Skyrim jest dość mroźną krainą, więc tamtejsza kuchnia musi nie tylko sycić, ale i pożądnie rozgrzewać. Wyobrażając sobie takie potrawy, na myśl przychodzi nam bardzo intensywny, lekko pikantny, zniewalający lekką nutą opalanego drewna smak – stąd pomysł na nietypową, pieczoną zupę pomidorową. Pomidorówka w grze składa się jedynie z 4 składników: pomidorów, pora, czosnku i soli. Nasz przepis wzbogaca tę recepturę jedynie o kilka niezbędnych dla bogatego smaku dodatków, w tym pesto z pietruszki, oliwy i sera – w grze występują podobne zamienniki, dlatego pozwoliliśmy sobie na lekką nadinterpretację. Zupa wymaga minimum wysiłku, a smakuje tak dobrze, że zapewne trafi do Waszego jadłospisu na stałe. Także rozpalajcie swoje domowe piece i do dzieła!
PRZYGOTOWANIE
1. PIEKARNIK
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika, ustawiamy go na 180 stopni C, opcja góra i dół. W czasie nagrzewania ogarniemy kolejny punkt.
2. PRZYGOTOWANIE WARZYW DO PIECZENIA (5 min)
Pomidory myjemy, pozbawiamy szypułek i stwardniałych części, wycinając je nożykiem tak jak pokazujemy na zdjęciu. Następnie kroimy je na pół i kładziemy skórką do dołu na blaszce do pieczenia.
Por myjemy, obcinamy zielone liście (warto je zamrozić i wykorzystać np. do bulionu), a resztę, czyli białą część, kroimy w 4-5 cm kawałki, które dodatkowo przecinamy na pół. Gotowe kawałki umieszczamy na blaszce pomiędzy połówkami pomidorów.
Ząbki czosnku, bez obierania ich ze skórek, również umieszczamy na blaszce. Policzcie ile ich macie, ponieważ po upieczeniu trzeba będzie je wyjąć i obrać (dzięki skórce czosnek nie spali się i po upieczeniu będzie miał maślaną konsystencję oraz słodkawy posmak).
Wszystkie warzywa równomiernie oblewamy oliwą oraz sosem sojowym (lub octem balsamicznym) posypujemy odrobiną soli, cukru, pieprzu oraz chili.
3. PIECZENIE (40 min)
Blaszkę z warzywami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min – warzywa powinny być mocno spieczone, tak jak na zdjęciu. Wtedy są gotowe i możemy je wyciągnąć z piekarnika.
4. PESTO Z PIETRUSZKI (3 min)
Gdy warzywa są w piekarniku, w międzyczasie przygotowujemy pesto. Natkę pietruszki z grubsza siekamy, ser kroimy w mniejsze kawałki i miksujemy razem z dodatkiem oliwy oraz szczypty soli. Gotowe pesto odstawiamy do lodówki.
5. OBIERANIE SKÓREK (3 min)
Po wyciągnięciu warzyw z piekarnika czekamy aż wystygną na tyle, aby można było dotykać je rękoma. Ząbki czosnku obieramy ze skórek i wrzucamy ponownie do blaszki. Jeśli nie lubicie skórek od pomidora, także je obierzcie – po upieczeniu odejdą bez problemu (my zostawiliśmy). Miąższ wrzućcie ponownie do blaszki.
6. BULION + BLENDOWANIE (3 min)
Do blaszki dolewamy zimny bulion i całość dokładnie miksujemy blenderem. Jeśli zupa wydaje Wam się zbyt gęsta, możecie dodać jeszcze nieco bulionu lub śmietany.
7. PODGRZEWANIE (5 min)
Zupę przelewamy z blaszki do garnka i podgrzewamy do pożądanej temperatury – jeśli dodaliście śmietany, nie doprowadzajcie zupy do wrzenia. W razie potrzeby całość doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
PODANIE
Zupę nalewamy do talerzy i dodajemy solidną porcję pesto na wierzch. Wachlujemy ją drewnianymi łychami, planując wykonanie kolejnych questów, czekających na nas w mroźnych zakątkach prowincji Skyrim.
*wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, dziękujemy!
Wydawcą gry w Polsce jest firma Cenega. Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości
*strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką