TORTELLINI ZAPIEKANE czyli sałatka na ciepło – 4,30 zł

Z prostych składników można zrobić ciekawe i wykwintne danie, które kosztuje mniej niż 5 zł za porcję. Nie wymaga ono także wielkiego wysiłku, a smakuje wybitnie. Co więcej, jest to całkiem zdrowe i pełnowartościowe danie – nie zawiedzie ani miłośników mięsa ani zwolenników warzyw. Łączy ono w sobie nutę polskości z włoskimi smakami, a takie połączenia są zawsze w dziesiątkę – oto tortellini zapiekane!

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
391 kcal | 21 g białka | 23 g węglowodanów | 24 g tłuszczu 

 


PRZYGOTOWANIE


1. WODA NA TORTELLINI (1 min):

 W garnku zagotowujemy wodę na tortellini. W tym czasie zdążymy już uporać się z kilkoma następnymi punktami.

2. CEBULA + SZYNKA (7 min):

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na średnim ogniu z dodatkiem szczypty soli na oliwie z suszonych pomidorów (ta zalewa w której są, to pyszna smakowa oliwa z oliwek). Kiedy lekko się zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę, smażymy jeszcze chwilę aż do zarumienienia.

3. WODA NA TORTELLINI(1 min):

Woda powinna już wrzeć. Solimy ją i wrzucamy pierożki. Mieszamy je i gotujemy nie więcej niż 10 min aby były lekko twardawe w środku (bo będziemy je jeszcze smażyć i zapiekać).

4. PIECZARKI (5 min):

Myjemy je i kroimy w plasterki. Dorzucamy na patelnię kiedy cebula i szynka już się zrumienią. Lekko je solimy (wtedy pieczarki szybciej puszczą wodę) i smażymy ok. 5 min aż woda całkowicie wyparuje. Dodajemy nieco pieprzu i przerzucamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać całość.

5. POMIDORY SUSZONE + NATKA PIETRUSZKI (2 min):

Wyciągamy je z zalewy i kroimy w kostkę lub paseczki. Odkładamy na bok. To samo czynimy z natką pietruszki, którą siekamy.

6. PIEKARNIK:

Czas aby nastawić go na 150 stopni, opcja góra i dół.

7. SMAŻENIE TORTELLINI (5 min):

Kiedy tortellini jest już pół-twarde, odcedzamy je i wrzucamy na pustą patelnię na której smażyliśmy cebulę, szynkę i pieczarki (tortellini wtedy nasiąknie pozostałym aromatem). Dolewamy nieco oliwy z pomidorów i smażymy na dużym ogniu, mieszając co jakiś czas aż do zarumienienia.

8. MIESZANIE (1 min):

Kiedy tortellini się zarumieni, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy z cebulą, szynką oraz pieczarkami.

9. POMIDORY + FETA (2 min):

Na wymieszane tortellini kładziemy pokrojone suszone pomidory, a następnie palcami równomiernie rozkruszamy fetę. Całość polewamy pozostałością oliwy z pomidorów oraz posypujemy oregano oraz bazylią.

10. ZAPIEKANIE (15 min):

Naczynie z tortellini wkładamy do rozgrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 10 min. Następnie przełączamy tryb na górny, aby dopiec fetę, przez następne 5 min. Uważamy, aby jej nie spalić.

11. PODANIE:

Po wyjęciu z piekarnika nakładamy w formie ciepłej sałatki do miseczek.

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

Scroll to top