĄCZENIE MASY (1 min)

Do masy jajecznej wlewamy stopniowo ciepłą (ale nie gorącą) masę czekoladową (najlepiej po ściance miski) i delikatnie mieszamy szpatułką do ich połączenia w jednolitą konsystencję.
trufla-czekoladowa-z-musem-bananowym (9)

 6. PRZYGOTOWANIE KĄPIELI WODNEJ (4 min)

Pieczenie tym sposobem polega na zanurzeniu naczynia z ciastem w innym naczyniu napełnionym do połowy wodą. W skrócie, potrzebujecie szczelnej formy na ciasto i większej formy w której ją umieścicie. Chociaż to też można obejść, umieszczając wodę w blaszce poniżej formy z ciastem (na niższej półce, oddzielnie – podobno też działa). My zabezpieczyliśmy tortownicę podwójną warstwą folii aluminiowej z zewnątrz i wystarczyło. Jednak można też posłużyć się formą żaroodporną, której już nie trzeba zabezpieczać, bo jest szczelna – a ciasto też upiecze się bez problemu (próbowaliśmy tego przy większej porcji i było ok).
Jak już macie zabezpieczoną formę, lekko wysmarujcie ją od środka masłem lub olejem. Wlejcie do niej gotową masę i całość włóżcie do większej formy. Następnie wlejcie do większej formy wrzącej wody do wysokości ok. połowy formy z ciastem. I teraz najtrudniejsze – trzeba bezpiecznie przetransportować całość do piekarnika.
trufla-czekoladowa-z-musem-bananowym (12)

 

7. PIECZENIE (30 min)

Jak już Wam się uda cała zabawa z przygotowaniem kąpieli wodnej – pieczcie ciasto ok. 30 min w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągnijcie je z kąpieli wodnej i odstawcie do wystygnięcia.

 8. NOC W LODÓWCE

Kiedy ciasto już ostygnie, przykryjcie je folią i wstawcie do lodówki na całą noc, dopiero wtedy uzyska swoją truflową, rozpływającą się w ustach konsystencję. Ciężko będzie Wam wytrzymać przy czekoladowej woni ciasta, ale musicie. SERIO.

PODANIE


Po nocy w lodówce wyciągnijcie ciasto i pokrójcie na kawałki (rozpada się przy krojeniu wiec potrzebujecie ostrego noża, zanurzonego uprzednio w zimnej wodzie).
Do tego polecamy podać zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana z odrobiną soku z cytryny (nie stanie się ciemny). Bita śmietana lub serek mascarpone zmiksowany z odrobiną cukru pudru też świetnie się nadają.

trufla-czekoladowa-z-musem-bananowym (1)

 

Scroll to top